12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Χανιά. Βήματα στο Χώρο και στο Χρόνο

    
Μια μοναδική έκθεση διοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης από 1 έως 31 Αυγούστου στο Μεγάλο Αρσενάλι.
 
 Ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, στο παρελθόν της πόλης των Χανίων.
 
Στην έκθεση, όπως σχετικά αναφέρεται σε κείμενο της Ζαχαρένιας Σημανδηράκη, συναντήσαμε τους συμπολίτες μας στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα, τις γειτονιές των Χανίων όπως ήταν τότε, με οδηγό στη μηχανή του χρόνου τις παλιές φωτογραφίες από τις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.

Η Φωτογραφία κλέβει την ψυχή;

    Γράφει ο Μιχάλης Πολυχρονάκης*

 
(Σκέψεις πάνω στη φύση και τον χαρακτήρα της αναμνηστικής φωτογραφίας)
 
Όλοι γελάσαμε ακούγοντας για πρώτη φορά την παράξενη αυτή δοξασία των παλαιών ινδιάνων της Αμερικής που αρνιόντουσαν να φωτογραφηθούν προβάλλοντας την παραπάνω δικαιολογία.
¨Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά!¨ είπαμε. Όλοι μας έχουμε φωτογραφίσει τόσες φορές κι έχουμε επίσης και οι ίδιοι φωτογραφηθεί άλλες τόσες και να! Ή ψυχή μας είναι στη θέση της!
Δυστυχώς, παλιοί ινδιάνοι δεν ζουν πια για να μας εξηγήσουν τι ακριβώς εννοούσαν και οι απόγονοι τους καμία φαντάζομαι αντίρρηση δεν έχουν να φωτογραφηθούν αφού έχουν πια απόλυτα ενσωματωθεί (διάβαζε εκπολιτισθεί) από την κοινωνία του θεάματος.

Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας

Διεθνές  Κέντρο Φωτογραφίας
"The  Body  at  Risk"
 
   Μερικές φορές νοιώθει κανείς πολίτης του κόσμου, όχι επειδή έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει, ν’ακούσει μουσική ή να φάει ένα διαφορετικό φαγητό, αλλά επειδή μαθαίνει από κάποια πηγή, όπως ας πούμε από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, από ένα καλό βιβλίο ή μια εύστοχη έκθεση, ότι σε μέρη που δεν τα γνωρίζει ή που βρίσκονται γεωγραφικά πολύ-πολύ μακριά, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πληγεί και πλήττονται ακόμα, από δεινά που μοιάζουν πολύ με τα δικά μας και ενίοτε είναι ακριβώς τα ίδια. Υπάρχουν άνθρωποι που ταλαιπωρούνται όπως ίσως κι εμείς ή ένα αγαπητό μας πρόσωπο, άνθρωποι που βιώνουν μια καθημερινότητα απ΄ την οποία πιθανότατα ξεφύγαμε "στο τσακ!" και που το σώμα τους έπαθε κάτι που το γνωρίζουμε ή που το φοβόμαστε, συνειδητά  ή υποσυνείδητα.

No Clowns For Chess!

  Είμαστε ωραίοι οι γελωτοποιοί, αλλά δεν ξέρω πόσο χωράνε οι φλούο πράσινες μπούκλες μας ή η στρογγυλή κόκκινη μας μύτη μπροστά στην αυστηρή, ασπρόμαυρη σκακιέρα. Εκεί το υπερβάλλον, πλατύ χαμόγελο μπορεί να προσβάλλει τα μεγαλεπήβολα και σεβαστά σχέδια του αντίπαλου βασιλιά ή την υποβόσκουσα παντοδυναμία της συζύγου βασίλισσας...

 

    

Bookcrossing, ΚΑΤΙ "ΤΡΕΧΕΙ" KAI ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ!

Από τον Χρήστο Σωτηρόπουλο
 "Θέλω να γράψουμε ένα κείμενο για το Bookcrossing αλλά πως θα το παρουσιάσουμε;" με ρώτησε ένα πρωί η Κατερίνα ανάμεσα σε δύο γουλιές καφέ φουντούκι με τον Μάλαμα να τραγουδά στον ραδιόφωνο. "Τι θα έλεγες αν σου έπαιρνα μια συνέντευξη;", την ρώτησα και πριν προλάβει να απαντήσει είχα ήδη σκεφτεί την θα την ρωτήσω.

Ερνέστο Τσε Γκουεβάρα. Ο φωτογράφος.

    Γράφει η Θεοδοσία Δασκαλάκη

 
Είναι τόσο ωραίο το καλοκαίρι,ιδιαίτερα όταν έχει κανείς τη δυνατότητα να ταξιδέψει.Μα είναι και φάσεις στη ζωή που ταξίδια δεν είναι δυνατόν να κάνει.Ευτυχώς όμως υπάρχουν τα ταξίδια του νου και της ψυχής που κανείς και τίποτα δε θα μας εμποδίσει να τα κάνουμε ; Ένα απροσδόκητο ταξίδι των ματιών μου με έκανε να τα γράφω αυτά.Το οργάνωσε το κέντρο μελετών Τσε Γκεβάρα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Κούβας και της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβαςστην Ελλάδα.238 φωτογραφίες,τραβηγμένες από τον ίδιο τον Τσε, που "ακολούθησε τους δρόμους της ζωής με ένα όπλο στο χέρι και μια φωτογραφική μηχανή στο άλλο".

Παθαίνοντας και μαθαίνοντας, στο ΜοΜΑ, στη Ν.Υόρκη.

 
Γράφει  η Μυρτώ Κοντομυτάκη*
 
   Στο ΜοΜΑ, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στεγάζονται έργα μοναδικής σημασίας και ομορφιάς, που χρονολογούνται από το 1880, άρα και με αναπόφευκτη έμφαση στους Ευρωπαίους καλλιτέχνες, μέχρι και σήμερα. Εκτός από έργα φιλοτεχνημένα με τεχνικές ευρέως γνωστές, εκτίθενται και δημιουργίες Βιομηχανικού Σχεδίου (Industrial Design) αλλά και της βιομηχανίας του Κινηματογράφου.

ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ,"Η ΦΤΩΧΕΙΑ"

         Του Γιάννη Μαρκαντωνάκη

Παρασκευή 2 Ιουνίου έχω ολοκληρώσει το βασικό σχεδιασμό του κειμένου αναφοράς στα θερινά σινεμά, ένα άρθρο για την "πυξίδα" παραγγελία του φίλου Μαθιού, όπου εναλλάσσονται τα βιωματικά με τα αισθητικά – ιστορικά στοιχεία. Παρακολουθώ την προγραμματισμένη προβολή της ταινίας "Ξεχασμένοι από την κοινωνία" (Ελληνικός τίτλος) "Los Olviolados" 1950 στα πλαίσια του αφιερώματος στη Μεξικάνικη περίοδο του Λουίζ Μπουνιουέλ που κάνει η ΕΤ1 τρεις συνεχόμενες Παρασκευές.

Ένας παιδικός… Νότος

 
 
Το Φθινόπωρο του 1994 ο "Πολιτισμικός Νότος" ανακαλύπτει στην πόλης μας  ένα σημαντικό άνθρωπο του θεάτρου, τον Θωδ Εσπίρου, συνεργάζονται και δημιουργούν το πρώτο εργαστήρι θεατρικής εκπαίδευσης (ενηλίκων) στα Χανιά. Μέσα από πολλές δυσκολίες και αρκετή δουλειά το εργαστήρι αυτό κρατιέται ζωντανό και δημιουργικό, σε πείσμα ορισμένων μέχρι σήμερα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Η ΒΡΟΧΗ ΑΠΌ ΚΑΤΩ (Lyra)

        
Γράφει ο Αντώνης Περιβολάκης
 
Πριν από 4 μήνες περίπου κυκλοφόρησε ο τελευταίος δίσκος του Λαρισαίου συνθέτη Θανάση Παπακωνσταντίνου (Θ. Π. για συντομία) με τον τίτλο "Η Βροχή Από Κάτω". Ήδη ο δίσκος έχει βρεθεί σε πολύ ψηλές θέσεις στη λίστα των πωλήσεων όπως αυτή δίνεται στη δημοσιότητα από την ΑΕΠΙ. Το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός εφημερίδων, περιοδικών και δικτυακών τόπων έχουν παρουσιάσει τη δουλειά αυτή δείχνει την ιδιαίτερη σημασία που έχει αυτός ο - "δύσκολος" για τα δεδομένα της ελληνικής δισκογραφίας – δίσκος.
    

θα μου τη δώσουν την άδεια αύριο;.

Από το 4ο Τεύχος της Εφημερίδας "Προσπαθώντας"
Που εκδίδεται από το Γυμνάσιο και Λύκειο του
Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα
 
Τέσσερα χρόνια και δύο μήνες.
Τέσσερα χρόνια και δύο μήνες έγκλειστος, έξω απ' την κοινωνία, μακριά απ' την οικογέ­νεια, έξω απ' τον κόσμο.
Και ξαφνικά παραμονή της πρώτης άδειας. Το προηγούμενο βράδυ κάθομαι στο κελί και συζητάω μ ένα φίλο. Δεν αισθάνομαι τίποτα. Ούτε αγω­νία, ούτε ενθουσιασμό, ούτε απορία. Δεν αισθάνομαι τίποτα. Μόνο ένα ερώτημα έρχεται ξανά και ξανά στα χείλη μου: "θα μου τη δώσουν την άδεια αύριο;".

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φορέων Πολιτιστικών Εντύπων

    
Το περιοδικό highlights διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά το Πανελλήνιο Συνέδριο Φορέων Πολιτιστικών Εντύπων. Το φετινό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Χίο, 2 - 4 Ιουνίου 2006, με τη συνεργασία του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου.ος 2,3 & 4 Ιουνίου 2006

Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά: μια σπουδαία παρακαταθήκη!

   Στην πόλη μας ανέκαθεν υπήρχε έντονο το στοιχείο της πολυφωνίας. Επόμενο ήταν, θα έλεγε κανείς, να αναπτυχθεί ο τοπικός Τύπος και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελέσει υπόδειγμα..Το μυστικό της επιτυχίας σ' αυτές τις περιπτώσεις, εκτός από τη συστηματική δουλειά, είναι αναμφισβήτητα η αγάπη. Αυτή είναι που οδήγησε και στην αναζήτηση για μια θεμελιωμένη και επομένως πιο πειστική παρουσίαση της έννοιας της Τυπογραφίας και των δυνατοτήτων που έχει προσφέρει ανά τους αιώνες και που σαφώς συνεχίζει δυναμικά να προσφέρει. Η αγάπη λοιπόν για την Τυπογραφία και τις συγκινήσεις της οδήγησε στη δημιουργία του Μουσείου Τυπογραφίας, της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα.

Live 8

 
Παγκόσμια ήταν η συμμετοχή και το ενδιαφέρον για το LIVE 8 την τεράστια αυτή κινητοποίηση με σημείο αναφοράς τη μουσική και τις συναυλίες μαμουθ σε μεγάλες πόλεις της Υφηλίου και σκοπο την ευαισθητοποιήση πάνω στο πρόβλημα της φτώχειας στον κόσμο. Εμπνευστής  αυτης της κίνησης ο  Bob Geldof  που ήταν και ο εμπνευστής  20 χρόνια πριν του  "Live Aid" που είχε τον ίδιο σκοπο.
Οι απίστευτα μεγάλες αυτές συναυλίες έγιναν στις 2 του Ιούλη στο Λονδίνο, Φιλαδέλφεια, Παρίσι, Ρώμη, Βερολίνο, Τόκιο, Γιοχάνεσμπουργκ, Ονταριο Καναδά και Μόσχα και συγκέντρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Με σύνθημα "Δεν θέλουμε τα λεφτα σας αλλα τα πρόσωπα σας"

Μουσείο Σχολικής Ζωής Χανίων

    
Ελάτε να ζωντανέψουμε τα ξύλινα θρανία…
 
Μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας  άνοιξε τελικά τις πύλες του το Σάββατο 6 Μαΐου το Μουσείο Σχολικής Ζωής Ν. Χανίων.
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής N. Χανίων ιδρύθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων  μετά από σχετική πρωτοβουλία και πρόταση εκπαιδευτικών  και πνευματικών ανθρώπων του τόπου μας
  Η διοίκηση του Μουσείου έχει ανατεθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων  στην Αναπτυξιακή Νομού Χανίων Α.Ε.
  Tο Μουσείο Σχολικής Ζωής επιδιώκει να εξελιχθεί σε ένα πνευματικό ίδρυμα με κύρος και βαρύτητα στα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά δρώμενα του χθες, του σήμερα και του αύριo.
    

1974 –2004 ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΙΚΣ

Γράφει ο  Άγγελος Μαστοράκης
Υπεύθυνος έκδοσης του "9"
 
Στην Ελλάδα η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της 9ης τέχνης διαμορφώθηκε, ως επί το πλείστον, κατά τα τελευταία 30 χρόνια, δηλαδή από τη Μεταπολίτευση και πέρα. Πιο πριν ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά και όλα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ήταν ξένα κόμικς που κυκλοφορούσαν μεταφρασμένα στα ελληνικά. Τα ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ, τα ΜΙΚΡΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ, η σειρά ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑ με τους ήρωες του Ντίσνεϋ, τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΜΙΚΣ (Διαπλανητικά, Δυναμικά, Εκπληκτικά, Παράξενα),  οι περιπέτειες του ΤΕΝΤΕΝ,  του ΑΣΤΕΡΙΞ, του ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ.
 

Μάγκες Αλήστου Εποχής / Μια Γιορτή, Ένα Βιβλίο

 
 
 
Η αφορμή ήταν το βιβλίο του φίλου Ηλία Βολιότη – Καπετανάκη "Μάγκες Αλήστου Εποχής". Και αυτή την αφορμή δεν την αφήσαμε να περάσει αναξιοποίητη. Ήταν το Σάββατο 18 Μαρτίου που μαζευτήκαμε στο Ψυχαγόγειον στην παλια πόλη των Χανίων για να μιλήσουμε για το βιβλίο, τις αναφορές του στην Κρήτη αλλά κυρίως για να διασκεδάσουμε με πολλή και καλή μουσική.

Καλοκαίρι…

 
 
"Καλοκαίρι, τη λαχτάρα του στον κόσμο περιφέρει,
στο χαμό του οδηγημένο και το ξέρει…καλοκαίρι"
                                                Διονύσης Σαββόπουλος
 
Το καλοκαίρι φέρνει φως. Αρχαία Ελληνικά: το αγαπημένο μου μάθημα, (μέχρι να γίνω Μαθηματικός). Μάθημα αρχαίων: έως = φως, άρα Εωσφόρος είναι αυτός που φέρει το φως, ήτοι, ο σατανάς κατά την εκκλησία, δηλαδή … από τη πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα. Τώρα, που είναι αρχές του καλοκαιριού, έρχονται οι παιδικές και εφηβικές μου θύμισες να μου στείλουν για άλλη μια φορά τα ερωτιάρικα φιλιά τους και να συνοδέψουν το μάθημά μου, την αγωνία μου, την αδημονία μου.

"Σκακιστικές Εικόνες-Αναθεώρηση"στο Μουσείο Νογκούτσι

 
Το σκάκι είναι παιχνίδι, αν μπορεί να το πει κανείς έτσι, με τεράστιο ενδιαφέρον από κάθε άποψη. Οι στρατηγηκές που πρέπει να εφαρμοστούν, έτσι ώστε να νικήσει ο ένας απ’ τους δύο παίκτες, πολλές φορές οδηγούν σ’ ένα είδος προσωρινού βραχυκυκλώματος του μυαλού...Πολλοί είναι αυτοί που ξεκινούν να ασχολούνται με το σκάκι,  καλοπροαίρετα και από μικρή ηλικία, λίγοι όμως συνεχίζουν σταθερά να το "πολεμάνε".

Μαζί με τους λαϊκούς βάρδους του ουρανού και ο Πάνος Γεραμάνης

 
 
Έφυγε ο ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ. Ανήμερα το Μεγάλο Σάββατο στην Πάργα και στην αναπάντεχη και τραγική διαδοχή που ξεκίνησε από το θάνατο του Θόδωρου Δερβενιώτη και ακολούθησαν αυτοί των Σταύρου Κουγιουμτζή, του Χρύσανθου και του Γρηγόρη Μπιθικώτση για τον οποίο μάλιστα ο Πάνος Γεραμάνης έκανε λίγο πριν μας αφήσει, καθημερινά μεγάλα και από καρδιάς αφιερώματα!