01182018Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φορέων Πολιτιστικών Εντύπων

    
Το περιοδικό highlights διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά το Πανελλήνιο Συνέδριο Φορέων Πολιτιστικών Εντύπων. Το φετινό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Χίο, 2 - 4 Ιουνίου 2006, με τη συνεργασία του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου.ος 2,3 & 4 Ιουνίου 2006

Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας

Διεθνές  Κέντρο Φωτογραφίας
"The  Body  at  Risk"
 
   Μερικές φορές νοιώθει κανείς πολίτης του κόσμου, όχι επειδή έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει, ν’ακούσει μουσική ή να φάει ένα διαφορετικό φαγητό, αλλά επειδή μαθαίνει από κάποια πηγή, όπως ας πούμε από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, από ένα καλό βιβλίο ή μια εύστοχη έκθεση, ότι σε μέρη που δεν τα γνωρίζει ή που βρίσκονται γεωγραφικά πολύ-πολύ μακριά, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πληγεί και πλήττονται ακόμα, από δεινά που μοιάζουν πολύ με τα δικά μας και ενίοτε είναι ακριβώς τα ίδια. Υπάρχουν άνθρωποι που ταλαιπωρούνται όπως ίσως κι εμείς ή ένα αγαπητό μας πρόσωπο, άνθρωποι που βιώνουν μια καθημερινότητα απ΄ την οποία πιθανότατα ξεφύγαμε "στο τσακ!" και που το σώμα τους έπαθε κάτι που το γνωρίζουμε ή που το φοβόμαστε, συνειδητά  ή υποσυνείδητα.

Μουσείο Σχολικής Ζωής Χανίων

    
Ελάτε να ζωντανέψουμε τα ξύλινα θρανία…
 
Μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας  άνοιξε τελικά τις πύλες του το Σάββατο 6 Μαΐου το Μουσείο Σχολικής Ζωής Ν. Χανίων.
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής N. Χανίων ιδρύθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων  μετά από σχετική πρωτοβουλία και πρόταση εκπαιδευτικών  και πνευματικών ανθρώπων του τόπου μας
  Η διοίκηση του Μουσείου έχει ανατεθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων  στην Αναπτυξιακή Νομού Χανίων Α.Ε.
  Tο Μουσείο Σχολικής Ζωής επιδιώκει να εξελιχθεί σε ένα πνευματικό ίδρυμα με κύρος και βαρύτητα στα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά δρώμενα του χθες, του σήμερα και του αύριo.
    

Bookcrossing, ΚΑΤΙ "ΤΡΕΧΕΙ" KAI ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ!

Από τον Χρήστο Σωτηρόπουλο
 "Θέλω να γράψουμε ένα κείμενο για το Bookcrossing αλλά πως θα το παρουσιάσουμε;" με ρώτησε ένα πρωί η Κατερίνα ανάμεσα σε δύο γουλιές καφέ φουντούκι με τον Μάλαμα να τραγουδά στον ραδιόφωνο. "Τι θα έλεγες αν σου έπαιρνα μια συνέντευξη;", την ρώτησα και πριν προλάβει να απαντήσει είχα ήδη σκεφτεί την θα την ρωτήσω.

Μάγκες Αλήστου Εποχής / Μια Γιορτή, Ένα Βιβλίο

 
 
 
Η αφορμή ήταν το βιβλίο του φίλου Ηλία Βολιότη – Καπετανάκη "Μάγκες Αλήστου Εποχής". Και αυτή την αφορμή δεν την αφήσαμε να περάσει αναξιοποίητη. Ήταν το Σάββατο 18 Μαρτίου που μαζευτήκαμε στο Ψυχαγόγειον στην παλια πόλη των Χανίων για να μιλήσουμε για το βιβλίο, τις αναφορές του στην Κρήτη αλλά κυρίως για να διασκεδάσουμε με πολλή και καλή μουσική.

Παθαίνοντας και μαθαίνοντας, στο ΜοΜΑ, στη Ν.Υόρκη.

 
Γράφει  η Μυρτώ Κοντομυτάκη*
 
   Στο ΜοΜΑ, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στεγάζονται έργα μοναδικής σημασίας και ομορφιάς, που χρονολογούνται από το 1880, άρα και με αναπόφευκτη έμφαση στους Ευρωπαίους καλλιτέχνες, μέχρι και σήμερα. Εκτός από έργα φιλοτεχνημένα με τεχνικές ευρέως γνωστές, εκτίθενται και δημιουργίες Βιομηχανικού Σχεδίου (Industrial Design) αλλά και της βιομηχανίας του Κινηματογράφου.

"Σκακιστικές Εικόνες-Αναθεώρηση"στο Μουσείο Νογκούτσι

 
Το σκάκι είναι παιχνίδι, αν μπορεί να το πει κανείς έτσι, με τεράστιο ενδιαφέρον από κάθε άποψη. Οι στρατηγηκές που πρέπει να εφαρμοστούν, έτσι ώστε να νικήσει ο ένας απ’ τους δύο παίκτες, πολλές φορές οδηγούν σ’ ένα είδος προσωρινού βραχυκυκλώματος του μυαλού...Πολλοί είναι αυτοί που ξεκινούν να ασχολούνται με το σκάκι,  καλοπροαίρετα και από μικρή ηλικία, λίγοι όμως συνεχίζουν σταθερά να το "πολεμάνε".

Ένας παιδικός… Νότος

 
 
Το Φθινόπωρο του 1994 ο "Πολιτισμικός Νότος" ανακαλύπτει στην πόλης μας  ένα σημαντικό άνθρωπο του θεάτρου, τον Θωδ Εσπίρου, συνεργάζονται και δημιουργούν το πρώτο εργαστήρι θεατρικής εκπαίδευσης (ενηλίκων) στα Χανιά. Μέσα από πολλές δυσκολίες και αρκετή δουλειά το εργαστήρι αυτό κρατιέται ζωντανό και δημιουργικό, σε πείσμα ορισμένων μέχρι σήμερα.