11222017Τετ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Κρητική Μοουσική

www.Cretan-music.gr. Ενας δυκτιακός τόπος για την κρητική μουσική

 
συνέντευξη στον Ματθαίο Φραντζεσκάκη
 
 
Πάει καιρός από τότε που βρεθήκαμε "επισκέπτες" για πρώτη φορά στο www.Cretan-music.gr. Από την πρώτη στιγμή μας εντυπωσίασαν 2 κυρίως πράγματα. Από την μια η επιμελημένη δουλειά του site  και από την άλλη η μεθοδικότητα και η σοβαρότητα που παντρεμένες με μεράκι έδιναν ένα αποτέλεσμα που σε έπειθε ότι κάτι κινείται ακόμα στην Κρήτη την παράδοση και τη μουσική της. Έκτοτε συχνά πυκνά επισκεπτόμαστε το site και απολαμβάνουμε τους καρπούς της δουλειάς των παιδιών. Αναζητήσαμε τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το cretan-music. Έτσι βρήκαμε ότι είναι ο Κώστας Βασιλάκης, ο Θοδωρής Ρηγινιώτης ενώ συνεργάζονται και οι  ο Γιώργος Γαβαλάς, η Ελένη Στριλιγκά, κ.ά.
Μετά από όλα αυτά  τι ποιο φυσικό να μοιραστούμε μαζί σας μια μικρή κουβέντα με τον Κώστα Βασιλάκη.
 
 
 
 
 
 
Τι είναι το   www.cretan-music.gr. Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε για να το φτιάξετε ;
 
 
To cretan-music.gr είναι μια προσπάθεια καταγραφής της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης με σκοπό την παροχή πληροφοριών, ιστορικών και λοιπών στοιχείων και  την πορεία της στο χρόνο γενικότερα.
 
 Το διαδίκτυο μας δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός "δυναμικού" χώρου (αντίθετα με το όρο "στατικός" που ισχύει για τα κλασσικά βιβλία, περιοδικά και κάθε λογής εντύπου που δεν μπορεί να ανανεωθεί ανά πάσα στιγμή που έχουμε μία νέα πληροφορία) που περιλαμβάνει μελέτες, άρθρα, απόψεις, κείμενα, μελωδίες, φωτογραφίες και γενικότερα κάθε πληροφορία σχετική με την λαϊκή μουσική παράδοση της Κρήτης.  Επίσης το διαδίκτυο μας δίνει τη δυνατότητα παρουσίασης της μουσικής μας στα πέρατα του κόσμου.
 
Για την κρητική μουσική, τους χορούς της, τα μουσικά της όργανα υπάρχει ελάχιστη βιβλιογραφία (πολλές φορές μάλιστα αναξιόπιστη και υποκινούμενη από τοπικιστικά συμφέροντα), αρκετοί "αλεξιπτωτιστές" και καιροσκόποι που υποδύονται τους εκπροσώπους της παράδοσης σε κάθε νομό της Κρήτης (με το αζημίωτο πάντα) και παρουσίες που γενικότερα δεν ωφελούν την προσπάθεια προβολής και καταγραφής της.
 
Εμείς προσπαθούμε να συλλέξουμε όσο το δυνατόν αξιόπιστες πληροφορίες, αναφέροντας πάντα τις πηγές μας και τη βιβλιογραφία αν υπάρχει, ζητάμε μάλιστα από τους επισκέπτες μας να μας πληροφορούν για κάθε θέμα σχετικό.   Εδώ θέλω να αναφέρω ένα μεγάλο μας παράπονο. Δισκογραφικές εταιρείες, εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες και γενικότερα φορείς με σκοπό το κέρδος "δανείζονται" κατά καιρούς κείμενα, πληροφορίες, φωτογραφίες, γραφικά,  χωρίς ποτέ να αναφέρουν πηγή προέλευσης.
 
Η ανταπόκριση του κόσμου ποια είναι ;
 
Συγκινητική! Είναι η "τροφή" μας, η πλερωμή μας, το κίνητρο να συνεχίζουμε ακόμα και όταν ο χρόνος είναι ελάχιστος... Από Βραζιλία, από Αργεντινή, από Καναδά, από Αμερική από όλη την Ευρώπη και φυσικά από όλη την Ελλάδα, κρητικοί και μη. Μια ματιά στο βιβλίο επισκεπτών που ενσωματώνουμε στη σελίδα μας θα σας πείσει. Δύσκολα να αναφέρω κάποια ξεχωριστά μηνύματα γιατί θα αδικήσω κάποια άλλα.
 
 
Μπορείς να περιγράψεις  το προφίλ των επισκεπτών του http://www.cretan-music.gr ;
 
 
Περισσότερο από όλους Κρητικοί, αλλά και Έλληνες από την υπόλοιπη Ελλάδα που αγαπούν την Κρήτη, ομογενείς από όλο τον πλανήτη, ξένοι που αγαπούν τη μουσική μας. Μακάρι να είχαμε την οικονομική δυνατότητα να μεταφράζαμε τα κείμενα μας τουλάχιστον στα Αγγλικά προκειμένου να διαβάζουν για τη μουσική μας όλοι οι επισκέπτες μας...
 
Τα σχέδια σας ποια είναι για το μέλλον ;
 
Σχέδια συγκεκριμένα δεν έχουμε, ίσως αν ήταν δυνατόν κάποια από τα στοιχεία που έχουμε στη σελίδα μας να συγκεντρώνονταν σε ένα βιβλίο για τους μη μυημένους στο internet. Επιθυμία μας είναι επίσης να συνεχίσουμε με την ίδια διάθεση αλλά και να ‘χουμε χρόνο να αφιερώνουμε στο site αυτό.
 
Τελικά η παράδοση μπορεί να συνυπάρξει με την τεχνολογία και την εξέλιξη ;
 
Όσον αφορά την καταγραφή ενός κόσμου που χάνεται καθημερινά ναι. Ο εκσυγχρονισμός και η εξέλιξη της παράδοσης (της μουσικής συγκεκριμένα) μέσω της τεχνολογίας είναι ανούσια. Καλύτερα να γίνει μουσειακό είδος παρά να βλέπω κάτι αυτοαποκαλούμενους καλλιτέχνες  να πιθηκίζουν πάνω σε πάλκα με ηλεκτρικά όργανα και συνθεσάιζερ και να "εκσυγχρονίζουν" λέει την κρητική μουσική...
 
 
 
ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΥΞΙΔΑΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ cretan-music.gr ΩΣΤΕ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ  ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ.