12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Φύλλο 121 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2014

 

Μπήκαμε στο 2014 και η στήλη μας επιστρέφει, μετά από αρκετές απουσίες. Λίγο η έλλειψη χρόνου λίγο το’να λίγο τ’άλλο, δεν προκάναμε. Τα νέα περί μουσικής είναι ασφαλώς πάρα πολλά από το προηγούμενο άρθρο και από που να ξεκινήσει κανείς ;

 

MOUSIKA NEA 121 FOTO1-wΟ απόηχος των περσινών πια καλοκαιρινών εκδηλώσεων έχει περάσει και ήδη έχουμε πρόσφατο τον απόηχο των πρόσφατων γιορτινών ημερών, αλλά μιας και είχαμε υποσχεθεί να αναφερθούμε και σε άλλες καλοκαιρινές εκδηλώσεις, θα τηρήσουμε την υπόσχεση. Ήταν μία πολύ παραγωγική χρονιά από πλευράς μουσικών εκδηλώσεων το 2013 και πρέπει να το τονίσουμε, όπως πολλές φορές τονίζουμε τα κακώς κείμενα, έτσι να τονίζουμε και τα καλώς ! Οι πιο ειδικοί ας αποφανθούν για τις αιτίες…

 

Με την πανσέληνο του Αυγούστου, στις 21 του μήνα, το Υπουργείο Πολιτισμού διοργάνωσε εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, δωρεάν για το κοινό. Στα Χανιά, η Ευανθία Ρεμπούτσικα με την ορχήστρα της έδωσαν συναυλία στο αρχαιολογικό χώρο της Ρόκας, Κισάμου και το σχήμα “Daulute” μαζί με τη Μαρία Λούκα και άλλους μουσικούς, στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας. Βρεθήκαμε στη δεύτερη, που αν και οργανωτικά χρειαζόταν κάτι παραπάνω (πάρκιγκ, τροχαία, ενημέρωση, προσωπικό), καλλιτεχνικά ήταν άψογη και η προσέλευση του κοινού πολύ μεγάλη. Εξίσου πετυχημένη ήταν και στη Ρόκα όπως μάθαμε και μπράβο για την επιλογή του χώρου !
Την ίδια ακριβώς μέρα ο
Πολιτιστικός Σύλλογος Βάμου οργάνωσε συναυλία στον πολύ όμορφο χώρο «Πηγάδια» λίγο έξω από το χωριό. Παλαιότερα όλη η περιοχή εφοδιάζονταν με νερό από ένα πλήθος μεγάλων χτιστών πηγαδιών που διατηρούνται ακόμα, σχεδόν ακέραια. Η πολυμελής ορχήστρα με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών μουσικών ερμήνευσε τραγούδια Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Beatles κ.α. με μεγάλη επιτυχία ενώ εξίσου μεγάλη ήταν και η προσέλευση του κοινού.
Ο Δήμος Αποκόρωνα και ο Σύλλογος Ξηροστερνιανών «Η βιόλα», με τη συμμετοχή του νεοσύστατου Συλλόγου μουσικών Αποκόρωνα «Ο Χαρίλαος», οργάνωσαν στις 29 Ιούλη, τιμητική εκδήλωση και μεγάλη μουσική βραδιά στο
Ξηροστέρνι, του Αποκόρωνα, για το Χαρίλαο Πιπεράκη, το θρυλικό λυράρη του Αποκόρωνα. Είχε προηγηθεί στην εκπομπή του Γιάννη Αγιασμενάκη, στη «Νέα Τηλεόραση», αφιέρωμα στο σύλλογο και την εκδήλωση. Ο καθηγητής από το Ρέθυμνο, Σήφης Λεκάκης, για πρώτη φορά με νέα στοιχεία που πρόεκυψαν από την έρευνα του, με τη βοήθεια συγγενών, του Συλλόγου Ξηροστερνιανών Αθήνας και ερευνητών, έφτιαξε το πλήρες βιογραφικό του Χαρίλαου. Μέσα από αυτό αποκαλύπτονται πτυχές από τη ζωή του, όπως και των κρητών μεταναστών στις Η.Π.Α. αφού ο Πιπεράκης έζησε τα περισσότερα χρόνια στα ξένα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι περισσότεροι αποκορωνιώτες μουσικοί, ο Χορευτικός Όμιλος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης, Αυστραλίας, ο Λαογραφικός Όμιλος Χανίων και η Ομάδα Ριζίτικου Αποκορωνιωτών. Αρχικά έγιναν αποκαλυπτήρια ανάγλυφης παράστασης του Χαρίλαου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του χωριού, ομιλία από το σκηνοθέτη Γιώργο Σγουράκη και απόδοση του Ξεροστεριανού σκοπού από τους μουσικούς του συλλόγου. Στη συνέχεια στις στρωμένες «τάβλες» κάθισαν πλήθος κόσμου και απόλαυσαν τα νόστιμα κεράσματα και το καλό κρασί, με τους ήχους από τα μουσικά σχήματα και το μερακλίδικο χορό των συγκροτημάτων, που εναλλάσσονταν.

 

MOUSIKA NEA 121 FOTO2-wΤο όμορφο στέκι «Τζίτζικας» στους Αρμένους, διοργάνωσε μία σειρά καλοκαιρινών μουσικών εκδηλώσεων, με τον τίτλο «Festival δίπλα στο ρυάκι». Επιλεγμένο πρόγραμμα, έγκαιρη ενημέρωση και οργανωμένες άψογα. Εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων οι, Haig Yazdjian, Λιζέτα Καλημέρη, Κάρολος Κουκλάκης και Ειρήνη Δερέμπεη-Αντάμα, Βασίλης Ρακόπουλος και Δημήτρης Κολιακουδάκης, Πάνος Μπούσαλης, «Γιαλέλι» κ.α.

 

Στις 18 Σεπτέμβρη, στο παλιό λιμάνι, στον υπαίθριο χώρο δίπλα στο Γιαλί Τζαμισί, διοργανώθηκε εκδήλωση για τον εορτασμό των 10 χρόνων από την ίδρυση του πολιτιστικού Συλλόγου «Το Ρόδο». Συμμετείχαν οι μουσικοί που συνεργάστηκαν με το σύλλογο κατά τη διάρκεια της 10ετούς λειτουργίας του και ο καταξιωμένος λαγουτιέρης και τραγουδιστής Γιώργος Γομπάκης. Χόρεψαν όλα τα τμήματα του συλλόγου. Άψογη η οργάνωση, πάρα πολύς ο κόσμος –Χανιώτες και ξένοι- όρεξη πολλή και ωραία κεράσματα στο τέλος. Πέρασαν κιόλας 10 χρόνια λοιπόν, ευχόμαστε να περάσουν τα 100 με υγεία, δημιουργία και αυθεντικότητα !

 

Πολλές ακόμα οι αξιόλογες εκδηλώσεις, ας αναφερθούμε συνοπτικά :
-
Συναυλία με θούρια – ηρωικά άσματα του 19ου αιώνα από τη Συλλογή Παύλου Βλαστού και παρουσίαση σχετικού βιβλίου με ένθετο ψηφιακό δίσκο, με την επιμέλεια του Ιστορικού Αρχείου, πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Συνδιοργανωτές ήταν πολλοί φορείς της πόλης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
-Ο λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης επιμελήθηκε εκδήλωση για τα «Λαογραφικά του Βενιζέλου», στις 11 Δεκέμβρη, στο Πολιτιστικό κέντρο της Μητρόπολης. Μια εργασία για την οποία παλαιότερα είχε εκδώσει βιβλίο και που σήμερα έχει εμπλουτιστεί με νεώτερα στοιχεία. Συμμετείχε με ριζίτικα τραγούδια ο Σύλλογος «Κρητικές Μαδάρες».
- Στον υπαίθριο χώρο του καφέ του Δημοτικού Κήπου αλλά και στη ζεστή αίθουσα του, έγιναν και συνεχίζονται αξιόλογες μουσικές εκδηλώσεις. Ο
Μίμης Πλέσσας έδωσε στις 26/10 μια πολύ όμορφη συναυλία, με τη συμμετοχή της Φιντέ Κοκσάλ και του Σπύρου Κλείσσα. Εκτάκτως τραγούδησε και η Claudia Delmer. Πραγματικά ξεχωριστή συναυλία, ένας Πλέσσας με δυναμισμό 25άρη και άψογοι οι ερμηνευτές. Κρίμα που ο χώρος δεν χώραγε περισσότερο κόσμο… Η συναυλία ηχογραφήθηκε και θα κυκλοφορήσει σε cd. Ελπίζουμε να μεταφέρει και το αίσθημα της όμορφης αυτής βραδιάς…
-Το φωτεινό τεύχος του «Εν Χανίοις» παρουσιάστηκε στις 8 Δεκέμβρη στο ΚΑΜ και μέσα στην πολύ ενδιαφέρουσα ύλη του, υπάρχει ένα ωραίο άρθρο για το τραγούδι «Φιλεντέμ», από τον πρώην βουλευτή και νομάρχη Παναγιώτη Κλάδο, με πληροφορίες από τον παππού του. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι εντελώς καινούρια και δίνουν αφορμές για περαιτέρω έρευνα γύρω από τα λεγόμενα αστικά ή χωραϊτικα τραγούδια της Κρήτης.

 

Ένα ιστορικό στέκι των Χανίων, μια μουσική σκηνή που έδωσε πολλά και είχε παρουσία χρόνων στα μουσικά πράγματα της πόλης, είναι παρελθόν. Πρόκειται για την «Οκτάβα», στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη. Σαν χώρος εννοείται αφού το σχήμα όπως μαθαίνουμε προχωράει σε μια νέα δισκογραφική δουλειά. Όπως κοινοποίησε ο Γιάννης ο Ψαρουδάκης στο facebook, παράγοντες που έχουν να κάνουν με την άδεια του καταστήματος, στέρησαν τη δυνατότητα λειτουργίας του χώρου και έτσι προς το παρόν ή «Οκτάβα» είναι άστεγη. Δύο από τα μέλη της «Οκτάβας» βλέπουμε να δραστηριοποιούνται και αλλού, ο Κώστας Κεχράκος συμμετείχε σε συναυλία το καλοκαίρι στο Βάμο με ένα πρωτότυπο σχήμα ενώ ο Μανώλης Φλεμετάκης συμμετέχει παράλληλα στο σχήμα «Εντέχνως λαϊκοί».

 

Αρκετά τα νέα στέκια στην πόλη και τα πέριξ που κινούνται σε διάφορους μουσικούς χώρους. Κάποια από αυτά είναι από Χανιώτες που είχαν μέχρι τώρα δραστηριότητα με το αντικείμενο ή τα κοινά ενώ άλλα είναι εντελώς νέες προσπάθειες. Στα Κουνουπιδιανά, ο γνωστός δημοσιογράφος Μιχάλης Λαμπαθάκης δημιούργησε μαζί με τη σύντροφο του τη Μαρία ένα πολιτιστικό Καφενείο και το ονόμασαν «Ταχυδρόμο». Είναι ένα φιλικό στέκι, ανοιχτό από το πρωί σαν καφέ ενώ το βράδυ σερβίρει μεζέδες και κάποιες μέρες, συνήθως Παρασκευή και Σάββατο βράδυ αλλά και Κυριακή μεσημέρι έχει ζωντανή μουσική, όπου συμμετέχουν σχήματα από το χώρο του έντεχνου, της μπαλάντας και του παραδοσιακού.

 

Εδώ να σημειώσουμε την κυκλοφορία της εφημερίδας «Ταχυδρόμος» από το Μιχάλη Λαμπαθάκη, που όπως λέει ο ίδιος: «είναι μια περιοδική έκδοση όπου γράφουν πολλοί και ενδιαφέροντες συνάνθρωποι μας, μέσα στον ταχυδρόμο γράφει όποιος θέλει για ότι θέλει εκτός θεμάτων που άπτονται του κουτσομπολιού και της ηθικής τάξης». Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε το Δεκέμβρη που πέρασε. Ευχόμαστε νάναι καλοτάξιδο!

 

Ο Μιχάλης Μινουδάκης που είχε πριν, μερικά χρόνια το «Μανουάλι» στο παλιό λιμάνι, επανέρχεται σε ένα καινούριο χώρο στην οδό Αρχοντάκη, με το ίδιο όνομα. Και εδώ είναι ανοιχτά από το πρωί, με καφέ και μεζέδες ενώ συχνά είναι τα δρώμενα και τα αφιερώματα, που συνδυάζουν ιδιαίτερες γεύσεις, με ιδιαίτερες μουσικές προτάσεις.

 

Αρκετά ακόμα είναι τα καινούρια στέκια κυρίως μεζεδάδικα, με εναλασσόμενα σχήματα, που ανοίχτηκαν φέτος. Στο Κουμ Καπί τα «Ρακομπερδέματα», το «Bacalico», το «Παρά πέντε» και τα «Κίτρινα ποδήλατα». Η «Φτούκα» στην Ποττιέ, έχει ενίοτε ακουστικά μουσικά σχήματα. Στη Νέα Χώρα ξανάνοιξε η «Αυλή» και στην Αγία Κυριακή, το μεζεδάδικο «Χαλέπα» έχει ζωντανή μουσική, κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Στον «Πλάτανο» στη Σπλάντζια γίνονται ενδιαφέρουσες μουσικές βραδιές ενώ live έχουν το «Ki bar», η «Οδός ονείρων» και το café «Libre» στη Χ.Γιάνναρη.

 

Με μουσικούς χαιρετισμούς

 


Φύλλο 118 Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2013

Και η ζωή συνεχίζεται εντός μνημονίου αλλά και η μουσική ζωή επίσης, εν μέσω θέρους και αναρίθμητων μουσικών και άλλων εκδηλώσεων στην πόλη, στο Νομό και σε όλη την Κρήτη.

Πολλές λοιπόν οι συναυλίες, τα αφιερώματα, οι εκθέσεις, οι παραστάσεις, οι εκδηλώσεις των Δήμων, παρουσιάσεις βιβλίων, γιορτές τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων κλπ!!

Φύλλο 108 - Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2012

Μπήκαμε λοιπόν στο 2012, έτος που κατα μία προφητεία της φυλής των Μάγια, θα έρθει το τέλος του κόσμου… ενώ το τέλος της Ελλάδας μάλλον έχει έρθει με τους Γερμανούς οικονομικούς εισβολείς.

Φύλλο 116 Απρίλιος - Μάιος 2013

Το παρήγορο με όλη αυτή την  κατάσταση που βιώνουμε, είναι ότι όλο και περισσότερος κόσμος προσπαθεί να ξεπεράσει όλη αυτή την κατήφεια και την καταιγίδα από αρνητισμό, με οτιδήποτε θετικό και δή με εκφάνσεις του πολιτισμού, του αθλητισμού και άλλων δράσεων που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά!!

Φύλλο 107 - Δεκέμβριος 2011

Με ένα περίεργο κυβερνητικό σχηματισμό βαδίζει πλέον η χώρα, με τους αγανακτισμένους να έχουνε καλμάρει και με τους πολιτικούς να είναι πλέον φανερά φοβισμένοι για τις όποιες επόμενες κινήσεις τους.

Φύλλο 115 Φεβρουάριος - Μάρτιος 2013

Μέσα σε βαρυχειμωνιά, κύλησε ο πρώτος μήνας του καινούριου χρόνου αν και έκανε κάποιες καλές μέρες. Βαρύς χειμώνας και στα μουσικά πράγματα, αφού πέραν των προσπαθειών που κάνουν τα πάσης φύσεως στέκια να διατηρήσουν την πελατεία τους και συνάμα να «βοηθήσουν» το κράτος με φόρους, δημοτικά τέλη, νοίκια, ΦΠΑ, ΙΚΑ, ΔΕΗ, θέσεις εργασίας κλπ η πολιτιστική ευρύτερα και η μουσική ειδικά κίνηση από κρατικούς φορείς, είναι μηδαμινή.

Φύλλο 106 - Νοέμβριος 2011

Και ενώ διάγουμε ημέρες όπου η χώρα παριδίδεται αμαχητί στη Νέα Γερμανία –κάποιοι το ονομάζουν 4ο Ράϊχ- η στήλη μας δηλώνει αδυναμία να συμμετάσχει στην οποιαδήποτε λήθη και δεν μπορεί να αισθανθεί τη μέθεξη της μουσικής, παρεκτός αν είναι μάχιμη και αντιστασιακή…

Φύλλο 114 Δεκέμβριος 2012 - Ιανουάριος 2013

Βαδίζουμε πλέον «περήφανα» το δρόμο του μνημονίου και φτάνοντας στο τέλος της χρονιάς, όλοι εύχονται τα άσχημα και τα δύσκολα αυτής της χρονιάς να μην ξανάρθουν. Το μνημόνιο και όλα τα συμπαρομαρτούντα τα έχει αναλάβει προσωπικά (μεταφορικά και κυριολεκτικά) ο Στουρνάρας και σε λίγους μήνες θα δούμε τα αποτελέσματα. Με το παραπλανητικό σύνθημα «μαζί τα φάγαμε», τιμωρούν με χαράτσια, απολύσεις, καταργήσεις επιδομάτων, μειώσεις μισθών και συντάξεων και νομοσχέδια ντροπής το λαό, κατ’εξακολούθηση και χωρίς έλεος.

Φύλλο 105 - Οκτώβριος 2011

Δε μανταλώνεται πια η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα και άντε παλι νέα μέτρα… Μέχρι και ο Ανδρουλάκης ξεσπάθωσε ! Πάντως 155 βουλευτές ψήφισαν το νεο τσουχτερό χαράτσι στα ακίνητα, για να μαζέψομε λέει 56 (ψωρο)δις ενώ εμεις είχαμε καταφέρε να μαζέψομε μόνο 54, φέτος…

Φύλλο 113 / Οκτώβριος - Νοέμβριος 2012

Τέλειωσε το καλοκαίρι, μια σαιζόν που πηγε αρκετά καλά –δεν βάζουμε υπερθετικά για να μην παίρνουμε και αέρα…- και μια σαιζόν που επισφραγίστηκε το Σεπτέμβρη με γεγονότα και χάππεννιγκ πολύ θετικά για τον τόπο μας, όπως το γύρισμα χολυγουντιανής ταινίας στα Χανιά. Από τη μια τα μνημόνια, οι απολύσεις και το αβέβαιο μέλλον κι απο το την άλλη γκλάμουρ και παγκόσμια προβολή !

Ωστόσο οι καμπάνες του πολέμου έχουν ηχήσει στην ανατολική μεσόγειο και «χρειάζεται» μια σπίθα για να γίνει το μπαμ. Ολοι είναι έτοιμοι για πόλεμο λες και είχαμε λίγα βάσανα, λες και δεν έχουν όλοι αυτοι οι λαοί «χορτάσει» πόλεμο και συμφορές. Δεδομένης της γενικότερης ανακατωσούρας, ο κίνδυνος να μεταφερθεί και στα δικά μας τα μέρη είναι ορατός και ας ελπίσουμε να πρυτανεύσει η λογική και η περίσκεψη.

Γεμάτος λοιπόν και ο Σεπτέμβρης ενδιαφέροντα μουσικά και άλλα χάππενινγκ. Στις 11 Σεπτέμβρη διοργανώθηκε μία εντελώς νέα εκδήλωση στον πεζόδρομο της Χατζημιχάλη Νταλιάνη από τους καταστηματάρχες, με την υποστήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας. Τρείς μουσικές σκηνές στήθηκαν στο μήκος του δρόμου όπου έπαιξαν τα σχήματα των Γιάννη Μελαμπιανάκη, Δημήτρη Κολιακουδάκη και Γιώργου Λιμάκη, με τη συμμετοχή πολλών ακόμα μουσικών. Τα έσοδα προσφέρθηκαν σε ιδρύματα των Χανίων.

Το φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή έγινε φέτος στο Πάρκο ειρήνης και φιλίας στις 7 και 8 Σεπτέμβρη και ήταν από όλες τις απόψεις πολύ καλά οργανωμένο και με μεγάλη συμμετοχή του χανιώτικου κοινού. Δύο ήταν οι σκηνές όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων, αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από το συγκρότημα της νεολαίας, κρητική μουσική με το Μιχάλη Λουφαρδάκη, το μουσικό σχήμα «Εντέχνως λαϊκοί», ο Μάνος Μαλαξιανάκης και τα μαθητικά συγκροτήματα “Core” και “Zip code”.

Η ετήσια γιορτή για τη διεκδίκηση του Πάρκου στη θέση του Στρατόπεδου Μαρκόπουλου, έγινε φέτος στις 15 Σεπτέμβρη, λόγω των εκλογών που συνέπεσαν τον Ιούνη. Μεγάλη και φέτος η συμμετοχή και μεγάλος ο παλμός του κόσμου, λόγω και της γενικότερης συγκυρίας και της αγανάκτησης ενώ είναι φανερός ο κίνδυνος να χαθούν όλα με μία υπογραφή στα πλαίσια του φαστ-τράκ και να χαρισθεί το ακίνητο αυτό στον οποιοδήποτε δανειστή ή εκπρόσωπο του. Από μουσικής πλευράς τη γιορτή πλαισίωσαν οι «Εντέχνως λαϊκοί» με έντεχνα και λαϊκά και ο Λεωνίδας Λαϊνάκης με το συγκρότημα του, σε παραδοσιακά και ταμπαχανιώτικα.

Οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή ήταν το κορυφαίο γεγονός του μήνα ασφαλώς και οι Μικρασιάτες των Χανίων, με την πρόεδρο του συλλόγου Στέλλα Γκοζάνη-Χαριτάκη, οργάνωσαν υποδειγματικά μία σειρά εκδηλώσεων αντάξια στη μνήμη των δικών τους προσώπων που χάθηκαν και του ξεριζωμού από τις πατρογονικές εστίες που άφησαν βίαια για να έρθουν πρόσφυγες εδώ, εκδηλώσεις που διήρκεσαν σχεδόν όλο το μήνα. Ομιλίες, εκθέσεις, συναυλίες και άλλα δρώμενα που όλοι λίγο ως πολύ συμμετείχαμε με διάφορους τρόπους, είναι βιωματικές περισσότερο καταστάσεις που μένουν στο μυαλό και την ψυχή ! Η έκθεση φωτογραφίας και κειμηλίων στην Πινακοθήκη ήταν ένα ξεχωριστό γεγονός και πιστεύω θα πρέπει να υπάρξει μία μόνιμη στέγη για κάτι παρόμοιο ενώ η συναυλία της χορωδίας και ορχήστρας με τραγούδια της Ερυθραίας και η βράβευση των μικρασιατών που γεννήθηκαν στη γενέτειρα γη, στο Πνευματικό Κέντρο, ήταν από τις συγκινητικότερες στιγμές. Για πρώτη φορά, αν θυμάμαι καλά, έγιναν εκδηλώσεις και στην Κίσαμο όπου συμμετείχε η εκεί χορωδία υπό τον χοράρχη Γιώργο Χαχλάκη. Μπράβο και πάλι στους διοργανωτές και ίσως είναι καιρός να αποκτηθεί ένας χώρος στην πόλη μας αφιερωμένος στις χαμένες πατρίδες του ελληνισμού και στους ανθρώπους που έφυγαν από τις εστίες τους και ρίζωσαν εδώ.

Στις 9 Σεπτέμβρη στην Κρύα Βρύση του Δήμου Πλατανιά έγινε μια ωραία πολιτιστική παρέμβαση με ανακαίνιση του παλιού ελαιοτριβείου σαν χώρος πολιτιστικών χρήσεων ενώ ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα και γλέντι, με τη συμμετοχή του σχήματος «Εντέχνως λαϊκοί». Ο Μαθιός Φραντζεσκάκης και οι δραστήριοι χωριανοί Κρύας Βρύσης και Πανέθημου, οριοθετούν θετικά το μέλλον, βασιζόμενοι στις παραδοσιακές αξίες και τις χαρές της απλής ζωής, κόντρα στην εκποίηση των πάντων, στη δύσκολη πραγματικότητα που ζούμε.

Η γιορτή της σαρδέλας και φέτος διοργανώθηκε στην παραλία της Νέας Χώρας από τους καταστηματάρχες, την ενορία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και το Δήμο Χανίων, στις 10 του μήνα. Δωρεάν, νόστιμη και πολλή η σαρδέλα, πολύς και ο κόσμος όπως κάθε χρονιά ενώ τη μουσική της βραδυάς ανέλαβαν ο Λεωνίδας Λαϊνάκης με το Μιχάλη Λουφαρδάκη.

Η Λιζέτα Καλημέρη ήρθε στις 22 Σεπτέμβρη στον «Τζίτζικα» στους Αρμένους για μία ζωντανή εμφάνιση. Αν και το κοινό δεν ήταν το αναμενόμενο αριθμητικά, η βραδυά εξελίχτηκε σε μια πανδαισία από ήχους όμορφους και σπάνιους. Ηταν η τελευταία από τις καλοκαιρινές της εμφανίσεις όπως μας είπε και ερχόταν από μία πολύ κουραστική βραδυά από τη εμφάνιση της στο Ρέθυμνο, την προηγούμενη, στον «Κήπο του Αλη Βαφή» αφου το κοινό απαίτησε πολλά ανκόρ.
Με ένα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό, με τραγούδια από Περίδη και Δερμιτάσογλου μέχρι Παπάζογλου και Ακη Πάνου και με τη συμμετοχή δύο πολύ καλών μουσικών, του Δημήτρη Λάππα και του Γιώργου Βασιλάκη, απέδειξαν όλοι τους ότι δίκαια βρίσκονται σε σημεία υψηλής αναγνώρισης στο ελληνικό μουσικό γίγνεσθαι! Το περιβάλλον του «Τζίτζικα» φιλικό και οικείο συνέβαλε πολύ στην ωραία βραδυά ενώ στον ιδιοκτήτη Μαθιό προτείνουμε σύντομα μία από τα ίδια…

Στην «Κούρτσα» στο όμορφο αυτό στέκι στο Βαφέ, έγινε στις 30 του Σεπτέμβρη το «7ο μερακλίδικο συναπάντημα», που διοργανώνουν κάθε χρόνο ο Βασίλης Τζαγκαράκης ιδοκτήτης της ταβέρνας, ο Νίκος Τζαγκαράκης στιχουργός και ο Νίκος Τζιρτζιλάκης ραδιοφωνικός παραγωγός, με καλεσμένους ανθρώπους της παράδοσης από όλους τους χώρους και ειδικά από το χώρο της μαντινάδας και της ποίησης, εξίσου όμως μουσικούς, χορευτές και πάσης φύσεως μερακλήδες. Οι συγκυρίες ήταν καλές ώστε να γίνει ένα ωραίο γλέντι στον εξωτερικό χώρο με ένα υπέροχο καιρό ! Ξεκίνησε στις 1 το μεσημέρι της Κυριακής και τελείωσε σχεδόν το μεσημέρι της επόμενης, κοντά μία μέρα δηλαδή. Μαντιναδολόγοι και μουσικοί από όλη την Κρήτη έδωσαν το παρόν, ενδεικτικά αναφέρω, Δέσποινα Ξερουδάκη, Γιώργης Τσαμαντάκης, Γιώργης Σαρρής, Βούλα Χανιωτάκη, Ανθή Χρονάκη, Μάρω Γεωργιλαδάκη, Σπύρος Πανηγυράκης, Νεκτάριος Λεουνάκης, Ελευθερία Μπερτάκη, Μαρία Μυντιλάκη, Βάσω Λαγουδάκη, Γιώργος Πρωτοπαπαδάκης, Μανώλης Κακλής, Γιώργης Μανωλιούδης, Αντώνης Σαλούστρος, Κυριάκος Σταυριανουδάκης, Μιχάλης Μπακατσάκης, Μανώλης Χαμογιωργάκης, Κώστας Κορδατζάκης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Δημήτρης Βασιλάκης, Γιώργος Βρανάς, Γιώργος Αντωνογιωργάκης, Γιάννης Μαρτσάκης, Αλέξανδρος Αγγελάκης, Γιώργος Χαιρέτης, Ανδρέας Μαυρομουστακάκης, Γιάννης Μιχάλας, Στέλιος Μυλωνάκης, Ανδρέας Μανωλαράκης, Κωνσταντίνος Σκουλούδης και Μανώλης Μπομπολάκης, ας με συγχωρέσουν όσους παρέλειψα, όλοι μερακλήδες και εκλεκτοί.

Πραγματικά για όσους δεν είχαν ξαναβρεθεί σε κάποια προηγούμενη χρονιά, ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Είναι μία συλλογική και αυθόρμητη διοργάνωση που ξεκινάει απ’το μεράκι και την καλή διάθεση και με την καλή παρέα, το καλό φαγητό και το κρασί, με μουσική, μαντινάδες και χορό καταλήγει σε ένα όμορφο παρεϊστικο γλέντι! Να έχουμε τη υγειά μας να είμαστε και του χρόνου στο «8ο μερακλίδικο σναπάντημα» και πολλά μπράβο στους διοργανωτές, τους χορηγούς, σε όσους βοήθησαν και όσους παρευρέθηκαν.    

Με μουσικούς χαιρετισμούς

 

 

Φύλλο 104 - Σεπτέμβριος 2011

Ένα πολύ γεμάτο από κάθε άποψη καλοκαίρι ήταν το φετεινό, όπως  αποδεικνύεται ! Δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες οι  Έλληνες τουρίστες, ρεκόρ οι ξένοι, πλημμύρισαν οι πλαζ, τα πλάγια και οι ρούγες από κόσμο και η κρίση πήγε στην άκρη, για ένα δίμηνο περίπου.

Φύλλο 112 Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2012

Το καλοκαίρι μόλις μας άφησε και η γεύση που μας μένει δεν είναι αυτή που άφησε το προηγούμενο διάστημα. Σίγουρα αισιοδοξία σε αντίθεση με την αβεβαιότητα και ένα γενικά καλύτερο κλίμα που οφείλεται κυρίως σε μία καλή τουριστική σαιζόν και μια σχετική ισορροπία στις πολιτικές εξελίξεις. Στις κρίσιμες εκλογές της 17ης Ιούνη μπορεί μεν οι δυνάμεις του μνημονίου να κέρδισαν, όμως οριακά και «υποχρεωμένοι» να συνεργαστούν, με αντίπαλο δέος τα κόμματα που αντιτίθενται στο μνημόνιο και προφανώς δεν ευθύνονται γι’ αυτό.

Φύλλο 103 - Ιούλιος - Αύγουστος 2011

Έφτασε αισίως το καλοκαίρι και για εμας εδώ που είμαστε «τουριστικός προορισμός», σημαίνει πως ο τουρισμός  θα δώσει ανάσα στην τοπική οικονομία και γενικότερα αισιοδοξία, σε ένα γκρίζο τοπίο, μετά τα απανωτά μνημόνια και τα μέτρα που παίρνουν αυτοι που έλεγαν : «λεφτα υπάρχουν…».

Φύλλο 111 - Ιούνιος - Ιούλιος 2012

Εκλογικό το κλίμα το Μάη και για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες διπολισμός μεταξύ της μερικώς ενωμένης δεξιάς και ένα μεγάλο τμήμα της αριστεράς. Το «διακύβευμα» ήταν η αγαπημένη έκφραση των μονομάχων, ενώ την ίδια στιγμή ο λαός στενάζει απο μνημόνια, χαράτσια, ανεργία, κλείσιμο μαγαζιών και επιχειρήσεων και παράλληλα βλέπει ένα σωρό εταιρείες οφ-σορ, μαϊμού επιδόματα, μεγαλο-απάτες, μίζες κλπ. Εδώ ο ποιητής σηκώνει τα χέρια ενώ ο εισαγγελέας προεκλογικά φάνηκε να ξυπνά από το «λήθαργο». Ας ελπίσουμε να βγεί ο λαός νικητής από όλη αυτή την ιστορία αν και φαίνεται δύσκολο…

Τα μουσικά γεγονότα στην πόλη και τα πέριξ ήταν πολλά και αυτό το μήνα που πέρασε. Αν και σε μέρες άγριας οικονομικής κρίσης, κυρίως η νεολαία βγαίνει και επιζητά να ακούσει μουσική και μουσικούς ενώ από φορείς και συλλογικότητες οργανώνονται εξίσου πολλά μουσικά δρώμενα.

Οι «Ρακοπινελιές» έκλεισαν τη χειμερινή σαιζόν στις 6 Μάη, με μια βραδυά με πολλά από τα σχήματα που εμφανίστηκαν το διάστημα αυτο.

Τα εγκαίνια της ταβέρνας «Γλάρος» (πρώην Γεράσιμος), στο κάτω Δαράτσο, έγιναν στις 16 Μάη, όπου έπαιξε ο Ηλίας Χορευτάκης με επιτυχία.

Το Μουσικό Σχολείο Χανίων -που φέτος ψάχνει για νέα έδρα- έκανε την ετήσια εκδήλωση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, στις 17 Μάη.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων έδωσε συναυλία στο Μουσείο Τυπογραφίας, στο βιοτεχνικό Πάρκο, στις 18 Μάη στα πλαίσια της διεθνούς ημέρας μουσείων.

Την ίδια μέρα οι Indaslot έπαιξαν φανκ, στο «Λιακωτό» στο Βάμο.

Ρεσιτάλ πιάνου έδωσαν στο ΚΑΜ στις 26 Μάη, οι Ηρακλειώτισες Μαριάννα και Στεφανία Καψετάκη, με έργα Rachmaninoff, Liszt, Chopin κ.α.

Μια νεά σειρά πολιτιστικών δρώμενων ξεκίνησε φέτος στο Ρέθυμνο, με τίτλο «Μέρες Ρεθύμνου» και μέσα σε αυτές πολλή μουσική. Μερικά από τα ονόματα που εμφανίστηκαν :  “Trio Daulute”, Ελλη Πασπαλά και Τάκης Φαραζής, Belleville, Αχιλλέας Περσίδης, Γιώργος Κουμεντάκης, Κορίνα Λεγάκη κ.α. σε μέρη όπως : Νερατζέ Τζαμί, Είσοδος τούρκικου σχολείου, Κρήνη Rimondi, Τζαμί Καρα Μουσά, Παλαιοντολογικό μουσείο Ρεθύμνου, Πλατεία Μικρασιατών Ενετικό λιμάνι κ.α.

Η φετεινή εκδήλωση για το πάρκο Μαρκόπουλου, θα γίνει το Σεπτέμβρη λόγω του όλου εκλογικού κλίματος. Και εδώ το διακύβευμα είναι μεγάλο αφου ψιθυρίζεται ή αναγγέλεται, ότι χάριν της εξόφλησης του χρέους, θα έχει την τύχη των ακινήτων φιλέτων του δημοσίου που θα ξεπουληθούν εν μια νυκτί σε επενδυτές, εντός ή εκτός εισαγωγικών...

Στα τέλη του Απρίλη έφυγε από τη ζωή ο Αποκορωνιώτης λυράρης Γιάννης Σεργάκης, σε ηλικία 63 χρόνων. Με καταγωγή από το Δράπανο δραστηριοποιήθηκε απο τα τέλη της δεκαετίας του 1960 παίζοντας λύρα και τραγουδώντας και έγινε περιζήτητος. Η φήμη του έφτασε σε όλη την Κρήτη και έπαιξε σε κέντρα της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Συνεργάτες του ήταν ο Παντελής Κρασσαδάκης, ο Αρτέμης Πεντάρης, ο Πέτρος Κουμάκης, ο Γιώργος Σκουλούδης και ο πρόσφατα εκλιπών Κώστας Κουκουμπεδάκης. Επίσης συνεργάστηκε με λαουτιέρηδες της νεότερης γενιάς, όπως το Μιχάλη Τζουγανάκη, το Γιάννη Κατάκη,  το Γιάννη Τζαγκαράκη και άλλους. Ηχογράφησε μία κασέτα με τον Π.Κρασσαδάκη, το 1979 στην εταιρεία Πάνιβαρ. Επαιζε επαγγελματικά μέχρι το 1995 περίπου οπότε αποσύρθηκε και άνοιξε ταβέρνα στο χωριό του.
Έχαιρε της εκτίμησης των καλύτερων γλεντζέδων, μερακλής στο παίξιμο του, με μεγάλη γκάμα στο ρεπερτόριο του, πιστός στο χρώμα του Πλακιανού που αγαπούσε πολύ και τεχνίτης στο τραγούδι του ο Σεργογιάννης, θα μένει στη θύμηση μας για πάντα.

Στις 9 Μάη χάσαμε τον Πέτρο Καρμπαδάκη, το γνωστό Κισαμίτη λαγουτιέρη, τραγουδιστή και μαντιναδολόγο σε ηλικία 69 ετών. Με καταγωγή απο την καρδιά της Κισάμου, από την Κουκουναρά, γρήγορα μπήκε στα μουσικά πράγματα παίζοντας έφηβος με το θρύλο Νίκο Χάρχαλη. Το 1959 ανέβηκε στην Αθήνα για να μάθει την τέχνη του μαραγκού αλλα τελικά τον κέρδισε η μουσική. Επαιξε για τέσσερεις δεκαετίες σε όλα τα κέντρα της Αθήνας και συνεργάστηκε με τους σπουδαιότερους μουσικούς ολόκληρης της Κρήτης όπως και με μουσικούς του δημοτικού τραγουδιού. Πολύχρονες ήταν οι συνεργασίες του με τον Κουνέλη, το Μαύρο, το Ναύτη, το Μουντάκη, τον Αστρινό Ζαχαριουδάκη, τον Πυθαρούλη και άλλους. Γύρω στο 1962 γνωρίστηκε με τον Στέλιο Καζαντζίδη, στον οποίο άρεσαν δύο λαϊκά τραγούδια που είχε γράψει, τελικά όμως η συνεργασία δεν ευωδώθηκε.Το 1969 ηχογράφησε στην εταιρεία του Βαγγέλη Ζαμπετουλάκη «Κρήτη» το τραγούδι «Μην το λυπάσαι ένα φιλί» με το βιολάτορα Σταύρο Καντηλιεράκη ενώ συμμετείχε και σε πολλές άλλες δισκογραφίες με διάφορους μουσικούς.
Στη δεκαετία του ’90 συνεργάστηκε με τη νέα γενιά βιολατόρων από την Κίσαμο, όπως τους Περικλή Τζουγανάκη, Ηλία Χορευτάκη και Μιχάλη Λουφαρδάκη ενω μετα το 2000 που έμεινε μόνιμα την Κίσαμο, δίδαξε πολλους νέους την τέχνη του λαγούτου και τους παλιούς κισαμίτικους σκοπούς. Μάλιστα με τους νέους αυτους μαθητές έπαιζε στα γλέντια μέχρι πρόσφατα, όταν χτυπήθηκε από την ασθένεια. Θα τον θυμόμαστε πάντα, για το μερακλίδικο τραγούδι του , το παθιασμένο παίξιμο και τις μαντινάδες του, μία από τις οποίες είναι η παρακάτω :
«Αν δεις ποτέ στον ουρανό, σύννεφα να περνούνε,
είναι δικοί μου στεναγμοί, που ήρθανε να σε βρούνε
»

Στις 25 Μάη έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 81 χρόνων ο Νίκος Μανιάς, το αηδόνι της Κρήτης, όπως τον αποκαλούσαν. Ο Νίκος Μανιαδάκης γεννήθηκε στην Επισκοπή, Ρεθύμνου το 1931. Σε ηλικία 16 ετών ήρθε στα Χανιά στον οργανοποιό Φραγκιαδάκη να αγοράσει λαγούτο και ξεκίνησε να παίζει με το λυράρη Κυρ.Μαυράκη από τη Φυλακή, Αποκορώνου. Στα 1954 ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο 78 στροφών μαζι με τον Κώστα Μουντάκη, το «Ζητιάνο» και συνέχισε με πολλούς ακόμα δίσκους στις 78, 45 και 33 στροφές. Συνεργάστηκε με κορυφαίους λυράρηδες, όπως τους : Σκορδαλό, Καλομοίρη, Ξυλούρη, Κλάδο, Σταματογιάννη, Σωπασή, Σκουλά, Σκαλίδη, Τζαγκαράκη αλλά και με λαγουτιέρηδες, όπως το Μανώλη Κακλή και το Βαγγέλη Μαρκογιαννάκη αλλά και τον μπουζουξή Καστελολευτέρη. Επίσης και με τη νεότερη γενιά μουσικών είχε συνεργασίες, όπως Ν.Ζωιδάκη, Μ.Τζουγανάκη,  Χρ.Στιβακτάκη, Π.Περισυνάκη κ.α.
Μεγάλες ήταν οι δόξες που γνώρισε ο Μανιάς στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, με τον Κώστα Μουντάκη στα πρώτα χρόνια του ’60. Στα Χανιά έρχονταν στα κρητικά κέντρα, που γέμιζαν για να τον ακούσουν, Καναρίνια, Βραχάκια, Κρητικό Κονάκι, Αφρικάνα, Μπιτζάνης, Ζαμάνια, μερικά από αυτά.
Εκανε μεγάλες επιτυχίες στη δισκογραφία όπως : Μ’έκανες και σ’αγάπησα, Αμέτε με στην εκκλησιά, Πουλιά μου ταξιδιάρικα, Ζητιάνος, Νυχτοπούλι καθ’αργά, Στολίδι σ’εχει το χωριό, Όσα ψαράκια βόσκουνται, Αίσθημα που δεν ένοιωσε, Κουβέδιαζε μου του σεβντά κ.α.
Σεμνός στο πάλκο και μετρημένος σε όλα του, ο Μανιάς, υπήρξε ένας απο τους μεγαλύτερους μουσικούς της Κρήτης του αιώνα που πέρασε.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Περιοδικό Μετρονόμος – τεύχος 44

Ένα τεύχος εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στους αδερφούς Κατσιμίχα,κάτι σαν απομνημονεύματα. Περιέχονται, μια μεστή συνέντευξη στον Σπ.Αραβανή, το κείμενο από το Beat poetry της νέας δουλειάς του ντουέτου, παλιότερες συνεντεύξεις, άρθρα από φίλους, συνεργάτες και συναδέλφους μεταξύ των οποίων : Στ.Βλαχογιάννη, Αν.Μποσκοϊτης, Ν.Ζιώγαλας, Δ.Ζμπέκος, Ηρ.Κοντός, Λ.Παππά, Θ.Μικρούτσικος, Γ.Νταλάρας και πολλούς άλλους, καθώς και ένα κείμενο του Μανώλη Ρασούλη και φυσικά κείμενο του εκδότη Θανάση Συλιβού.

Με καλοκαιρινούς μουσικούς χαιρετισμούς

Φύλλο 102 - Ιούνιος 2011

Αγανακτισμένοι παντού στη χώρα, με τα μέτρα και με την κυβέρνηση, έχουν πραγματικά μετατοπίσει το κέντρο του ενδιαφέροντος από τα μέσα του Μάη και κάτι δείχνει να αλλάζει στο πολιτικό σκηνικό καίρια !!

Φύλλο 100 - Απρίλιος 2011

Με την προσμονή πλέον του καλοκαιριού ζούμε μήπως τα οικονομικά της χώρας –και τα δικά μας κατ’ επέκταση…- δούν κάποια βελτίωση αφού τα στοιχεία και τα νούμερα δεν βγαίνουν και οι προσπάθειες για αναδιαρθρώσεις και επιμηκύνσεις διχάζουν ακόμα και τους μεγαλύτερους εγκέφαλους πάνω στα οικονομικά, στον πλανήτη !! Πραγματικά έχουμε καταφέρει το απίθανο, να ασχολείται όλη η υφήλιος με την οικονομία της Ελλάδας…

Φύλλο 110 - Απρίλιος - Μαίος 2012

Εκλογές, προεκλογικό και μετεκλογικό κλίμα, με το λαό να θέλει να βγάλει από πάνω του τις «αμαρτίες», τις διαπλοκές και τις «απλοχεριές» του παρελθόντος αλλα απ΄την άλλη να φοβάται μήπως φύγουμε από το ευρω και πέσει πείνα.

Φύλλο 99 - Μάρτιος 2011

Με κρύα, χιόνια και θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν πέρασε ο Φλεβάρης. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να διαπραγματευτεί για επιμήκυνση του δανείου, ένα δάνειο που πήραμε για να ανταποκριθούμε στις τρέχουσες ανάγκες ενω το παλιό χρέος τρέχει μαζί με τους τόκους...

Φύλλο 109 - Μάρτιος 2012

Κοσμοϊστορικά πλέον τα γεγονότα για τη χώρα μας καθώς οι «δανειστές» θέλουν τα λεφτα τους και τα θέλουν τώρα!! Και παρ’όλο ότι η Ελλάδα είναι από ότι λένε όλες οι μελέτες γεμάτη πετρέλαιο, υδρογονάνθρακες, μέταλλα, χρυσό κλπ οι πολιτικοί το παραβλέπουν και αντι να το θέσουν σαν λύση, κυττάνε πως θα ωφελήσουν άμεσα τα αρπακτικά των τραπεζών με δεσμεύσεις που ξεπουλάνε τα πάντα και εξαθλιώνουν το λαό.

Φύλλο 98 - Φεβρουάριος 2011

Μπαίνοντας το 2011 όλα έδειχναν μαύρα… με γνώμονα βέβαια τη δυσμενή οικονομική θέση της χώρας. Ομως ξαφνικά η Μεσόγειος άρχισε να φλέγεται και είδαμε τα πανίσχυρα καθεστώτα της βόρειας Αφρικής, να  πέφτουν με συνοπτικές διαδικασίες, απο την οργή του λαού...