01182018Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Απρίλιος 2007-φ.56

    
Μάνος  Χατζιδάκις
 
ΧΟΡΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ
με τη Δήμητρα  Γαλάνη
 
            Κατά την προσωπική μου άποψη ο "Χορός με τη σκιά μου" είναι ένας από τους πιο ωραίους δίσκους με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που εκδόθηκαν μετά το θάνατό του. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1998 με ερμηνεύτρια τη Δήμητρα Γαλάνη. Περιλαμβάνει 13 τραγούδια: τα 9 πρώτα έχουν ηχογραφηθεί στον Σείριο (Zoom) το 1987 σε ενορχήστρωση του ίδιου του συνθέτη, ένα στο Ηρώδειο το 1998 και 3 ηχογραφούνται για πρώτη φορά στο studio για τον συγκεκριμένο δίσκο (σε ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού).

Στην Αρχή Του Τραγουδιού/Μάρτιος 2007-φ.55

      
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ  -  ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ
 
            Κοντά είκοσι χρόνια έχουν περάσει  από την κυκλοφορία ενός  σημαντικού δίσκου μέσα από τον οποίο γνωρίσαμε το συνθέτη Γιώργο Ανδρέου και με τον οποίο καθιερώθηκε η τραγουδίστρια Ελένη Τσαλιγοπούλου. Πρόκειται για ένα δίσκο που ίσως σήμερα να μην ξαφνιάζει στο άκουσμά του, αλλά στην εποχή του άνοιξε δρόμους τόσο ερμηνευτικούς όσο ενορχηστρωτικούς.

Στην Αρχή Του Τραγουδιού/Νοέμβριος 2006-φ.51

    
ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΑΝΟΥ ΛΟΪΖΟΥ  -  ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Μουσική:  Μάνος Λοΐζος
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Ερμηνεία: Γιάννης Καλατζής, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Μαρίζα Κωχ, Μάνος Λοΐζος.
ΜΙΝΟS 1970
 
            Αποχαιρετούμε το καλοκαίρι μ’ έναν καθαρά "θαλασσινό" δίσκο: Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η ενότητα θέματος ήταν ένα από τα ζητούμενα στις επιλογές των δημιουργών αλλά βέβαια η δικτατορία περιόριζε πολύ τη δυνατότητα επιλογής θεματολογίας. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα είναι αλήθεια ότι προέκυψαν πολλοί μέτριοι και "άχρωμοι" δίσκοι με ερωτικό κυρίως περιεχόμενο, αλλά και αρκετοί άλλοι αξιόλογοι με ευρηματικότητα και φαντασία στην επιλογή ρυθμών και στίχων.

Στην Αρχή του Τραγουδιού / Φεβρουάριος 2007 - φ.54

                Παίρνουμε ως αφετηρία μας την παρουσίαση του προηγούμενου μήνα και συνεχίζουμε την αναφορά μας σε δίσκους της Ελένης Καραΐνδρου. Άλλωστε υπάρχει ένας  σαφής συνδετικός κρίκος: το έργο "Τρωάδες" που παρουσιάσαμε τον περασμένο μήνα αποτελεί τη βάση για την πρόσφατη ζωντανά ηχογραφημένη "Ελεγεία του ξεριζωμού". Η "Ελεγεία του ξεριζωμού" με τη σειρά της στάθηκε η αφορμή για να θυμηθούμε άλλη μία παλιότερη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου.

Στην Αρχή Του Τραγουδιου/Οκτώβριος 2006-φ.50

        

Αλκίνοος Ιωαννίδης  - Μιλτιάδης Παπαστάμου
Πού Δύσην ως Ανατολήν

          Μπορεί ο Αλκίνοος να μην έβγαλε ένα δίσκο με τα τραγούδια που θα περίμεναν οι φαν και μόνο- γεμάτο με τις περίτεχνες μελωδίες του - αλλά έβγαλε έναν από τους πιο ιδιαίτερους και αξιότερους δίσκους της χρονιάς, παρέα με το Μιλτιάδη Παπαστάμου.

Στην Αρχή του τραγουδιού / Ιανουάριος 2007-φ.53

    
Ελένη Καραΐνδρου
Τρωάδες
Euripides Trojan Women
 
"Οι "Τρωάδες" είναι έργο σπαραχτικό... και ενώ η μουσική σε κάνει να αναλύεσαι σε δάκρυα, υπάρχει μέσα της κάτι που σε λυτρώνει. Σχεδόν σαν βάλσαμο" (στο βρετανικό "BBC Music Magazine").
"Παρά το πένθιμο φόντο των "Τρωάδων", αυτό που φτάνει με μεγάλη δύναμη στον ακροατή είναι η ποιητική ομορφιά της μουσικής...

Στην Αρχή Του Τραγουδιού/Σεπτέμβριος 2006-φ.49

    
MODE PLAGAL  -  ΒΟΣΠΟΡΟΣ
 
Του Βόσπορου το Πέρα
 
            Έναν από τους πιο καλούς και ενδιαφέροντες δίσκους της τελευταίας πενταετίας επιλέγουμε γι’ αυτό το μήνα. Δύο πολύ σημαντικά κι "αθόρυβα" συγκροτήματα που ξεκινάνε από δύο διαφορετικές αφετηρίες συναντώνται στου "Βόσπορου το Πέρα": Από τη μια το παραδοσιακό "Βόσπορος" με μουσικούς Τούρκους και Έλληνες της Πόλης που χρόνια τώρα ερευνά το μουσικό κόσμο της Οθωμανικής και Βυζαντινής μουσικής παράδοσης και από την άλλη οι "Mode Plagal" που κινούνται σε σύγχρονο ήχο με σαφείς αναφορές στην τζαζ και παράλληλα πειραματίζονται πάνω σε σκοπούς και μουσικές της ελληνικής παράδοσης.

Στην Αρχή Του Τραγουδιού/Δεκέμβριος 2006-φ.52

    
 
ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ
ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΔΟΞΑ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ & ΜΑΝΙΑ
 
Τραγουδούν: ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ
 
 
Ο δίσκος  "ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΔΟΞΑ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ"  θεωρώ ότι είναι ένας από τους καλύτερους του συνθέτη Νίκου Ξυδάκη. Κυκλοφόρησε το 1987. Είχε προηγηθεί το 1985  η  μουσική που έγραψε για την ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου "Μανία". Τα δύο αυτά έργα κυκλοφόρησαν μαζί από την LYRA,  σε ένα χορταστικό και πλήρες CD που περιλαμβάνει 28 τραγούδια και μουσικά θέματα  και διαρκεί περισσότερο από 70 λεπτά. Είναι σημαντικό ότι περιλαμβάνονται όλα τα τραγούδια και των δύο δίσκων, 12 από το "Κοντά στη δόξα μια στιγμή" και 16 από τη "Μανία".

Στην Αρχή Του Τραγουδιού/ Ιούλιος-Αύγουστος 2006-φ.48

    
ΑΣΩΤΟΣ ΥΙΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ
 
Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την κυκλοφορία ενός πολύ σημαντικού δίσκου για τον Νίκο Πορτοκάλογλου και για τη θέση και παρουσία του στη σύγχρονη ελληνική δισκογραφία. Ο "Άσωτος υιός" κυκλοφορεί το 1996, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο τραγουδοποιός έχει από χρόνια αφήσει το συγκρότημα που τον έκανε γνωστό, τους "Φατμέ" αλλά δεν έχει ακόμα αποκτήσει ένα σταθερό και πιστό κοινό να παρακολουθεί την καινούργια "μοναχική" πορεία του στο ελληνικό τραγούδι.