01212018Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Φύλλο 93 - Σεπτέμβριος 2010

Ο χειμώνας της αβεβαιότητας και η χαμένη ελπίδα

...) Η κρίση παράγει νέα κοινωνικά υποσύνολα μιζέριας. Κομμάτια του παλαιού μεσαίου χώρου υποβιβάζονται οικονομικά, μέσα σε μια γενικευμένη αίσθηση αδικίας. Ολοι μας νιώθουμε τη θηλιά στο λαιμό, ενώ γνωρίζουμε τους πραγματικά υπεύθυνους.


Φύλλο 92 - Ιούλιος / Αύγουστος 2010

Προς τις δημοτικές εκλογές

Στις δημοτικές εκλογές η αναντιστοιχία μεταξύ κομματικών προτεραιοτήτων και δυσφορίας της φοβισμένης κοινωνίας φαίνεται πως θα λάβει γκροτέσκες διαστάσεις.

 

Η θυμωμένη αποστασιοποίηση από τις κομματικές στοιχίσεις δε συνεπάγεται βέβαια κατ’ ανάγκην ριζικές αλλαγές στα δημοτικά μας πράγματα.

Φύλλο 88 - Μάρτιος 2010

«…Μουδιασμένη η κοινωνία παρακολουθεί τις αλεπάλληλες κυβερνητικές εξαγγελίες για περικοπές δαπανών και εισοδημάτων. Μετά τη στιγμιαία ελπίδα προ των εκλογών, όταν άκουγαν ότι “λεφτά υπάρχουν”, οι Ελληνες συνειδητοποιούν επώδυνα τα οικονομικά μεγέθη της κρίσης, στο βαθμό που αυτά εφαρμόζονται πλέον στον οικογενειακό προϋπολογισμό, στη ροή καθημερινών δαπανών του νοικοκυριού. Κι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή…»

Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος, 2010

Φύλλο 91 - Ιούνιος 2010

 

Βασιλικότερη του βασιλέως έχει γίνει- αίφνης- η κυβέρνηση, προωθώντας ρυθμίσεις οι οποίες όχι μόνο ανατρέπουν απολύτως τις εργασιακές σχέσεις, αλλά επιπλέον δεν προβλέπονται- σε αυτή τη σκληρότητα τουλάχιστον- από το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την τρόικα.

Οικονομία και εμείς

Στις οκτώ κάθε βράδυ σ΄ένα βορβαδισμένο από προπαγάνδα τοπίο διαμορφώνονται συνειδήσεις.3

Κάθε φωνή διαφοροποίησης τείνει να οδηγείται στην κοινωνική πυρά ως ανθελληνική.

Οι δημιουργοί (κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά) της κρίσης αντί για μια αναστοχαστική και συνάμα αυτοκριτική προσέγγιση υιοθετούν το μοντέλο της κατά μέτωπο επίθεσης προς τους μονίμως θύτες.

Φύλλο 90 - Μάιος 2010

Κανείς δεν γνωρίζει με τι θα μοιάζει η Ελλάδα σε λίγα χρόνια. Η κρίση που μας πλήττει τώρα φαίνεται να είναι οικονομική και πολιτική· πολύ σύντομα θα φανεί και σαν κρίση κοινωνική και ανθρωπολογική.

Γράμμα στον Αϊ Βασίλη

Αγαπητέ Αϊ βασίλη…φέτος ήμουν καλό παιδί..
μάλιστα μπορώ να πώ ότι ήμουν πολύ καλό παιδί..
άρα δικαιούμαι να ζητήσω μία χάρη…
ζητάω λοιπόν μεροκάματο..
ζητάω να αλλάξεις ετούτο τον κόσμο..
να τον γκρεμίσεις εκ βάθρων και να τον ξαναφτιάξεις ανθρώπινο..
έχουμε γίνει απάνθρωποι..

Φύλλο 89 - Απρίλιος 2010

zoo201Πόλεμος!

Χρέος μας είναι να πάρουμε κάθε απόφαση που αποτρέπει το χειρότερο. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός , προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Φύλλο 86 - Ιανουάριος 2010

Καλλικράτης… περίφημος αρχιτέκτονας του δεύτερου μισού του 5ου π.Χ. αιώνα στην αρχαία Ελλάδα. Ο Καλλικράτης εργάστηκε σε τέσσερα μεγάλα έργα της αρχαίας Αθήνας, σύμφωνα με αναφορές του Πλούταρχου: Στα Μακρά Τείχη της πόλης (460 – 450 π.Χ.), στην επιδιόρθωση τμήματος των περιφερειακών τειχών των Αθηνών, στην ανοικοδόμηση ναού, αφιερωμένου στην Άπτερο Νίκη στην Ακρόπολη, το 448 π.Χ. και τέλος, σύμφωνα με τον Πλούταρχο πάλι, συνεργάστηκε με τον Ικτίνο για την ανέγερση του Παρθενώνα.