01182018Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

«Σιμουλτανέ με τους δανειστές…»

Στις 19 Μαρτίου 2015 και ημέρα Πέμπτη, πληροφορηθήκαμε ότι διεξήχθη στις Βρυξέλλες ένας ιδιότυπος αγώνας σιμουλτανέ. Όπως φαίνεται να ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας μας, σε αυτό βρέθηκε ο ίδιος αντιμέτωπος με επτά ισχυρούς παίκτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Φρανσουά Ολάντ.  


«Χειραψία…»

Κάθε παρτίδα σκάκι αρχίζει και τελειώνει με χειραψία μεταξύ των συναγωνιζόμενων. Είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνει ένα μικρό παιδί όταν ξεκινάει η ενασχόλησή του με το άθλημα του σκακιού. Η συμβολική αυτή κίνηση διδάσκει  το σεβασμό προς το πρόσωπο του αντιπάλου και  την αναγνώριση της αξίας του όταν χάνουμε μια παρτίδα.

«Εμπορικά δικαιώματα..»

Η διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος σκακιού βρίσκεται πλέον σε ιδιωτικά χέρια. Η Ανώνυμη εταιρεία Agon (ελληνιστί «Αγών») του Αμερικανού επιχειρηματία Andrew Paulson ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των media και του διαδικτύου, απέκτησε από την FIDE (την παγκόσμια ομοσπονδία σκακιού) τα δικαιώματα για την εμπορική εκμετάλλευση όλων των πανίσχυρων τουρνουά τα οποία οδηγούν στην ανάδειξη του Παγκόσμιου Πρωταθλητή.

«Υes2Chess»

 

Την ίδια περίοδο που στην Ελλάδα αναλωνόμαστε συζητώντας για τα οφέλη που θα αποκομίσει ο χειμερινός τουρισμός από την εφαρμογή της «Λευκής Εβδομάδας» στην εκπαίδευση, στο εξωτερικό ολοένα και περισσότερες συνεργασίες στοχεύουν στον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω σκακιστικών προγραμμάτων.

Φύλλο 110 - Απρίλιος - Μαίος 2012

Fischer Random Chess

Το 1996, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αργεντινή ο διάσημος πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Μπόμπι Φίσερ παρουσίασε μια νέα  παραλλαγή του σκακιού.

Φύλλο 120 - Δεκέμβριος 2013

«Νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής…»

 

Έξι μέρες πριν κλείσει το 23ο έτος της ηλικίας του, ο Νορβηγός Μάγκνους Κάρλσεν ανακυρήχθηκε σε 16ο Παγκόσμιο Πρωταθλητή στην σύγχρονη σκακιστική ιστορία, εκθρονίζοντας τον προκάτοχο του τίτλου Ινδό Βίσμανάθαν Ανάντ.

«Αδιάβαστος…»

Μια σημαντική παγίδα στην οποία μπορεί να πέσει ένας σκακιστής πριν ακόμα καλά καλά ξεκινήσει η παρτίδα, είναι να εμπιστευτεί τις αναλύσεις, τις ιδέες και τις σκέψεις κάποιου άλλου χωρίς ο ίδιος να αφιερώσει χρόνο ώστε να τις κατανοήσει σε βάθος.

«Καταπατώντας τους βασικούς κανόνες…»

Ένας από τους βασικότερους κανόνες που μαθαίνει κάποιος όταν ξεκινάει να ασχολείται με το σκάκι είναι ο εξής: «Στην αρχή της παρτίδας μη μετακινείς  το ίδιο κομμάτι πολλές φορές γιατί χάνεις πολύτιμο χρόνο».

«The Master Game…»

Η πρωτοποριακή σειρά του  BBC «The Master Game»  έμελλε να αλλάξει ριζικά τη σχέση σκακιού και τηλεόρασης, μένοντας στην ιστορία ως η πρώτη εκπομπή που χρησιμοποίησε πολυμέσα (multimedia) για  την παρουσίαση μιας παρτίδας. Και όλα αυτά στο μακρινό 1976 (ίσως όχι και τόσο μακρινό για πολλούς από εμάς) όπου οι υπολογιστές δεν είχαν αρχίσει να μπαίνουν στη ζωή μας.

«Ευρωπαϊκό ομαδικό πρωτάθλημα σκακιού 2013»

 Συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων ετών, άλλη μια σημαντική σκακιστική διοργάνωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας στο σύντομο μέλλον. Από τις 19-27 Οκτωβρίου 2013 θα διεξαχθεί στο νησί της Ρόδου το Ευρωπαϊκό ομαδικό πρωτάθλημα σκακιού, από το οποίο θα προκύψει η πρωταθλήτρια ομάδα στην Ευρώπη για το 2013.

«Νέος Πρωταθλητής Ελλάδος…»

Η τελευταία και σημαντικότερη διοργάνωση της χρονιάς εντός συνόρων έλαβε χώρα στην πόλη των Χανίων. Από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου όλα τα φώτα ήταν στραμένα στον επιβλητικό χώρο του Γιαλί Τζαμισί, όπου και διεξήχθη το 61ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ελλάδος Αντρών.

«Σκάκι και Εξαπάτηση…»

Η εξαπάτηση στο σκάκι -όπως και στα περισσότερα αθλήματα όπου διακυβεύονται δόξα και χρηματικά έπαθλα-, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Αν και υπήρξαν πολλές περιπτώσεις εξαπάτησης, αυτή που έμεινε στην ιστορία ως η πιο χαρακτηριστική είναι ο λεγόμενος «τούρκος», η πρώτη «μηχανή» που έπαιζε σκάκι.

«Σκάκι στο Μεγάλο Αρσενάλι»

Η διοργάνωση ενός τουρνουά σκάκι δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη αθλητική εγκατάσταση ή ένα μεγάλο, πολυδάπανο γήπεδο.

« 25ο Πανελλήνιο Μαθητικό Πρωτάθλημα »

789 μαθητές από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στην τελική φάση του 25ου Πανελληνίου Μαθητικού Πρωταθλήματος σκακιού, το οποίο διεξήχθη από τις 27-29 Απριλίου 2013 στην Ερέτρια. Οι μαθητές αγωνίζονταν ανά τάξη, δημιουργώντας 11 ανεξάρτητα τουρνουά. Από τα 22 Πανελλήνια χρυσά μετάλια (δύο για κάθε τάξη, ένα για το πρώτο αγόρι και ένα για το πρώτο κορίτσι κάθε κατηγορίας) τα εφτά  (το 1/3 των χρυσών μεταλίων) βρίσκεται ήδη στην πόλη των Χανίων…

«Πολλά χρόνια πίσω…»

Η παρτίδα εξελισσόταν ευνοϊκά. Είχα τον απόλυτο έλεγχο της θέσης που προέκυψε στη σκακιέρα. Θυσιάζοντας ένα πιόνι στο άνοιγμα με αντάλλαγμα την καλύτερη ανάπτυξη των κομματιών μου, είχα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον αντίπαλο.

«Chess Cash Kings »

 Πόσα χρήματα κερδίζει ένας σκακιστής μέσα στο έτος; Είναι αρκετά ώστε να μπορεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με το σκάκι; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Ακόμη και οι αμοιβές των κορυφαίων σκακιστών δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν καθώς πέρα από τα χρηματικά έπαθλα  που αποκομίζουν στα τουρνουά, οι υπόλοιπες απολαβές τους συνήθως δεν ανακοινώνονται.

«Μάχη στη διπλανή σκακιέρα…»

Κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας, παραμένεις συγκεντρωμένος στο παιχνίδι σου ώστε να αποφύγεις τα περιττά λάθη.

«Brooklyn Castle»

Το ντοκιμαντέρ Brooklyn Castle παραγωγής 2012 παρουσιάζει μια ιδιαίτερη περίπτωση της αμερικανικής Δημόσιας Εκπαίδευσης: την περίπτωση του γυμνασίου 318 (I.S. 318) στο Brooklyn της Νέας Υόρκης.

«Διακοπή παρτίδας»

Μια πολύωρη παρτίδα σκάκι γεμάτη ένταση  μπορεί να είναι επίπονη και κουραστική. Αν ένας παίκτης δε διαθέτει καλή φυσική κατάσταση και μεγάλη αυτοσυγκέντρωση, μπορεί να εξαντληθεί πολύ γρήγορα και να επηρεαστεί η απόδοσή του.

«Σκάκι και ελευθερία του λόγου…»

Η σύλληψη του πρώην παγκόσμιου Πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροβ μονοπωλεί το ενδιαφέρον της σκακιστικής επικαιρότητας. Ο Κασπάροβ συνελήφθη στις 17 Αυγούστου έξω από δικαστήριο της Μόσχας όπου διεξήχθη η δίκη των 3 μελών του συγκροτήματος Pussy Riots.

«Σκακιστικά Ανοίγματα και Αγανακτισμένοι»

«Μια καλή αρχή είναι η μισή μάχη», λέει ένα σοφό ρητό. Και ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις τη σκακιστική μάχη, είναι η επιλογή ενός σκακιστικού ανοίγματος.