01182018Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

"Μ@θητικοί π@λμοί" και "Ώρα Διαλείμματος"

 
Πρόσφατα έφτασαν στα χέρια μας οι περιοδικές δημιουργίες δυο χανιώτικων σχολείων.  "Μ@θητικοί π@λμοί" του 1ου Γυμνασίου Χανίων και η "Ώρα Διαλείμματος" από το Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας. Δυο περιοδικά που μας έπεισαν ότι, πέραν της γκρίνιας και των δυσκολιών, στο ελληνικό σχολείο υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να δημιουργήσουν πράγματα πέραν των συμβατικών. Ζωντάνια, δημιουργικότητα και ένα αποτέλεσμα, τόσο περιεχομένου όσο και αισθητικό, που θα ζήλευαν πολλά έντυπα. Με τους "Μ@θητικούς Π@λμούς" να έχουν μέσα στα άλλα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα  στοιχεία από την ιστορία του σχολείου και την "Ώρα Διαλείμματος" να έχει μια γενικότερη δημοσιογραφική ματιά στην επιλογή των θεμάτων της και να  αποτυπώνει  την άποψη των μαθητών-συντακτών σε μια σειρά ενδιαφέροντα θέματα κλείνουμε το δικό μας σημείωμα. Να δώσουμε το λόγο στα παιδιά δανειζόμενοι  ένα κείμενο από κάθε έκδοση.
 
Υ.γ. Νομίζουμε ότι πέραν των γενικών συγχαρητηρίων αξίζει ιδιαίτερη μνεία στους καθηγητές που βοηθούν τα παιδιά για την υλοποίηση τέτοιων προσπαθειών. Σήμερα, εποχή του "άσε καλύτερα", είναι στοίχημα για όλους το να θυμάται ο δάσκαλος-καθηγητής  ότι η σχέση του με το σχολείο είναι πέραν των συμβατικών σαρανταπεντάλεπτων.
Μ.Φ.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων φιλοξενεί έργα από τις συλλογές Θόδωρου Χατζησάββα

 
   Καλή η κίνηση για τη συνεργασία με την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, μέσα απ'την οποία εξασφαλίστηκε προσωρινά η φιλοξενία ενός σημαντικού μέρους από τις συλλογές Θόδωρου Χατζησάββα στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Δίνεται έτσι η ευκαιρία σε όλους εμάς να δούμε από κοντά γλυπτά και κυρίως χαρακτικά, τα οποία "κουβαλάνε" μια έντονη Ελληνικότητα. Τα  περισσότερα χαρακτικά, που χρονολογούνται στις αρχές του 20ου αιώνα, εκτίθενται στο ισόγειο.
 
 

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, 6 έως 13 Δεκεμβρίου 2003

Πλουσιότερο σε εκδηλώσεις από κάθε προηγούμενη χρονιά ήταν φέτος  το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους που πραγματοποιείται στον Πύργο και άλλες πόλεις του νομού Ηλείας από 6 ως 13 Δεκεμβρίου.
Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα προβλήθηκαν  39 ταινίες (13 μεγάλου μήκους, 13 μικρού μήκους μυθοπλασίας και 13 μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων) που προέρχονται από 20 χώρες.
Παράλληλα με το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε  και η  3η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας- CAMERA ZIZANIO (29 Νοεμβρίου ως 13 Δεκεμβρίου) με συμμετοχή 180 ταινιών που έχουν κάνει παιδιά. (Από Ελλάδα, Ευρώπη και άλλες χώρες).
Από 17 ευρωπαϊκές χώρες παρευρέθηκαν  παιδιά και εκπαιδευτικοί που διαγωνίστηκαν  στο CAMERA ZIZANIO.
Συνολικά, στο 6ο Φεστιβάλ και στο 3ο Camera Zizanio, διαγωνίστηκαν  ταινίες από 31 χώρες.

Μανόλης Αναγνωστάκης, εικόνες τρεις

 
 
 
Με αφορμή την ωραία ιδέα των υπευθύνων του Πνευματικού Κέντρου Χανίων για μια βραδιά αφιερωμένη στο Μανόλη Αναγνωστάκη
δημοσιεύουμε 3 ποιήματα του.
 
Διαβάζοντας τον ποιητή σημαντικό είναι αν "μας μιλάει" με τα κείμενα του. Διαδικασία καθαρά εξατομικευμένη. Ασήμαντο το τι λένε οι ειδικοί.
 
 

Κώστας Βρεττός: Σήμερον Κρεμάται...

Ο Κώστας ο Βρεττός είναι ένας φίλος από το Γύθειο, λέω φίλος ενώ δεν τον γνωρίζω πολύ καιρό, γιατί είναι ένας από τους λίγους πια ανθρώπους που σου δίνουν την αίσθηση της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης από την αρχή. Ο Κώστας διατηρεί ένα πολύ ωραίο μαγαζί με ελληνικές αντίκες του περασμένου και αυτού του αιώνα στο Γύθειο και είναι ένας πολυδιαβασμένος και λίαν ανθρωποκεντρικά προβληματισμένος άνθρωπος, διατηρώντας παράλληλα ένα εκρηκτικό χιούμορ σουρεαλιστική σχεδόν αισθητικής και μία ευαισθησία που "εκφράζει" με διάφορους τρόπους και κυρίως με την ποίησή του.
Επειδή κάποια άνθρωποι θεωρούμε ότι οι σχέσεις και όχι μόνο οι πνευματικές, μεταξύ Λακωνίας, Κυθήρων και Χανίων πρέπει και αξίζουν να δυναμώσουν προς κοινό όφελος, δημοσιεύομε με την άδειά του, κάποιο ποίημά του που έγραψε στις αρχές αυτού του χρόνου με θέμα την πολύ πονεμένη ιστορία των Παλαιστινίων, ποίημα αξιόλογο που "κεντρίζει" ίσως, αποκοιμισμένες πλευρές μας...
 
ΧΑΝΙΑ 23/11/2002
 
 

ΚΑΘ΄ΟΔΟΝ, Μαρινέλλα Βλαχάκη

Μαρινέλλα Βλαχάκη
ΚΑΘ΄ΟΔΟΝ
                                         Εκδ. Πολύτυπο
 
Οι κουβέντες μας, μεστές και πολύχυμες.
Καθώς τα φρούτα που κοπήκανε στην ώρα τους.
                                                                          Επικοινωνία

Πλασματική Αναπαράσταση

Όσοι έτυχαν να ζήσουν το 1989 (ή να το παρακολουθήσουν στην τηλεόραση) θα θυμούνται ότι ήταν η χρονιά μηδέν για τη Γερμανία και ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο μεταπολεμικός κόσμος, όπως διαμορφώθηκε το 1945, δεν μπορούσε άλλο να διατηρηθεί. Και ό,τι σηματοδοτούσε, υπονοούσε ή υπενθύμιζε αυτόν τον κόσμο ‘‘έπρεπε’’ να αποσυρθεί. Ένα τέτοιο δείγμα ήταν η κατεδάφιση του τείχους που χώριζε το Βερολίνο στα δύο: στο Ανατολικό και το Δυτικό.
Μια ταινία όμως, που προβάλλεται αυτόν τον καιρό στις κινηματογραφικές αίθουσες (Goodbye Lenin) ήρθε να μας βοηθήσει να ξαναζήσουμε αυτήν την εποχή και να νοιώσουμε πάλι αυτό το αρχέγονο συναίσθημα "της ιστορίας εν τω γεννάσθαι". Και όμως, δεκατέσσερα χρόνια μετά, αυτή η γερμανόφωνη ταινία, χωρίς να χρειάζεται να λάβει θέση έναντι της δίκαιης ή άδικης εξέλιξης των πραγμάτων –ένα θέμα-σκόπελος για όσους σκέφτονται και πράττουν πολιτικά με βάση τα ιδεολογήματα του 19ου αιώνα- καταπιάνεται με εκείνη τη θυελλώδη χρονιά.

Dogville

Υπάρχει μια συνταγή που λέει ότι: διαλέγουμε μια ιστορία για να μπορεί να παράξει θέαμα προς τέρψη των θεατών. Να συμμετέχουν ηθοποιοί, διάσημοι και λαμπεροί. Τα διάφορα οπτικο-ακουστικά υποστηρίγματα να καθηλώνουν, να επιβάλλονται και να θαμπώνουν. Και αν τυχόν εμπεριέχονται στοιχεία όπως "βία, σεξ και εξωγήινοι" τότε είναι ακόμη καλύτερα (!).
Φυσικά πρόκειται για μια κινηματογραφική σχολή, γνωστή περισσότερο ως Hollywood. Με βασικό κριτήριο τη μέγιστη εμπορική απόδοση (Box office hits), η ταινία μετατρέπεται σε προϊόν και ο κινηματογράφος σε βιομηχανία. Η τελευταία όχι μόνο ενισχύει την οικονομική ευρωστία των παραγωγών, αλλά με πολύ επιτυχείς τρόπους καταφέρνει να λειτουργεί ως ένας μηχανισμός που έξυπνα διαχέει απόψεις, μηνύματα, στερεότυπα, προκαταλήψεις και στάσεις ζωής.
Αν υποθέσουμε ότι για όλα αυτά είμαστε οι περισσότεροι από μας κάπως υποψιασμένοι, τότε με την τελευταία ταινία του Lars von Trier, διαθέτουμε και μια ακόμη, επιπλέον, απόδειξη: γιατί βλέπουμε πλέον ότι με τα ίδια μέσα, με τα ίδια υλικά, παράγεται ένας λόγος καυστικός, ειρωνικός, αμφισβητησιακός.

Βελτιώνονται τα Πολιτιστικά Πράγματα

   Ο Οκτώβριος ήταν μήνας καλός για την πόλη των Χανίων, όσον αφορά τα πολιτιστικά πράγματα. Οι αξιόλογες ιδέες που πραγματοποιήθηκαν συνέβαλλαν στο να νιώσω ότι έχει  αυτός ο τόπος να δω και να κάνω πολλά. Στη Δημοτική Πινακοθήκη, ήδη απ'το Σεπτέμβριο,  συνέχισαν να φιλοξενούνται έργα μαθητών και δασκάλων από το Εικαστικό Εργαστήρι της Χαλκίδας, με υπεύθυνη τη  Χαρίκλεια Μυταρά, και από το Εικαστικό Εργαστήρι Χανίων, με την ευθύνη του Γιάννη Μαρκαντωνάκη. Απίθανες δουλειές παιδιών και καθοδηγητών, με πρωταγωνιστικό ρόλο να κατέχει,  κατά την ταπεινή μου γνώμη,   η σειρά έργων με τίτλο  "Ο Γιαουρτοπλανήτης"! Αντικείμενα συνδυασμένα με παιδική μαεστρία  και βαμμένα ολόλευκα, που συνοδευόντουσαν από ιστορίες και σχολιασμούς των παιδιών για τον Γιαουρτοπλανητή τους!
   Το σημαντικότερο: έσπευσαν από τα σχολεία να δουν την έκθεση!!! Επιτέλους ξεκίνησε η χρονιά των παιδιών με κάτι άλλο πέρα από άγχος, απόπειρες συντονισμού και απεργίες. Όσα ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι έμειναν κατενθουσιασμένα από την επίσκεψη τους!