12122017Τρι
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Τα … χιλιάσανε

 
Στις ΗΠΑ … γιορτάσανε στις αρχές του Δεκέμβρη τη χιλιοστή εκτέλεση. Από το 1976, χρονιά κατά την οποία επανήλθε η θανατική ποινή, στις ΗΠΑ έχουν εκτελεστεί 832 άτομα με θανατηφόρα ένεση, 152 άτομα στην ηλεκτρική καρέκλα, 11 σε θάλαμο αερίων, 2 στο εκτελεστικό απόσπασμα και 3 με απαγχονισμό.

Η πορεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης

 
Το τελευταίο δίμηνο γίνεται από το υπουργείο πολιτισμού μια μελέτη σχετικά με το μέλλον των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.. Αυτή η στιγμή είναι μια από αυτές που μας δίνουν την ευκαιρία να θυμηθούμε την πραγματικά δυναμική πορεία του δικού μας ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης το οποίο τα τελευταία χρόνια συνεχώς αποδεικνύει ότι και λόγο αλλά και ρόλο ύπαρξης έχει.

ΤΕΙ στο Καστέλι Κισάμου Χανίων

 
                                                         
Από την στήλη αυτή είχαμε και παλιότερα εκφράσει την αγωνία μας για το κατά πόσο μπορεί σε μια πόλη του μεγέθους που έχει το Καστέλι Κισάμου να λειτουργήσει ένα ΤΕΙ  παρέχοντας στους εμπλεκόμενους (σπουδαστές-καθηγητές-κτλ) την δυνατότητα ουσιαστικής ακαδημαϊκής αλλά και κοινωνικής ζωής.
Οι ανησυχίες παραμένουν και αφορούν την γενικότερη φιλοσοφία του "κάθε πόλη και ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα".
Αυτό πάντως που τώρα, μετά την ανακοίνωση ίδρυσης ΤΕΙ στο Καστέλι, έχει σημασία είναι η μέγιστη κινητοποίηση και συνεργασία των τοπικών φορέων ώστε να αποδειχθεί η βιοσημότητα και λειτουργικότητα του εγχειρήματος.
 
Μ.Φ.  

17 Νοέμβρη, μέρος δεύτερο

 
 
Σε δεύτερο βαθμό εκδικάζεται εδώ και μερικές μέρες η υπόθεση της Οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Για όσους δεν θυμούνται είχαν καταδικαστεί όλοι με εξαίρεση τον Γιάννη Σερίφη και την Αγγελική Σωτηροπούλου. Αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι Κ. Τέλιος και Παύλος Σερίφης, συνεπώς 13 καταδικασθέντες σε πρώτο βαθμό θα ξανακαθίσουν στο εδώλιο.

Δημοτικές Εκλογές

 
Σε τροχιά δημοτικών εκλογών βρισκόμαστε εδώ και κάποιο καιρό παρ΄ότι υπολείπεται ένας χρόνος μέχρι την πραγματοποίηση τους. Είδη τους τελευταίους 2 μήνες αναπτύσσεται ένας "προβληματισμός" ο οποίος τουλάχιστον αδικεί τόσο την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και τους ιδίους τους πολίτες. Άξονας πολλών από όσα λέγονται και γράφονται είναι αποκλειστικά και μονό ονόματα ξεκομμένα από δράσεις και συχνά μάλιστα συνδυαζόμενα με πιθανούς (ή απίθανους) συνδυασμούς θέσεων που θα ανοίξει ή θα κλείσει η όποια εκλογή τους.
 
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σοβαρή υπόθεση. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο μοχλός για την ανάπτυξη (ή την μη ανάπτυξη) των περιοχών μας. Αυτό και μονό θα έπρεπε να κάνει ξεκάθαρο προς όλους ότι η ΤΑ χρειάζεται άφθαρτους, γεμάτους ενέργεια, γνώστες και με ΟΡΑΜΑ ανθρώπους για να την υπηρετήσουν. Ας ελπίζουμε λοιπόν ότι οι τοπικές κοινωνίες θα επιβάλουν τέτοιους ανθρώπους κόντρα στο ρεύμα.
Μ.Φ.

Η σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν

Η σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία του παράφρονα αρχιτρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν θα έπρεπε, αν εφαρμόζονταν η εκφρασμένη επιθυμία του Πρόεδρου Τζωρτζ Μπους, να ήταν θέμα ημερών αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν στις 7 Οκτωβρίου 2001.
 
Παραδόξους, παρά τα δισεκατομμύρια των δολαρίων που έχουν ξοδευτεί και τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί ανά τον κόσμο για την εύρεση και προσαγωγή στην δικαιοσύνη όλων των μελών της εγκληματικής οργάνωσης της Αλ Κάιντα και των ηγετών τους κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
 
 

Δεξαμενές καυσίμων στην Σούδα Χανίων

Εδώ και κάποιο διάστημα στον κόλπο της Σούδας στα Χανιά έχει ξεκινήσει μια επένδυση ιχθυοκαλλιέργειας για την οποία υπάρχει γενικώς η εκτίμηση ότι είναι σε καλή πορεία. Την ίδια στιγμή για την ίδια περιοχή κατατίθεται αίτημα δημιουργίας δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων. Όπως λογικά ακούγεται οι τοπικές αρχές (Δήμος και Νομαρχία) το απορρίπτουν, αλλά… Παρέμβαση υπουργού έρχεται να ανατρέψει την βούληση της τοπικής κοινωνίας. Ο ΥΠΕΧΩΔΕ προφανώς επιφορτισμένος με την εξαργύρωση κάποιας πολιτικής(;) επιταγής αδιαφορεί τοσο για την υπάρχουσα επένδυση  όσο και για την βούληση της τοπικής κοινωνίας αποφασίζοντας την ΑΚΥΡΩΣΗ της απόφασης των τοπικών αρχών και την δημιουργία των δεξαμενών. Τοσο απλά, τοσο δημοκρατικά! Ο λόγος αποκλειστικά στην τοπική κοινωνία.
Μ.Φ.

Ένα σιντριβάνι στο Σιντριβάνι

 
Εδώ και κάποιους μήνες αποφασίστηκε να στηθεί στην είσοδο του λιμανιού της παλιάς πόλης των Χανιών ένα σιντριβάνι. Εδώ δεν θα σταλθούμε στην σκοπιμότητα και την αρτιότητα του δημιουργήματος αλλά στο ακαλαίσθητο φλοτέρ που κατέχει περίοπτη θέση. Άραγε δεν υπάρχει μια πιο καλαίσθητη πρόταση;
 
Μ.Φ.

Οι μαύρες δαπάνες μας για την Παιδεία

Αντιγράφουμε από την "Ελευθεροτυπία" της 26ης Σεπτεμβρίου:

"Στην τρίτη θέση, μετά την Ινδονησία και τη Σλοβακία, των χωρών που δίνουν τα λιγότερα χρήματα για την παιδεία κατατάσσεται η Ελλάδα. Μόνο το 8,4% των συνολικών κρατικών δαπανών προορίζεται κάθε χρόνο για την παιδεία στη χώρα μας.Τα στοιχεία αυτά καταγράφει έκθεση του ΟΟΣΑ που μελέτησε μαζί με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία τα εκπαιδευτικά δεδομένα ανάμεσα σε 30 κράτη απ' όλο τον κόσμο.

Κάθε Οδύσσεια έχει το τέλος της

Έχουν αρχίσει να πληθαίνουν σταδιακά οι εξ Λονδίνου φωνές που μιλούν για το επερχόμενο σταδιακό τέλος του πολέμου των Αμερικάνων και των συμμάχων τους στο Ιράκ.
 
Η πρώτη προειδοποιητική είδηση, που βγήκε πριν δύο εβδομάδες περίπου, προήλθε από πηγές του CNN όπου έγινε λόγος για τη σύντομη ολοκληρωτική αποχώρηση των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφος του Ιράκ εφόσον οι εγχώριες νέοαναπτυχθείς Ιρακινές δυνάμεις θα είναι σε θέση να υποκαταστήσουν τα καθήκοντα των Βρετανών.
 

Σχολεία χωρίς δασκάλους

Κάθε χρόνο η ίδια κουβέντα, πάντα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σχετικά με τα κενά στα σχολεία. Λες και αυτά "γεννήθηκαν" χθες. Λες και δεν γνώριζαν οι υπεύθυνοι από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς που και σε ποιο βαθμό χρειάζονταν δάσκαλοι. Αλλά τι έγινε; Στη "λογική" της "εξοικονόμησης" κάποιων χρημάτων και πάντα εκ του πονηρού αφήνουμε τα σχολεία να σέρνονται λειτουργικά (τουλάχιστον) όλο τον Σεπτέμβρη έχοντας παράλληλα μαθητές, γονείς και εν αναμονή δασκάλους σε μια ιδιότυπη ομηρία.
Μ.Φ.

Λογοκρισία στον ΤΥΠΟ – Κλείσιμο BEST. Stop!

 
Tη διακοπή λειτουργίας του ραδιοσταθμού "Best Αττικής" αποφάσισε την Τρίτη 01/11/2005 ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, επικαλούμενο "συνεχόμενη χαμηλή ποιοτική στάθμη προγραμμάτων μετά από σειρά χυδαίων εκφράσεων".
 
Όπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δημήτρης Χαραλάμπης, η απόφαση ελήφθη αναφορικά με την εκπομπή 13:00 έως 14:00 της 11ης, της 25ης και της 26ης Ιουλίου, καθώς και της 25ης Αυγούστου ύστερα από πολλές επώνυμες καταγγελίες που είχαν προηγηθεί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είχε κληθεί σε ακρόαση ο σταθμός και, ενώ είχε υποσχεθεί να προσκομίσει υπόμνημα, ουδέποτε το έπραξε.

Ευθύνη ή "Ευθύνη";

Πριν από λίγο καιρό δημιουργήθηκε σάλος στην Αγγλία μετά από την εν ψυχρώ δολοφονία στο Λονδίνο του Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες. Ο ντε Μενέζες κυκλοφορούσε ανυποψίαστος στο μετρό όταν τα "τσακάλια" της Σκότλαντ Γιαρντ τον καθάρισαν εν ψυχρώ επειδή υποτίθεται ότι τον πέρασαν για υποψήφιο βομβιστή αυτοκτονίας.

Ολοκαίνουργιος Asterix

 
 
Πήγα στο πρακτορείο εφημερίδων όλος προσδοκία και απορία για το αν αληθεύει η φήμη και η είδηση ότι κυκλοφόρησε, μετά από πολλά χρόνια, καινούρια, ολοκαίνορια ιστορία με τον Asterix. Ήταν αλήθεια. Μια ολόκληρη γενιά μεγάλωσε με τις ιστορίες αυτές. Ιστορίες που δημιουργήθηκαν από το συγχωρεμένο Rene Uderzo και τον Goscinny. Είμαι σίγουρος πως η πλειοψηφία όσων με διαβάζετε αυτή τη στιγμή καταλαβαίνετετ πολύ καλά τι εννοώ και μάλλον ένα γλυκό χαμόγελο έχει ανέβει στα χείλη σας θυμούμενοι σε ένα δευτερόλεπτο τις πάμπολλες χιουμοριστικές ατάκες και ιστορίες του πανέξυπνου μικρόσωμου Γαλάτη.

Αύριο θα είναι μια ίδια μέρα

Προσπαθώ να πιάσω το μήνυμα. Τι είναι αυτό που στέλνει κατά περιόδους όλους τους Έλληνες στους δρόμους να πανηγυρίζουν για Εθνικές, τάχα μου, νίκες;
 
Η Ελλάδα είναι η χώρα με τα πολλά, πραγματικά πολλά, προβλήματα. Και όμως μια – δυο φορές το χρόνο θα πρέπει για κάτι να πανηγυρίζει, για να ξεχνά τη μιζέρια της – κυρίως την πολιτική και οικονομική.  
 
Υπάρχει ένας νόμος μυστικός που εκφράζεται από ένα διάγραμμα. Το διάγραμμα αυτό παίρνει την κατιούσα συνεχώς ή είναι συνήθως πολύ πολύ κάτω. Εκφράζει τις επιδόσεις της χώρας μας σε διάφορα ζητήματα συν τω χρόνω. Όμως κάνει κατά καιρούς κάτι περίεργες εθνικές εκτινάξεις.
 
Βλέπε Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ποδοσφαίρου και Μπάσκετ, βλέπε Γιουροβίζιον, βλέπε Ολυμπιακούς και κάτι τέτοια. Και τότε για λίγο νιώθουμε κάπως σαν θεοί, κι όχι απλώς θεοί: ημίθεοι και βάλε, που έλεγε κι ο Χάρρυ Κλύνν. Και η σύμπτωση είναι πώς συνήθως αυτές οι εξάρσεις λαμβάνουν χώρα τη νύχτα, νύχτα γίνονται και τα σχετικά πανηγύρια.
 
 Και μετά, ξημερώνει η άλλη μέρα, που είναι μια συνηθισμέη ελληνική μέρα, και της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά…
 
Αλλά ας μη μιζεριάζουμε: μπράβο στα παιδιά του Μπάσκετ, είχαν ψυχή και προπονητή. Και εις ανώτερα, για να ξεχνιόμαστε πού και πού…

Ποιο ναρκωτικό είναι πιο επικίνδυνο από την TV;

 
 
Έχω συνηθίσει να ενημερώνομαι μέσω ραδιοφώνου, εφημερίδων, ή Διαδικτύου αλλά απόψε το έχω ρίξει έξω: Είναι 25 του Οκτώβρη, μια γλυκύτατη φθινοπωρινή  βραδυά. Αποφασίζω, μετά από πολλές μέρες να παρακολουθήσω μια εκπομπή στην ιδιωτική τηλεόραση που λέγεται "Ειδήσεις". Στο "παράθυρο" της τηλεοπτικής οθόνης μου ανοίγουν άλλα 5 παράθυρα με θέα "έγκριτους" δημοσιογράφους – αναλυτές – ανακριτές που παρατάσσονται δίπλα σε κάποιους δημοσιογράφους – πολιτικούς – δικηγόρους  - ανακρινόμενους. "Παίζουμε σκάνδαλα;" ρωτά η παρουσιάστρια. "Ναιαιααιααι!!!!" απαντούν όλοι πρόσχαρα και ομοφώνως. Η υπόθεση είναι αναντίρρητα πολύ σοβαρή, αλλά καθόλου πρωτότυπη, το παιχνίδι βαρετό.

Για τον Μίκη μας

Περίπου ένα  μήνα μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων για τον Μίκη Θεοδωράκη και είναι αλήθεια ότι η ατμόσφαιρα "Μίκης" υπάρχει ακόμα γύρω μας.
 
Είναι νομίζουμε γενικά αποδεκτό ότι όντως οι εκδηλώσεις που έγιναν στα Χανιά δεν ήταν απλά κάποιες ακόμα εκδηλώσεις για τα 80χρονα του Μίκη. Ήταν εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα. Με αξιοζήλευτη αρτιότητα τοσο επιστημονικά όσο και τεχνικά. Εκδηλώσεις που διεκδίκησαν και κέρδισαν την κορυφαία θέση σε ένα μαζικό κύμα επαιτιακων δραστηριοτήτων που γίνονται στην Ελλάδα για τα 80χρονα του συνθέτη.

Μακριά οι κεραίες κινητής από σχολεία

 
Την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τις ταράτσες σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών, γηροκομείων και νοσοκομείων, καθώς και τη θέσπιση νέων αυστηρότερων ορίων έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η δημοσιότητα μιας τραγωδίας

Έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που συνέβη το πιο σοβαρό αεροπορικό δυστύχημα στον Ελλαδικό χώρο. Τα συμπεράσματα που έχουν έρθει στη δημοσιότητα μιλάνε για μια σειρά λαθών που έχουν τις ρίζες τους στο πλημμελές ιστορικό συντήρησης του αεροσκάφους, κατ΄ αρχήν, αλλά και στη συνύπαρξη ορισμένων παραγόντων που κατά διαβολική σύμπτωση αποφάσισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Σε χρόνο TV

 
Η εξουσία της τηλεόρασης είναι αναμφισβήτητη σε παγκόσμια κλίμακα εδώ και χρόνια. Πόλεμοι έγιναν με άξονα την TV. Κυβερνήσεις ανεβοκατέβηκαν. Σκάνδαλα αποκαλύφτηκαν αλλά και καλύφθηκαν.
 
Κάποια στιγμή θα πρέπει να κατανοήσουν όσοι θεωρώντας ότι εξυπηρετούν τους σκοπούς τους ανάγοντας την τηλεόραση σε τιμητή των πάντων ότι οδηγούν την κοινωνία σε μη (ή δύσκολα)αντιστρεπτές καταστάσεις. Εδώ και χρόνια αντί το μέσο να μεταφέρει το μήνυμα οδηγούμαστε στο να είναι "το μέσο το ίδιο το μήνυμα".
Μ.Φ.

Γίγαντες

 
 
Δυστυχώς η απουσία μας από τα Χανιά για κάποιες μέρες μας στέρησε την χαρά του να παρευρεθούμε στην εκδήλωση για το συγγραφικό έργο του Νίκου και της Αργυρώς Κοκοβλή. Ο κύριος Νίκος και η κυρία Αργυρώ, ο Νίκος και η Αργυρώ είναι μέρος μιας ιστορίας που τρέχει. Είχαν την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν σε ιδιαίτερες στιγμές της ιστορίας της νεώτερης Ελλάδας. Έχουν το πείσμα και την επιμονή να μοχθούν για την διάδοση των εμπειριών τους. Καταγράφουν, συγγράφουν και αφηγούνται με μεθοδικότητα και μαγεία. Παραμένουν οξυδερκείς και ετοιμόλογοι παρά το βάρος ηλικίας και δύσκολων χρόνων που πέρασαν. Μας κερδίζουν, μας συνεπαίρνουν καθώς η πληρότητα των εμπειριών τους δίνει την δυνατότητα να μας αφηγούνται και να μας εξιστορούν χωρίς το άγχος της επιβεβαίωσης. Απλά μας περιγράφουν την ζωή τους και σε ΄μας μένει να καταλάβουμε! Γίγαντες!!!
Μ.Φ.