12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Εικόνες

Βιβλία του Νίκου Γκροσδάνη

Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΩΛΩΝ...
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του Νίκου Γκροσδάνη με τίτλο Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΩΛΩΝ. Πρόκειται για ένα βιβλίο λεύκωμα 582 σελίδων, που περιλαμβάνει συνεντεύξεις, που δόθηκαν  στον συγγραφέα, προσωπικοτήτων από τον καλλιτεχνικό χώρο, που αποτελούν τους προσωπικούς του μύθους αλλά και ινδάλματα για πολλούς, όπως των Μάνου Χατζηδάκη, Μελίνας Μερκούρη, Ελία Καζάν, Ντίνου Δημόπουλου, Νίκου Κούνδουρου, Ζιλ Ντασεν, Τζείμς Πάρις, Γιάννη Τσαούχη, Κάρολου Κουν, Μίκη Θεοδωρακη, Σταύρου Ξαρχάκου, Νότη Μαυρούδη, Τζένης Καρέζη και πολλών άλλων. Πέρα από τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες και μαρτυρίες για τη ζωή και το έργο τους  η έκδοση είναι εμπλουτισμένη με σπάνιο και αδημοσίευτο υλικό από το μοναδικό αρχείο του συγγραφέα.
 
… Η πρώτη μου συνάντηση με έναν από τους Μύθους μου ήταν εκείνη με το Μάνο Χατζιδάκι. Χρόνια περίμενα τούτη τη στιγμή. Από εκεί και μετά τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Πάντα μέσα μου σιγόκαιγε η επιθυμία να συνομιλήσω και με άλλους Μύθους και να μάθω τα πάντα σχετικά μ' αυτούς. Φρόντισε γι' αυτό η μοίρα -το κισμέτ. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, ήμουν πια έτοιμος να τοποθετηθώ απέναντί τους...
... Αυτό που με ενδιέφερε πρώτα απ' όλα ήταν να διατηρηθεί αυτή η ιδιαίτερη αίσθηση, η αύρα, το άρωμα από τις συνεντεύξεις μου. Να υπάρχει δηλαδή η ζωντάνια, η αμεσότητα, να δημιουργηθεί η αίσθηση στον αναγνώστη ότι ήταν κι αυτός παρών στις συζητήσεις. Αν το κατάφερα, θα το κρίνετε εσείς...
 
 
 
 
 
ΟΔΟΣ "ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΙΑΝ ΠΑΛΑΣ"
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
...Ονειρευόταν, πάντα ακόμα και μ' ανοιχτά τα μάτια. Σχεδίαζε ταξίδια και σημείωνε με κόκκινο στυλό τα μέρη σ' ένα χάρτη. Τα όνειρα και τα σχέδια δε χρειάζονταν λεφτά.
Έγινε ξενοδοχοϋπάλληλος και το ταξίδι έμελλε να ξεκινήσει από το λαμπερό "Μεντιτεράνιαν Πάλας", το ονομαστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Δεκαετία του '60, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, κι εκείνος ανακαλύπτει τη δική του "οδό ονείρων" σ' εκείνο τον παραμυθένιο χώρο. Δίπλα του περνούν πρόσωπα μυθικά, απλησίαστα, που λάμπουν μ' ένα θείο φως. Μα όταν τα γνωρίζει καλύτερα, κάτι απ' το φως τους χάνεται. Ελάχιστοι διασώζονται, που τους φυλάει και τους κουβαλάει εντός του. Ξεχωριστός ανάμεσά τους ο Μάνος Χατζιδάκις.
Πέρασαν τα χρόνια, άλλαξε η πόλη, κατεδαφίστηκε το ξενοδοχείο. Έμειναν μόνο οι μνήμες, τα τραγούδια, η μουσική...