01212018Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

    
Πιο πλούσιο σε εκδηλώσεις από κάθε προηγούμενη χρονιά  ήταν  το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (Πύργος 2 ως 9 Δεκεμβρίου 2006) αλλά και η 6η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας-CAMERA ZIZANIO (Πύργος 25 Νοεμβρίου ως 9 Δεκεμβρίου 2006), το οποίο είναι ένα Φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ Ολυμπίας.
 
Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν την κορύφωση της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ και ταυτόχρονα είναι μια γιορτή των παιδιών και των νέων της χώρας μας και της Ευρώπης.
 
Τιμώμενο πρόσωπο του 9ου Φεστιβάλ είναι ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης.

Cogito

    

O χρόνος, αυτή η απάνθρωπη ανθρώπινη σύμβαση, μας εγκλωβίζει σε εμπειρίες και μανιέρες που επαναλαμβάνονται πληκτικά και που δεν είναι δα και ιδιαίτερα "φιλικές προς το χρήστη". Όμως, είναι στιγμές που άθελά του ο νους γλιστρά στο υπερπέραν με το άκουσμα μιας γλυκιάς μελωδίας, με το φύσημα ενός αέρα που χαϊδεύει το τσουλούφι, με το γέλιο ενός μωρού, με το φευγαλέο άγνωστο ερωτικό χαμόγελο, με το "παίξιμο της γλώσσας στον άνεμο" ύστερα από το φιλί με ένα ποτό….

No Clowns For Chess!

  Είμαστε ωραίοι οι γελωτοποιοί, αλλά δεν ξέρω πόσο χωράνε οι φλούο πράσινες μπούκλες μας ή η στρογγυλή κόκκινη μας μύτη μπροστά στην αυστηρή, ασπρόμαυρη σκακιέρα. Εκεί το υπερβάλλον, πλατύ χαμόγελο μπορεί να προσβάλλει τα μεγαλεπήβολα και σεβαστά σχέδια του αντίπαλου βασιλιά ή την υποβόσκουσα παντοδυναμία της συζύγου βασίλισσας...

 

    

Έκθεση στο ΜοΜΑ, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη

    
"ΟΜΑ στο Πεκίνο:
Νέο Κεντρικό Κτίριο Κινεζικής Τηλεόρασης, CCTV, από τους Όλε Σχέερεν και Ρεμ Κούλχαας".
 
Έκθεση στο ΜοΜΑ, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη
 
Ανατολικά από την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, κατασκευάζεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα το νέο Κεντρικό Κτίριο Κινεζικής Τηλεόρασης (CCTV), το οποίο θα είναι έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Το CCTV είναι το πρώτο από τα 300 κτίρια - ουρανοξύστες που θα κατασκευαστούν στη νέα Κεντρική Περιφέρεια Επιχειρήσεων (Central Business District - CBD), την καινούργια περιοχή στο Πεκίνο, που προορίζεται να αλλάξει ριζικά τη μορφή της πόλης.

Ερνέστο Τσε Γκουεβάρα. Ο φωτογράφος.

    Γράφει η Θεοδοσία Δασκαλάκη

 
Είναι τόσο ωραίο το καλοκαίρι,ιδιαίτερα όταν έχει κανείς τη δυνατότητα να ταξιδέψει.Μα είναι και φάσεις στη ζωή που ταξίδια δεν είναι δυνατόν να κάνει.Ευτυχώς όμως υπάρχουν τα ταξίδια του νου και της ψυχής που κανείς και τίποτα δε θα μας εμποδίσει να τα κάνουμε ; Ένα απροσδόκητο ταξίδι των ματιών μου με έκανε να τα γράφω αυτά.Το οργάνωσε το κέντρο μελετών Τσε Γκεβάρα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Κούβας και της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβαςστην Ελλάδα.238 φωτογραφίες,τραβηγμένες από τον ίδιο τον Τσε, που "ακολούθησε τους δρόμους της ζωής με ένα όπλο στο χέρι και μια φωτογραφική μηχανή στο άλλο".

Χανιά. Βήματα στο Χώρο και στο Χρόνο

    
Μια μοναδική έκθεση διοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης από 1 έως 31 Αυγούστου στο Μεγάλο Αρσενάλι.
 
 Ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, στο παρελθόν της πόλης των Χανίων.
 
Στην έκθεση, όπως σχετικά αναφέρεται σε κείμενο της Ζαχαρένιας Σημανδηράκη, συναντήσαμε τους συμπολίτες μας στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα, τις γειτονιές των Χανίων όπως ήταν τότε, με οδηγό στη μηχανή του χρόνου τις παλιές φωτογραφίες από τις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.

ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ,"Η ΦΤΩΧΕΙΑ"

         Του Γιάννη Μαρκαντωνάκη

Παρασκευή 2 Ιουνίου έχω ολοκληρώσει το βασικό σχεδιασμό του κειμένου αναφοράς στα θερινά σινεμά, ένα άρθρο για την "πυξίδα" παραγγελία του φίλου Μαθιού, όπου εναλλάσσονται τα βιωματικά με τα αισθητικά – ιστορικά στοιχεία. Παρακολουθώ την προγραμματισμένη προβολή της ταινίας "Ξεχασμένοι από την κοινωνία" (Ελληνικός τίτλος) "Los Olviolados" 1950 στα πλαίσια του αφιερώματος στη Μεξικάνικη περίοδο του Λουίζ Μπουνιουέλ που κάνει η ΕΤ1 τρεις συνεχόμενες Παρασκευές.

Η Φωτογραφία κλέβει την ψυχή;

    Γράφει ο Μιχάλης Πολυχρονάκης*

 
(Σκέψεις πάνω στη φύση και τον χαρακτήρα της αναμνηστικής φωτογραφίας)
 
Όλοι γελάσαμε ακούγοντας για πρώτη φορά την παράξενη αυτή δοξασία των παλαιών ινδιάνων της Αμερικής που αρνιόντουσαν να φωτογραφηθούν προβάλλοντας την παραπάνω δικαιολογία.
¨Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά!¨ είπαμε. Όλοι μας έχουμε φωτογραφίσει τόσες φορές κι έχουμε επίσης και οι ίδιοι φωτογραφηθεί άλλες τόσες και να! Ή ψυχή μας είναι στη θέση της!
Δυστυχώς, παλιοί ινδιάνοι δεν ζουν πια για να μας εξηγήσουν τι ακριβώς εννοούσαν και οι απόγονοι τους καμία φαντάζομαι αντίρρηση δεν έχουν να φωτογραφηθούν αφού έχουν πια απόλυτα ενσωματωθεί (διάβαζε εκπολιτισθεί) από την κοινωνία του θεάματος.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Η ΒΡΟΧΗ ΑΠΌ ΚΑΤΩ (Lyra)

        
Γράφει ο Αντώνης Περιβολάκης
 
Πριν από 4 μήνες περίπου κυκλοφόρησε ο τελευταίος δίσκος του Λαρισαίου συνθέτη Θανάση Παπακωνσταντίνου (Θ. Π. για συντομία) με τον τίτλο "Η Βροχή Από Κάτω". Ήδη ο δίσκος έχει βρεθεί σε πολύ ψηλές θέσεις στη λίστα των πωλήσεων όπως αυτή δίνεται στη δημοσιότητα από την ΑΕΠΙ. Το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός εφημερίδων, περιοδικών και δικτυακών τόπων έχουν παρουσιάσει τη δουλειά αυτή δείχνει την ιδιαίτερη σημασία που έχει αυτός ο - "δύσκολος" για τα δεδομένα της ελληνικής δισκογραφίας – δίσκος.