01182018Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Ιανουάριος 2009 -φ.75

Λουκιανός Κηλαηδόνης
 
ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΑ
Στίχοι: Γιάννης Νεγρεπόντης  
Columbia -EMI 1973
    
  Είναι ο δίσκος στον οποίο ο Λουκιανός Κηλαηδόνης για πρώτη φορά εμφανίζεται και ως ερμηνευτής των τραγουδιών του, εκτός από συνθέτης όπως είχε ως τότε καθιερωθεί. Είχαν προηγηθεί δίσκοι 45 στροφών καθώς και οι δίσκοι "Η πόλη μας" και "Η κόκκινη κλωστή", με βασικό τραγουδιστή του ως τότε τον Μανώλη Μητσιά.

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Δεκέμβριος 2008 - φ.74

Δύσκολο να μιλήσεις για μουσική, ποιον δίσκο να διαλέξεις, όταν πάνω μας οι σφαίρες χτυπούν, όταν ο αέρας βρωμάει ακόμα φωτιά και δακρυγόνα. Θα μπορούσε η στήλη να έμενε βουβή. Τη σιωπή την έσπασε ένα κείμενο του Μ. Χατζιδάκι, τραγικά επίκαιρο, αν και γραμμένο 22 χρόνια πριν…
 
 
"Μια μωβ σκιά"...
 
Αρθρο του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ
για τα επεισόδια που έγιναν τον Μάιο του 1986...
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Το Τέταρτο"

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Ιούλιος - Αύγουστος 2008 - φ.70

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ

 ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΜΙΑ

 
            Κλείνουμε τη σύντομη αναφορά μας σε σημαντικούς παλιούς λαϊκούς δίσκους με έναν από τους τελευταίους δίσκους που ηχογραφεί ο μεγάλος Βασίλης Τσιτσάνης. Πρόκειται για το διπλό δίσκο με τίτλο "Χάραμα" - έτσι ονομαζόταν το μαγαζί στο οποίο ο Τσιτσάνης εμφανιζόταν τα τελευταία 14 χρόνια της καριέρας του και της ζωής του. Σ' αυτό το δίσκο παίζει μια σειρά από κλασικά του τραγούδια αλλά και πολλά αυτοσχεδιαστικά κομμάτια στο μπουζούκι.

Στην Αρχή του Τραγουδιού / Νοέμβριος 2008 -φ.73

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ασταθής Ισορροπία
 
            Η "Ασταθής Ισορροπία" είναι ο δίσκος με τον οποίο γνωρίσαμε το Δημήτρη Παναγόπουλο, έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και αξιόλογους έλληνες μουσικούς της blues. Ο Δ. Παναγόπουλος ξεκίνησε περίπου το 1982 παίζοντας μουσική σε συνοικιακά μπαράκια. Ακολούθησε η παρουσία του στο  Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1985,  όπου κέρδισε το 3ο βραβείο με το τραγούδι του "Μονόλογος".

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Ιούνιος 2008 - φ.69

Χρήστος Νικολόπουλος  -  Πυθαγόρας
Υπάρχω
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ
 
            Από τον περασμένο μήνα ξεκινήσαμε μια μικρή ενότητα στην οποία παρουσιάζουμε σημαντικούς λαϊκούς δίσκους που άφησαν ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Ένας  απ’ αυτούς και το "Υπάρχω" με τη φωνή του Στέλιος Καζαντζίδη σε μερικές από τις καλύτερες στιγμές του.

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Οκτώβριος 2008 - φ.72

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΑΝΟΥ
ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ
Μουσική, στίχοι, ερμηνεία: Αφροδίτη Μάνου
LYRA 1984
 
            Είναι ο πρώτος δίσκος που κυκλοφορεί η Αφροδίτη Μάνου ερμηνεύοντας τραγούδια που έχει γράψει η ίδια. Είχε πρωτοεμφανιστεί στη δισκογραφία το 1971 τραγουδώντας στην ταινία  "Εκείνο το καλοκαίρι".

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Μάιος 2008-φ.68

ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ
ΠΑΡΩΝ
Μανώλης Μητσιάς
 
 
      Δίσκος – σταθμός στην ελληνική δισκογραφία, από τους σημαντικότερους λαϊκούς δίσκους όλων των εποχών. Κυκλοφορεί το 1977 μέσα σε ένα κλίμα όχι ευνοϊκό για του δημιουργούς του λαϊκού και του ρεμπέτικου τραγουδιού. Όταν, δηλαδή, κυριαρχούσε στην Ελλάδα το "πολιτικό" τραγούδι και η μελοποίηση ποιημάτων, ο Άκης Πάνου τολμάει να "βγει μπροστά" και να δηλώσει "Παρών" με δώδεκα δυνατά λαϊκά τραγούδια.

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Σεπτέμβριος 2008 - φ.71

ΒΟΥΛΑ ΣΑΒΒΙΔΗ
ΤΟ ΦΙΛΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
LYRA
 
            Το "Φίλημα του Χρόνου" αποτέλεσε την επιστροφή στη δισκογραφία μιας πολύ καλής φωνής, της Βούλας Σαββίδη. Τη Βούλα Σαββίδη τη γνωρίσαμε το 1974 στα "Πέριξ" του Μάνου Χατζιδάκι, δίσκο με παλιά λαϊκά – ρεμπέτικα τραγούδια που η ερμηνεύτρια σημάδεψε με τη βαθειά φωνή της. Έκτοτε απέχει από τη δισκογραφία – με εξαίρεση τη συμμετοχή της το 1977 στο δίσκο "Τα Χαμένα Χρόνια" του Μίμη Πλέσσα.

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Απρίλιος 2008 - φ.67

ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
 
            Την περίοδο της μεταπολίτευσης, την εποχή που το λεγόμενο "πολιτικό τραγούδι" γνωρίζει μεγάλη απήχηση και  συγκινεί μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, η Μαρία Φαραντούρη, η κατ' εξοχήν εκπρόσωπός του, κυκλοφορεί το δίσκο  "Τραγούδια διαμαρτυρίας από όλο τον κόσμο".