12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Εικόνες

Για το Νίκο Γκροσδάνη από τον Γιάννη Ξανθούλη

Ο Νίκος Γκροσδάνης είναι φίλος από πάντα. Από τότε που ήταν παιδί στο Πράβι κι έκθαμβος ανακάλυπτε τις διαστάσεις του ουρανού. Τις ανακαλύψεις αυτές τις συνέχισε επίπονα κι αργότερα ώσπου έγινε ένας διαρκής περιπετειώδης ανιχνευτής. Σε κάποια φάση της γόνιμης περιέργειας του, πριν 20 χρόνια συναντηθήκαμε στη Θεσσαλονίκη, την οποία στο μεταξύ είχε υιοθετήσει ως χώρο ονείρων και δράσης. Κι όμως με ήξερε και τον ήξερα από πάντα. Είναι ένα ενήλικο παιδί με μια εξόχως εφευρετική αθωότητα. Γι΄ αυτό και μάχεται με θεριά και κανίβαλους, γι΄ αυτό και βελτιώνει  την "αθωότητα" του σπάζοντας  τα νεύρα  των ψευδογολιάθ που κινούν τα νήματα διαφόρων συρταριών.
Ο Νίκος είναι ποιητικά απρόβλεπτος όσο και ειλικρινής. Παρορμητικά συγκινημένος με τα  ιδεώδη και τα είδωλά του. Ο Μάνος Χατζιδάκις του έδωσε το κλειδί – αντικλείδι της διαφυγής του από διαίσθηση. Διαισθάνθηκε τον αληθινό άγγελο, απόγονο άλλων πιο βυζαντινών  αγγέλων της βυζαντινοκρατούμενης  Θεσσαλονίκης. Σπάνιο είδος μες΄ την αγοραία μεταφυσική. Τον ευλόγησε, κι ο Νίκος έκτοτε, ως "ευλογημένος", βασανίζει την ευαισθησία του.
Διακρίνεται απ΄την τιμιότητα της υπερβολής κι από επιστημονική μονομανία. Εφεύρε την επιστήμη  της "αυτοδιδαχής" με λαμπρές επιδόσεις. Πολλές φορές μας φωτίζει  απ΄το περίσσευμα των φώτων του και ως γνησίως αντιστέκεται  με θυμό  στη φτηνή άγνοια των φαιδρών ηγεμονίσκων.
Διεκδικεί τις άξιες με διαστροφή αρχαιολόγου παλαιάς κοπής. Επιθυμεί  να διασώσει  στη μικρή  κιβωτό του το "άριστον".
Όσο για μας που υπηρεφανευόμαστε ότι είναι φίλος μας επιθυμούμε  να διασώσει  τους φαντασμαγορικούς  θυμούς του, που σε τελευταία ανάλυση είναι αγάπη πατριωτική για το ωραίο αυτής της ζωής.