01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Οινοκρητικά 2010

του Γιώργου Μακρή – οινικού ερευνητή, οινογράφου

Με επιτυχία και προσέλευση οινόφιλου κοινού που ξεπέρασε κάθε προσδοκία έγιναν εφέτος τα Οινοκρητικά, η καθιερωμένη, πλέον, οινική εκδήλωση που στην 4η χρονιά της και σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε εξέπεμψε ένα άκρως αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα.

Τα ωραιότερα χωριά της Κρήτης

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΧΑΡΟΥΠΟΜΥΛΟ  ΠΑΝΟΡΜΟΥ  ΡΕΘΥΜΝΟΥ, την Παρασκευή 30/05/08, είκοσι πέντε Δήμοι της Κρήτης αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να υπογραμμίσουν την θέλησή τους και να απαντήσουν σχεδιασμένα, επιστημονικά και προγραμματισμένα στη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση αξιόλογων οικισμών τους μέσα από τη δημιουργία ενός Συνδέσμου με την επωνυμία " Τα ωραιότερα χωριά της Κρήτης".

Το Νησί

Μια ψυχρή ριπή ανέμου διέσχισε τα στενά δρομάκια της Πλάκας και η παγωνιά του φθινοπωρινού αέρα αγκάλιασε τη γυναίκα, παραλύοντας το κορμί και το νου της, προκαλώντας ένα μούδιασμα που σχεδόν εκμηδένισε τις αισθήσεις, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να της απαλύνει τη θλίψη.

"Γιατί οι ονειροπαρμένοι συλλέκτες είναι απαραίτητοι…"

 
Με τον Μιχάλη Γρηγοράκη γνωριστήκαμε τα τελευταία χρόνια και έκτοτε είχαμε μια πυκνή επικοινωνία η οποία στρεφόταν γύρω από βιβλία, αποκόμματα, φωτογραφίες. Δηλαδή την ιστορία αυτού του τόπου. Πολλές συζητήσεις (στην πραγματικότητα μαθήματα ζωής και ιστορίας για μένα) με ένα τεράστιο εύρος θεμάτων. Πολλές συζητήσεις με άξονα τα Χανιά και επίκεντρο την ζωή. Πολλές συζητήσεις με διάχυτη τη διαρκή αγωνία του "πως θα βρούμε κάτι" για το αρχείο αλλά και πως αυτό θα μεταλαμπαδεύσει στους επόμενους…

Συννεφάκια και εικόνες: …

Εγκαινιάζοντας αυτή την νέα στήλη επιτρέψτε μου να πάρω το θάρρος να περιγράψω τον ιδανικό της αναγνώστη, αυτόν που δίνει ζωή και δικαιώνει κάθε δημόσιο γραπτό λόγο, αυτόν που κάθε γραφιάς συνομιλεί μαζί του σε κάθε λέξη.

Υποθέτω λοιπόν ότι διαβάζετε, ανήκετε δηλαδή σε αυτό το σπάνιο είδος που μπορεί να κλείσει το χαζοκούτι και να βρει διασκέδαση και ψυχαγωγία σε ένα βιβλίο.

Είναι η ζωή στο σχολείο…

Είναι οι ταινίες που μας ταξιδεύουν…
Είναι μια ιδέα…
 
 
Μια από δραστηριότητες που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται αθόρυβα αλλά ιδιαίτερα δυναμικά είναι αυτή της κινηματογραφικής ομάδας του 2ου λυκείου Χανίων. Κόντρα στις δυσκολίες (ευκολίες!) της σχολικής καθημερινότητας και σε πείσμα κάθε δύσπιστου μαθητές, καθηγητές αλλά και πρόθυμοι συνεργάτες συνυπάρχουν κινηματογραφικά.

Σύμφωνα Με Την Περίσταση

    Γράφει η  ΣοφίαΤσουρλάκη  

Ντύθηκα σύμφωνα με την περίσταση, αυτό σημαίνει κοστούμι σε θηλυκή γραμμή, βάφτηκα σύμφωνα με την περίσταση, θηλυκά αλλά διακριτικά, ετοίμασα το φάκελό μου και να’μαι!! Να μπαίνω στο πολυκατάστημα που μου υπόσχονταν μια καριέρα ισάξια της πρωτεύουσας, με παχυλό μισθό,bonus, και μια κρυφή ζήλεια όσων θα άκουγαν την θέση μου!

Ανάγνωση μιας συναυλίας

Για καλή μου τύχη η λαχτάρα της ψυχής νίκησε την κόπωση του κορμιού και  την Κυριακή στις 7 του Μάρτη παρακολούθησα στη Μικρή Σκηνή μια συναυλία- αφιέρωμα σε λιγότερο έως ελάχιστα γνωστές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη με ερμηνευτές τους Ελισάβετ Βερούλη, Τάσο Ψαλλιδάκη, Ζωή Μαρκαντωνάκη.  Κιθάρα-φωνή ο Τάκης Δημητρόπουλος, πιάνο-φωνή ο Ευριπίδης Σταματίου. Εγχείρημα δύσκολο σε καιρό του συρμού μα η κατάμεστη αίθουσα θα δικαίωσε τους ερμηνευτές.

Ρακοκάζανα - Κάτι βράζει στην Κρήτη

        
 
 
Είναι η εποχή που η απόσταξη των οινοποιημένων σταφυλιών βρίσκεται στο φόρτε της. Διαδικασία που τουλάχιστον στην Κρήτη γιορτάζεται και με το παραπάνω. Εκεί, ο επισκέπτης δεν παρακολουθεί μόνο από κοντά την παραγωγή του πιο ξακουστού εξαγώγιμου προϊόντος της Κρήτης αλλά βιώνει μαζί με τους ντόπιους την θαλπωρή, την εγκαρδιότητα, συναισθήματα που λίγες στιγμές μπορούν να ξαναγεννήσουν.

Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

αρχικά γραμμένο στις 24 Απριλίου 2007

Όταν το 2005 δύο άγνωστοι βρεθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Άπτερας λίγο πιο έξω από τα Χανιά για την πρώτη μας κοινή αστροπαρατήρηση η πρώτη μας σκέψη δεν ήταν “α! τι ωραία, να μαζευτούμε πολλοί να κάνουμε σύλλογο”, αλλά “ουφ! ευτυχώς βρήκα και κάποιον να κάνω παρατηρήσεις τα βράδια χωρίς να κινδυνεύω να με φάνε οι λύκοι”.

 

Ένας Χανιώτης στο Φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    
Ο Χανιώτης σκηνοθέτης Κώστας Νταντινάκης συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Θεσσαλονίκη, 16 – 25 Νοεμβρίου) και συγκεκριμένα στο τμήμα ψηφιακών ταινιών Digital Wave, με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του "Στο κάτω (κάτω) της γραφής".

Ένα Λεύκωμα για τις πινακοθήκες

Παρουσιάστηκε, στις 28 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η έκδοση:
 
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ - UNDISCOVERED ART
 
του Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη, Ευρωβουλευτή, πρώην υπουργού. Στην εκδήλωση μίλησαν οι: Παν. Τέτσης, ακαδημαϊκός, Μ. Τσόκλη, δημοσιογράφος, Ολ. Μηλιαρέση- Βαρβιτσιώτη, τεχνοκριτικός, Αν. Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση και οι συντελεστές της έκδοσης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Εύη Κυριακοπούλου, δημοσιογράφος.

Ένας ΝΑΥΤΙΛΟΣ ανθολογείται…

       
Με ιδιαίτερη χαρά πήρα στα χέρια μου  το υπέροχο ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ του Στάθη (Σταυρόπουλου). Αντί οποιασδήποτε προσωπικής παρουσίασης, θα προτιμήσω να μεταφέρω τα λόγια του ίδιου, από τον δικό του πρόλογο σ’ αυτό:

Ψηλαφώντας τα ιστορικά κτήρια στα Χανιά

...μέσα από μια εμπειρία καταγραφής αξιόλογων  κτηρίων και στοιχείων αρχιτεκτονικής από ομάδα εργασίας του Τ.Ε.Ε. Τμ. Δυτικής Κρήτης.
 
Μιλάμε σήμερα για τις  ιστορικές γειτονιές των Χανίων, όπως για παράδειγμα η Χαλέπα ή άλλες περιοχές της πόλης, μόνο όταν ανακαλύπτουμε παλιότερα ίχνη ή αντίθετα από τον προορισμό τους σαν τωρινή, δική μας, αλλά και μελλοντική κληρονομιά;

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

    
Πιο πλούσιο σε εκδηλώσεις από κάθε προηγούμενη χρονιά  ήταν  το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (Πύργος 2 ως 9 Δεκεμβρίου 2006) αλλά και η 6η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας-CAMERA ZIZANIO (Πύργος 25 Νοεμβρίου ως 9 Δεκεμβρίου 2006), το οποίο είναι ένα Φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ Ολυμπίας.
 
Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν την κορύφωση της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ και ταυτόχρονα είναι μια γιορτή των παιδιών και των νέων της χώρας μας και της Ευρώπης.
 
Τιμώμενο πρόσωπο του 9ου Φεστιβάλ είναι ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης.

Η Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη και το θεάτρου Κυδωνία στο διαδύκτιο.

Διαβάζοντας την ιστοσελίδα αυτή μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για την παράσταση που παίζεται, για αυτήν που ετοιμάζεται αλλά και για τις προηγούμενες παραστάσεις.

Cogito

    

O χρόνος, αυτή η απάνθρωπη ανθρώπινη σύμβαση, μας εγκλωβίζει σε εμπειρίες και μανιέρες που επαναλαμβάνονται πληκτικά και που δεν είναι δα και ιδιαίτερα "φιλικές προς το χρήστη". Όμως, είναι στιγμές που άθελά του ο νους γλιστρά στο υπερπέραν με το άκουσμα μιας γλυκιάς μελωδίας, με το φύσημα ενός αέρα που χαϊδεύει το τσουλούφι, με το γέλιο ενός μωρού, με το φευγαλέο άγνωστο ερωτικό χαμόγελο, με το "παίξιμο της γλώσσας στον άνεμο" ύστερα από το φιλί με ένα ποτό….

5η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

 
Ήμασταν εκεί..
 
 
Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η 5η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με χιλιάδες επισκέπτες στα περίπτερα των εκδοτικών οίκων αλλά και στις εννιά αίθουσες εκδηλώσεων της ΔΕΒΘ.

Έκθεση στο ΜοΜΑ, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη

    
"ΟΜΑ στο Πεκίνο:
Νέο Κεντρικό Κτίριο Κινεζικής Τηλεόρασης, CCTV, από τους Όλε Σχέερεν και Ρεμ Κούλχαας".
 
Έκθεση στο ΜοΜΑ, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη
 
Ανατολικά από την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, κατασκευάζεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα το νέο Κεντρικό Κτίριο Κινεζικής Τηλεόρασης (CCTV), το οποίο θα είναι έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Το CCTV είναι το πρώτο από τα 300 κτίρια - ουρανοξύστες που θα κατασκευαστούν στη νέα Κεντρική Περιφέρεια Επιχειρήσεων (Central Business District - CBD), την καινούργια περιοχή στο Πεκίνο, που προορίζεται να αλλάξει ριζικά τη μορφή της πόλης.