12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Εικόνες

Για το Νίκο Γκροσδάνη από τη Θέσια Παναγιώτου

Ο φίλος μου ο Νίκος είναι μοναδικός. Όταν τον αντικρίζεις, σε παγιδεύουν δύο αστραφτερά μάτια, ένα πλατύ χαμόγελο από το ένα αυτί στο άλλο, και μία χωρίστρα από το άλλο αυτί στο πρώτο. Όταν πιάνει και μιλά, χιλιάδες εικόνες φτερουγίζουν γύρω σου, σαν από ταινίες που είδες, ή παραμύθια που άκουσες, ή από εικόνες της φαντασίας και της μνήμης σου. Κι όλα είναι αστραφτερά σαν το βλέμμα του, γενναιόδωρα σαν το χαμόγελό του, τρυφερά κι αστεία σαν τη χωρίστρα του.
 
Ο φίλος μου ο Νίκος είναι μοναδικός. Έχει ένα τετράγωνο μυαλό, μια πολυγωνική ψυχή, μια καρδιά στην τέταρτη διάσταση. Έζησε μια σκληρή πραγματικότητα, που μετέτρεπε κάθε στιγμή της σ’ ένα κυνήγι του απόλυτου κάλλους. Μουσικές, ταινίες, θέατρα, σχέσεις με δημιουργούς, συγκρούσεις με τον εαυτό του, ψάχνοντας πάντα για την αλήθεια πέρα από την ομορφιά. Και η αλήθεια είναι πως ο Νίκος είναι ο ίδιος δημιουργός, του κάλλους και της αλήθειας, αλλά και της αλήθειας ως κάλλος. Και στη δημιουργία του αυτή, μας θέλεις όλους συμμέτοχους ως και συνένοχους, να μοιραστεί μαζί μας χαρές κι υποχρεώσεις.
 
Όταν ο γιός του βρήκε μια μέρα στο Μοναστηράκι έναν σπάνιο δίσκο που έψαχνε χρόνια να τον βρει, και δεν τούχαν μείνει λεφτά να τον αγοράσει, ο Νίκος τούπε: "Ζητιάνεψε!" Το βρίσκετε σκληρό; Τότε ο φίλος μου ο Νίκος δε χωράει στις αντοχές σας. Γιατί ο φίλος μου ο Νίκος είναι μοναδικός, και τον αγαπώ απόλυτα. Καλή επιτυχία στη "Μυθολογία των ειδώλων", κι όποιος δε διάβασε το προηγούμενο βιβλίο του, χάνει ένα κομμάτι της Ελλάδας που αντιστέκεται, στης Ελλάδας που επιμένει, και δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει.