12122017Τρι
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Τα Ολυμπιακά έργα των Καραγκιόζηδων

    Δυστυχώς, όλοι εμείς που μερικά χρόνια πριν από την Ελληνική Ολυμπιάδα του 2004 είχαμε εναντιωθεί στην ανάληψή της δικαιωνόμαστε με τον χειρότερο τρόπο. Και δεν το λέμε για να υπερασπιστούμε εαυτούς κατόπιν εορτής, αλλά γιατί στην κυριολεξία περιμαζεύουμε τα σκουπίδια αυτής της άσκοπης γιορτής που έγινε για το χατηράκι της Γιάννας (τα μάθατε ότι αθωώθηκε για τη φωτιά που έβαλε στο δάσος του Ψυχικού, ε;). Δεν θα μιλήσουμε για τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες που θα πληρώνουμε για αρκετά χρόνια ακόμα - "καημένοι Έλληνες" χαρακτηριστήκαμε από τον διεθνή τύπο για αυτήν την ιστορία.

Η χαρά του Κινέζου

 Κάνε τον Κινέζο … σε συμφέρει.

Κι αν θέλεις να ορθοποδήσεις οικονομικά καλό είναι να έχεις τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με αυτόν το λαό, ή καλύτερα, με την Κινεζική οικονομία. Είναι φανερό πως αν η Ευρωπαϊκή επικράτεια έχει κατακλυστεί από Κινέζικα μαγαζιά ρούχων και άλλων ειδών οικιακής χρήσης, αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στην επέλαση των Κινέζων σε άλλα πεδία της διεθνούς οικονομίας.

Κάτι κινείται και στην Ελλάδα

    Οι εξελίξεις στην υπόθεση του Ιράν δείχνουν πως τα πράγματα πήραν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση μάλλον για να ανεβούν και άλλο οι τιμές του πετρελαίου. Την τελευταία τριετία το πετρέλαιο διπλασίασε την τιμή του και αυτό έχει φανεί έντονα στις τσέπες όλων των ανθρώπων σε Ανατολή και Δύση.

Νεροχώρι Τόπος Να ζεις

    
 
Έχει περάσει το πρώτο διάστημα που η ομώνυμη ομάδα άρχισε τις προσπάθειες στις ρίζες του Αποκόρωνα για να δώσει πνοή σε μια φθίνουσα περιοχή. Πολλή δουλειά με επίπονες και επίμονες δράσεις άρχισαν να δείχνουν τα πρώτα δείγματα. Αυτές τις μέρες γίνεται ένα ακόμα βήμα. Μια προσπάθεια συνάντησης παραγωγών και καταναλωτών στους χώρους που γενιούνται τα προϊόντα. Μια πολύπλευρη δραστηριότητα με φιλόδοξο σχεδιασμό και απώτερο στόχο το αυτονόητο. Άλλη μια δράση για να πειστούν όλοι ότι η περιφέρεια  μας είναι τόπος να ζεις. Καλή επιτυχία.
Μ.Φ.

Οι συνήθεις ‘ακτιβιστές’ χτυπούν και τους δρόμους τις Αθήνας

    
 
Η πορεία του 4ου Κοινονικού forum Σάββατο 06 Μαίου 2006 ήταν μεγαλειώδης. Εδώ η πολυχρωμία, από σύνθημα γινόταν άνθρωποι, το τέλος των οποίων δεν μπορούσες να διακρίνεις στον ορίζοντα της Αλεξάνδρας. Σίγουρα έχουν υπάρξει και μεγαλύτερες, αλλά οι πάνω από 100.000 συμμετέχοντες δεν είναι λίγοι αν σκεφτεί κανείς πόσο σημαντικοί παίκτες του εγχώριου πολιτικού παιχνιδιού την αγνόησαν ή και ενεργά την υπέσκαψαν.

Δεκατέσσερα ευρωπαϊκά κράτη "συνεργάστηκαν" με τη CIA για τις μυστικές πτήσεις

    
Κόλαφος η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις μυστικές πτήσεις της CIA και τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία. Δεκατέσσερα ευρωπαϊκά κράτη -μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Κύπρος- φέρονται να "έκλεισαν τα μάτια" ή ακόμα και να "συνεργάστηκαν" για την υπόθεση αυτή.
"Είναι πλέον σαφές -αν και είμαστε ακόμη μακριά από την αποκατάσταση όλης της αλήθειας- ότι οι Αρχές πολλών ευρωπαϊκών χωρών συμμετείχαν ενεργά, μαζί με τη CIA, σε παράνομες ενέργειες και ότι άλλες τις αγνόησαν παρόλο που γνώριζαν ή δεν θέλησαν να γνωρίζουν" αναφέρει ο Ελβετός γερουσιαστής Ντικ Μάρτι στην έκθεσή του.

Κάθε Καραγκιόζης στην κυβέρνηση του

         Πάρα πολλές φορές από αυτή τη στήλη σχολιάζουμε, καυτηριάζουμε, καταγγέλλουμε, γκρινιάζουμε για διάφορα που συμβαίνουν στο δημόσιο χώρο. Πιστεύω δεν δικαιούται να μας προσάψει κάποιος στενά αντιπολιτευτική.

Από τον Μικρό Άλεξ σε μια μεγάλη σχολική αλήθεια

    
Η δολοφονία  ενός μικρού παιδιού είναι έτσι κι αλλιώς συνταραχτική όπου και να συμβαίνει, ένα παραπάνω όταν αυτή φαίνεται να έχει γίνει από συνομήλικους του. Πέραν όμως από την καταρχήν έκπληξη και τη σχετική τηλεοπτική συγκίνηση οφείλουμε να δούμε ορισμένα πράγματα κατάματα αν πραγματικά μας ενδιαφέρει η ουσία δηλαδή η αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων. Δεν υπάρχει ποιο εύκολο πράγμα από το να "κρεμάσεις" τους ενόχους.

Νέο Ψυχροπολεμικό κλίμα

    Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη που λέει πως η ύπαρξη της πάλαι ποτε κραταιάς Σοβιετικής ¨Ένωσης διατηρούσε  το ψυχροπολεμικό πολιτικό κλίμα, σε διεθνές επίπεδο και μάλιστα  η ίδια άποψη υποστηρίζει ότι αυτό ήταν και θετικό μιας και υπήρχε και για τον Αμερικάνο αλλά και για το Ρώσο το αντίπαλο δέος.

Κρήτη Γη και Πολιτισμός 2006

    Για 3η χρονιά φέτος προχωράει δυναμικά η διοργάνωση της γιορτής Κρήτη Γη και Πολιτισμός η οποία γίνεται στους χώρους της πρώην περιφερειακής αγοράς στην Αγιά Χανίων. Η φετινή διοργάνωση θα είναι πλουσιότερη σε συμμετοχές αφού συμμετέχει σχεδόν το σύνολο των δήμων και οι 2 κοινότητες του νομού Χανίων και φυσικά τα επιμελητήρια και μια σειρά από φορείς του νομού..

Κατά πόσο εφαρμόζονται οι κανόνες για την δόμηση;

 
Όσο βλέπουμε στο πέρασμα του χρόνου την εικόνα που δημιουργείται γύρω από τα Χανιά αναρωτιόμαστε αν υπάρχει στο μυαλό κάποιων η αίσθηση για την ζημιά που γίνεται από την καταπάτηση και την άναρχη δόμηση που κυριαρχούν όπου και να κοιτάξεις. Νόμοι και κανόνες υπάρχουν; Λίγο ή πολύ η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν.

Κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ

    Το μεγαλύτερο μεθοδολογικό λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να ερμηνεύσουμε τις φοιτητικές κινητοποιήσεις σαν μια έντονη οργανωμένη και προετοιμασμένη διαμαρτυρία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η Ελλάδα ζει στον παλμό των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Η Ελλάδα ζει στο ρυθμό της Γαλλίας. Η Ελλάδα ζει στο ρυθμό της Ευρώπης.

"the Mall"… shopping therapy

Εδώ και μερικούς μήνες έχει ανοίξει στην περιοχή του Αμαρουσίου Αττικής ένα μεγάλο και επιβλητικό εμπορικό κέντρο το "The Mall". Η διαφήμιση που έγινε ήταν τεράστια και όπως είναι φυσικό έγινε γρήγορα γνωστό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας άσχετα αν οι περισσότεροι δεν το έχουν επισκεφθεί. Μάλιστα έγινε και ένα είδος must για τις περιηγήσεις των καταναλωτών

Ένας καινούριος "ψυχρός πόλεμος"

    Πριν από ένα μήνα κάναμε από αυτές τις στήλες τη διαπίστωση πως ένας καινούριος "ψυχρός πόλεμος" μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας φαίνεται πως επίκειται να λάβει χώρα.

11ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας

Αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκε το  11ο Φεστιβάλ  Μαθητικής  Δημιουργίας  δίνοντας σε όλους μια νότα ευχάριστη καθώς, κατά κανόνα,  οι προσπάθειες  που παρουσιαστήκαν από τα σχολεία του Νομού Χανίων αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Σύντομα …

    
 
 
  • Ξεκαθαρίζει σιγά – σιγά το τοπίο των υποψηφιοτήτων για την τοπική αυτοδιοίκηση. Τα ανεμογκάστρια ξεφουσκώνουν και οι υποψήφιοι ετοιμάζονται…

Το σεξ… του Μπερλουσκόνι

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν κλείσει ακόμα οι κάλπες από τις βουλευτικές εκλογές στην γείτονα Ιταλία. Απ΄ ο,τι δείχνουν τα πράγματα θα τις κερδίσει ο ηγέτης της κεντροαριστεράς ο Ρομάνο Πρόντι. Πάντως φαίνεται πως ο Μπερλουσκόνι έκανε, στην κυριολεξία, ο,τι μπορούσε για να χάσει το χρίσμα το πρωθυπουργού.

"Το φαινόμενο Μαυροβούνιο"

    Στην τελευταία της έκδοση η έγκυρη Γαλλική εφημερίδα "Monde" παρουσιάζει ένα άρθρο με τίτλο "το φαινόμενο Μαυροβούνιο". Ο αρθρογράφος αναφέρεται στις έντονες τάσεις ανεξαρτητοποίησης που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στη Βαλκανική χερσόνησο.

Ιούδας για… 100 δολάρια

Το UCLA (University of California, Los Angeles) είναι ένα από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως έχουν αξιολογηθεί από το US News, και ένα από τα πιο φημισμένα Ανώτερα Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Ιδρύματα στον Κόσμο.

Το ΒΑΑ (Bruin Alumni Association) είναι μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κίνηση που εδρεύει στην Καλιφόρνια και που σκοπεύει να εκθέσει στην κοινή γνώμη τους ριζοσπάστες καθηγητές του UCLA. Μέσω του διαδικτυακού της τόπου κάλεσε τους φοιτητές να ανακοινώσουν αν έχει πέσει στην αντίληψη τους αντιαμερικανική προπαγάνδα εκ μέρους κάποιων καθηγητών του UCLA.

Γιατί εκτός από την αρρώστια υπάρχει και η αξιοπρέπεια!!!

    
Ένα οικογενειακό πρόβλημα υγείας τα τελευταία 2 χρόνια μας αναγκάζει να είμαστε 1-2 και συχνά 3 φορές την βδομάδα σε κάποια από τις επόμενες ιατρικές μονάδες: ΙΚΑ Χανίων, ΠΕΠΑΓΝΗ, Παίδων Αγία Σοφία, Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.
 
Το ζητούμενο δεν θα μπορούσε να είναι παρά η παροχή των υπηρεσιών υγείας. Δεν θα σταθούμε σε αυτό καθαυτό το κομμάτι των ιατρικών υπηρεσιών, εδώ θα σταθούμε σε καταστάσεις που έχουμε βιώσει πολλές φορές αυτή τη διετία και έχουν να κάνουν με τα "αθέατα δράματα" των οικογενειών των ασθενών.

Για την παλιά μας πόλη

 
 
Πρόσφατα βρέθηκε στα Χανιά για ένα 3ημερο ένας φίλος από Αθήνα ο οποίος είχε να επισκεφτεί την πόλη περίπου 3 χρόνια. Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη, και κυρίως στην παλιά πόλη, μου επισήμανε την αίσθηση εγκατάλειψης που του γεννήθηκε. Γιατί άραγε; Αυτά για τον προβληματισμό μας …
 
Μ.Φ.