12122017Τρι
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Στην Αρχή Του Τραγoυδιού / Μάρτιος 2008 - φ.66

                  ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ

 
            30 χρόνια συμπληρώνονται από την έκδοση του δίσκου "Μαρίζα Κωχ". Ο δίσκος της Μαρίζας Κωχ που έχει για τίτλο το όνομά της είναι ίσως και ο αντιπροσωπευτικότερος και χαρακτηριστικότερος της περιόδου εκείνης που η δημιουργός πρωταγωνιστούσε στην ελληνική μουσική σκηνή. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι στο δίσκο αυτό κυριαρχεί η μελοποιημένη ποίηση του Ν. Καββαδία, μαζί με τραγούδια του Β. Τσιτσάνη, του Μ. Χατζιδάκι και δικά της.

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Φεβρουάριος 2008-φ.65

    
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΓΙΟΣ
ΕΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΒΑ
1991
 
Μουσική, στίχοι: Δημήτρης Λάγιος
Ερμηνεία: Σαβίνα Γιαννάτου, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Γιώργος Νταλάρας
 
 
            Ίσως να ήταν το έργο ζωής του Δημήτρη Λάγιου, κι όμως στον αρχικό τίτλο υπήρχε η λέξη "θάνατος". Κι η μοίρα (η αρρώστια) που παίζει παιχνίδια  σκληρά και άδικα οδήγησε  τελικά στην έκδοση αυτού του δίσκου λίγες μέρες μετά το θάνατο του δημιουργού του…

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Οκτώβριος 2007 - φ.61

    
ΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΠΑΛΚΟΝΙ
 
Μουσική, στίχοι, ερμηνεία: Ελένη Βιτάλη
 
            H Ελένη Βιτάλη είναι αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες φωνές του λαϊκού τραγουδιού. Και αυτό ισχύει παρόλο που  κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80 τραγούδησε και αρκετά μέτρια τραγούδια μέσα στο γενικότερο κλίμα ξεφάντωσης στις λαϊκές πίστες της εποχής. Πιστεύω όμως  ότι ακόμα και αυτά τα τραγούδια τα μεταμόρφωνε με  το δυναμισμό και το συναίσθημα της ερμηνείας της.

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Ιανουάριος 2008-φ.64

    
ΕΛΕΝΗ  ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ
(1986)
ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ
Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
 
            Μετά το "Ταξίδι στα Κύθηρα" (1884)  επόμενη ταινία του Θ. Αγγελόπουλου είναι ο " Μελισσοκόμος" δύο χρόνια αργότερα. Το σενάριο είναι δικό του και του Δ. Νόλλα, η φωτογραφία του Γ. Αρβανίτη  και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Marcello Mastroianni, η Νάντια Μουρούζη,  ο Serge Reggiani, η Τζένη Ρουσσέα και ο  Ντίνος Ηλιόπουλος. Όσο για τη μουσική είχε ήδη ανοίξει από την προηγούμενη ταινία η συνεργασία του σκηνοθέτη με την  Ελένη Καραϊνδρου.

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Σεπτέμβριος 2007-φ.60

    
Δήμος Μούτσης  -  Μάνος Ελευθερίου
ΑΓΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
          
Τραγουδούν: Δ. Μητροπάνος  –  Π. Σαλπέα
 
 
Πρόκειται για έναν  δίσκο που θεωρείται - ακόμα και σήμερα - σημείο αναφοράς για την ελληνική δισκογραφία. Οπωσδήποτε αποτελεί σταθμό στην πορεία του συνθέτη Δ. Μούτση και σταθερή αξία στο ρεπερτόριο του Δ. Μητροπάνου.  35 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του ίσως να μην ξαφνιάζει, όπως ξάφνιασε τότε το ακροατήριο, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί δυνατή αίσθηση και συγκίνηση  που -  παράλληλα με τη λαϊκότητά του -  τον καταξιώνουν σ’ ένα ευρύ κοινό.

Στην Αρχή του Τραγουδιού / Δεκέμβριος 2007 - φ.63

    
ΕΛΕΝΗ  ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ(1984)
ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ
Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
 
            Μια μεγάλη, μια κορυφαία στιγμή. Και για τον κινηματογράφο και για τη μουσική. Και για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και για την Ελένη Καραϊνδρου, η χημεία αυτή εικόνων και ήχων λειτουργεί υπέροχα και εγκαινιάζει μια δημιουργική συνεργασία χωρίς προβλεπόμενο σημείο λήξης¹

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Ιούνιος 2007 - φ.58

    ABATON

Εξ Αδοκήτω
 
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΥΔΙΑΣ, ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΒΟΥΝΗ
ΣΤΙΧΟΙ:  ΣΑΠΦΩ
 
          Πρόκειται για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες δίσκους της  τελευταίας 15ετίας. Κυκλοφόρησε το 1996 από την Lyra και είναι ο τρίτος δίσκος του σχήματος. Αποτελεί μια μουσική σύνθεση που βασίζεται  στην εκφραστική δύναμη της λυρικής ποίησης της Σαπφούς. Δύσκολο εγχείρημα, όμως το συγκρότημα "Άβατον" από τη δημιουργία του  πειραματιζόταν σ’ αυτή την κατεύθυνση, την αναζήτηση και μελέτη του αρχαίου κόσμου και φυσικά της μουσικής του.

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Νοέμβριος 2007-φ.62

    
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ
Μουσική, στίχοι: Αργύρης Μπακιρτζής
Ερμηνεία: Χειμερινοί Κολυμβητές
LYRA 1981
           Πρόκειται για το δίσκο με τον οποίο γνωρίσαμε ένα από τα πιο ξεχωριστά  και ιδιαίτερα μουσικά σχήματα, τους "Χειμερινούς Κολυμβητές"˙ είναι άλλωστε ο δίσκος που έδωσε το όνομα  με το οποίο καθιερώθηκε το σχήμα, αν  και ο Αργύρης Μπακιρτζής έχει αναφέρει  ότι θα προτιμούσε κάτι διαφορετικό:

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Μάιος 2007 - φ.57

    IASIS

            Σε μια διαφορετική μουσική κατεύθυνση θα κινηθεί η παρουσίασή μας γι’ αυτό το μήνα. Θα αναφερθούμε στο συγκρότημα "Iasis" και κυρίως στον πρώτο δίσκο του με τον οποίο γνωρίσαμε το σχήμα το 1996.
            Το jazz τρίο "Iasis"   απαρτίζουν οι Κώστας Μπαλταζάνης (κιθάρες), Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο) και Πέτρος Κούρτης (κρουστά). Ασφαλώς δεν πρόκειται ούτε για πρωτοεμφανιζόμενα ούτε για τυχαία ονόματα στην ελληνική μουσική.  Ο Κ. Μπαλταζάνης με σπουδές κλασικής κιθάρας στην Ελλάδα και jazz σύνθεσης στις Η.Π.Α είναι αυτός που διοργάνωσε στη χώρα μας το πρώτο Jazz Guitar Festival το 1993.