01182018Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Στην αρχή του Τραγουδιού / Νοέμβριος 2009 - φ.84

ΣΑΜΠΟΤΑΖ
ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
ΣΤΙΧΟΙ: ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΚΡΙΕΖΗ
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΜΙΔΑΣ, ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ
LYRA 1981
 
Τον μήνα που μας πέρασε (στις 20 Οκτωβρίου 2009) παρουσιάστηκε  ζωντανά στο "Παλλάς", στην Αθήνα, ένας από τους πιο σημαντικούς δίσκους στην ελληνική δισκογραφία, το "Σαμποτάζ" της Λένας Πλάτωνος. Σίγουρα δεν είναι πολλά τα έργα στην ελληνική μουσική σκηνή που σημάδεψαν μια εποχή και παράλληλα έμειναν  "ζωντανά" σχεδόν 30 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή τους.

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Οκτώβριος 2009 - φ.83

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ
ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
Παραγωγή: Τζίμης Πανούσης - Μάνος Ξυδούς.
Ενορχήστρωση:
Μουσικές Ταξιαρχίες.
Πρώτη κυκλοφορία 1982.
Ολοκληρώνουμε  την αναφορά μας σε μουσικά συγκροτήματα που γνωρίσαμε στις αρχές της δεκαετίας του 80 με το σχήμα και τον ομώνυμο δίσκο  "Μουσικές Ταξιαρχίες" με τον οποίο γνωρίσαμε τον Τζίμη Πανούση.

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Μάιος 2009 - φ.79

ΜΑΡΙΟΣ ΣΤΡΟΦΑΛΗΣ
European Taxim

Συνήθως δεν παρουσιάζουμε δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά πρόσφατα, θα κάνουμε όμως μια εξαίρεση με ένα δίσκο που αξίζει μια θέση κοντά σε αυτούς που έχουν γράψει την ιστορία της νεοελληνικής μουσικής. Το "European Taxim" είναι ένας από τους πιο καλούς δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Σεπτέμβριος 2009 - φύλλο 82

ΦΑΤΜΕ
 
            Συνεχίζουμε την αναφορά μας σε δίσκους ελληνικών συγκροτημάτων με  τους "Φατμέ", ένα συγκρότημα που τη δεκαετία του ‘80 αγαπήθηκε πολύ. Ο πρώτος δίσκος τους κυκλοφόρησε το 1981 με τίτλο το όνομα του σχήματος.

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Απρίλιος 2009 - φ.78

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ
ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ
 
            Ο δίσκος "Μικραίνει ο κόσμος" αποτελεί μια από τις πιο ειλικρινείς, προσωπικές και γνήσιες  δισκογραφικές παρουσίες του Σ. Κουγιουμτζή. Ίσως  πρόκειται για έναν από τους λιγότερο γνωστούς δίσκους του. Σίγουρα τα τραγούδια του δεν ακούστηκαν τόσο όσο οι γνωστές του επιτυχίες κυρίως με τον Γ. Νταλάρα (και τη Χ. Αλεξίου και τον Γ. Καλαϊτζή) τη δεκαετία του ’70. Κι όμως ο συγκεκριμένος δίσκος είναι ένας από τους κορυφαίους του Θεσσαλονικιού δημιουργού.

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Ιούλιος-Αύγουστος 2009 - φ.81

 ΞΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ξύλινα Σπαθιά
Μουσική: Ξύλινα Σπαθιά
Στίχοι: Παύλος Παυλίδης
ΑΝΟ ΚΑΤΟ 1993

Είναι ο δίσκος με τον οποίο γνωρίσαμε τα "Ξύλινα Σπαθιά", ένα από τα καλύτερα ελληνόφωνα ροκ συγκροτήματα της τελευταίας εικοσαετίας. Όλα ξεκίνησαν μετά τη διάλυση του συγκροτήματος "Μωρά στη φωτιά" και τη φυγή του πρώην κιθαρίστα της μπάντας Παύλου Παυλίδη στο εξωτερικό.

Στην Αρχή Του Τραγουδιού /Μάρτιος 2009 - φ.77

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ
ΕΜΠΑΡΓΚΟ
Ποίηση: Άλκης Αλκαίος
 
         Μετά τα "Πολιτικά Τραγούδια" επιλέγουμε ακόμα ένα δίσκο του Θ. Μικρούτσικου στον οποίο ως ερμηνεύτρια συμμετέχει η Μαρία Δημητριάδη. Το "Εμπάργκο" ασφαλώς δεν συγκαταλέγεται στους πολύ γνωστούς δίσκους του συνθέτη που έμειναν ολοζώντανοι στη μνήμη και την ιστορία του τραγουδιού, περιλαμβάνει ωστόσο ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Θ. Μικρούτσικου, το "Ερωτικό" (Με μια πιρόγα φεύγεις και γυρίζεις).

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Ιούνιος 2009 - φ.80

ΤΡΥΠΕΣ
(1985 – ο πρώτος δίσκος)
 
              Πολύ λίγα ελληνικά ροκ συγκροτήματα κατάφεραν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ζωντανό το μύθο τους όσο οι "Τρύπες". Με οργή και ευαισθησία, με ειλικρίνεια και δυναμισμό και κυρίως με ένα στίχο άμεσο και ποιητικό απέκτησαν γρήγορα ένα δυναμικό κοινό που τους ακολούθησε σε όλα τα βήματα της μετέπειτα πορείας τους. 

Στην Αρχή του Τραγουδιού / Φεβρουάριος 2009 - φ.76

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
Ποίηση: ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ – ΒΟΛΦ ΜΠΙΡΜΑΝ
 
            Τον προηγούμενο μήνα, στις 7 Ιανουαρίου, έφυγε από τη ζωή μια από τις πολύ σημαντικές ελληνίδες τραγουδίστριες, η Μαρία Δημητριάδη, η τραγουδίστρια  που ταύτισε το όνομά της με το πολιτικό τραγούδι, κυρίως της δεκαετίας του ’70. Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς δίσκους που ερμήνευσε ήταν τα "Πολιτικά Τραγούδια" σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου.