11242017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Σεπτέμβριος 2005 - φ.38

ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Το τραγούδι του νεκρού αδελφού
 
          Η επιλογή μας για αυτό το μήνα δεν θα μπορούσε παρά να αφορά ένα δίσκο του Μίκη Θεοδωράκη. Πολλά από τα αφιερώματά μας κατά τη διάρκεια αυτών των τριών χρόνων της "Πυξίδας της Πόλης" αναφέρονταν σε σημαντικούς δίσκους του μεγάλου συνθέτη, όμως σήμερα συντρέχει ακόμα ένας λόγος να γράψουμε για ένα δίσκο του Μ. Θεοδωράκη: Το κείμενο αυτό γράφεται λίγες μόλις μέρες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του διεθνούς συνεδρίου για τον Μίκη Θεοδωράκη που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά   από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου. Πρέπει να μεταφέρουμε και από αυτή τη στήλη τα συγχαρητήριά μας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων που εμπνεύστηκε και οργάνωσε το συνέδριο αυτό καθώς και σε όλους όσοι εργάστηκαν για την άψογη πραγματοποίησή του.

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Ιούλιος-Αύγουστος 2005 - φ.37

ΜΑΝΩΛΗΣ  ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ
 
Μπαλλάντες
 
Μίκης Θεοδωράκης
Πέτρος Πανδής   -   Μαργαρίτα Ζορμπαλά
 
            Στις 23 του Ιούνη έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες Ποιητές, ο Μανώλης Αναγνωστάκης. Ο Μανόλης Αναγνωστά­κης γεννήθηκε στη θεσσαλο­νίκη το 1921. Εκεί στο ΑΠΘ σπούδασε ιατρική και ειδικεύτηκε ως α­κτινολόγος στη Βιέννη (1955-1956). Από τότε εξά­σκησε το επάγγελμα του ακτι­νολόγου στη θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα στην ο­ποία εγκαταστάθηκε από τα τέλη του 1978.. Στη διάρκεια της Κατοχής εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και το 1945 διαγρά­φεται από το ΚΚΕ με συνο­πτικές διαδικασίες. Το 1948 φυλακίστηκε και ένα χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατο­δικείο για την πολιτική του δράση. Αποφυλακίστηκε το 1951.

Στην Αρχή του Τραγουδιού / Μάρτιος 2005 - φ.33

GHETONIA  -  ΓΕΙΤΟΝίΑ
 
PER INCANTAMENTO – ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ
 
            Το συγκρότημα "Γειτονία" είναι ένα από  τα πιο ενδιαφέροντα συγκροτήματα που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ενδιαφέρον και από την άποψη του ξεχωριστού ήχου που κομίζει και λόγω της ιδιαίτερης προέλευσης των μελών και της μουσικής του. Οι "Γειτονία" γίνονται η αφορμή για να θυμηθούμε ή να γνωρίσουμε μια από τις πολυτιμότερες παραδόσεις του Ελληνισμού, την ελληνόφωνη παράδοση της Κάτω Ιταλίας.

Reflections - Αντικατοπτρισμοί / ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ

 
Αφορμή για το σημείωμα του μήνα αυτού αποτελεί από τη μία πλευρά η συμπλήρωση 11 χρόνων (στις 15 Ιούνη) από τη μέρα που έφυγε ο Μάνος Χατζιδάκις και από την άλλη η πρόσφατη κυκλοφορία του δίσκου "reflections" διασκευασμένου από το συγκρότημα "raining pleasure". Στην πραγματικότητα παρουσιάζουμε τρεις εκδοχές του ίδιου έργου. Η πρώτη που κυκλοφόρησε το 1969 με τη συνεργασία του Μ. Χατζιδάκι με τους "Νew York Rock and Roll Ensemble", η δεύτερη που αποτελεί τη μεταφορά του έργου στα ελληνικά (σε στίχους Νίκου Γκάτσου) και η τρίτη που δισκογραφείται από τους "raining pleasure". Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Δυνάμεις Του Αιγαίου

                       
 
Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος "ΔΥΝΑΜΕΙΣ  ΤΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ" κυκλοφορεί πριν από 20 χρόνια με τίτλο το όνομά  τους. Γράφει σχετικά ο Χρίστος Τσιαμούλης με αφορμή την επανακυκλοφορία του δίσκου σε cd το 1994:  "Είμαστε στο γραφείο του Σαββόπουλου στη ΛΥΡΑ και συζητάμε για το όνομα του συγκροτήματος. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη δύναμη του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος πρέπει να σηκώσει κεφάλι  γιατί έχει πολύ υλικό να δώσει …"Δύναμη ". Ωραία λέξη. Έχει  κάτι το στρατιωτικό, αλλά και κάτι το θεϊκό. Πολιτιστικές Δυνάμεις Αιγαίου…Δυνάμεις του Αιγαίου. Έχει και την πλάκα του…"

Στην Αρχή Του Τραγουδιού / Μάΐος 2005 - φ.35

  ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ

 
            Πικρή άνοιξη ετούτη για το λαϊκό τραγούδι…Περισσότερο θυμίζει σκληρό χειμώνα..! Μετά τον Σταύρο Κουγιουμτζή, μετά τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, το κακό τρίτωσε: Το ελληνικό λαϊκό τραγούδι έχασε ένα κομμάτι της μνήμης του, τον δημοσιογράφο, μελετητή του τραγουδιού και ραδιοφωνικό παραγωγό Πάνο Γεραμάνη. Η  τραγική ειρωνεία είναι πως το τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Δίφωνο" (τχ Μαΐου)  περιείχε μια μεστή και ζωντανή συνέντευξή του όπου κατέγραφε, με τη χαρακτηριστική σεμνότητά του, την πορεία του και παρουσίαζε τη σκέψη για την έκδοση ενός βιβλίου με το υλικό που είχε συλλέξει. Ο τίτλος της συνέντευξης αυτής είναι ενδεικτικός για αυτό που ήταν ο Πάνος Γεραμάνης: ένας μύστης των νεότερων γενιών στον λαϊκό πολιτισμό! 
 
            Στους "Λαϊκούς Βάρδους" - που φέτος συμπλήρωσαν 15 χρόνια στα ερτζιανά - είχε φιλοξενήσει 235 ανθρώπους του λαϊκού τραγουδιού. Οι "Βάρδοι" άρχισαν το 1990 με δέκα εκπομπές για τον Στέλιο Καζαντζίδη και δέκα για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Κάθε φορά δε που εντόπιζε μία ιστορική - πλην παροπλισμένη - προσωπικότητα του λαϊκού τραγουδιού, την καλούσε στο στούντιο. Το τρίτο ραδιοφωνικό παιδί του ήταν η εκπομπή για τους απόδημους μέσα από τη "Φωνή της Ελλάδας" της ΕΡΑ 5. Η σχέση του Πάνου Γεραμάνη με το ραδιόφωνο άρχισε το 1989 από τον 902 Αριστερά στα FΜ με την   εκπομπή "Για τους ανθρώπους της νύχτας".
Γράφει η Φωτεινή Λαμπρίδη προλογίζοντας τη συνέντευξή του στο "Δίφωνο". "0 Πάνος Γεραμάνης  σκάβει βαθιά στο παρελθόν, ξεδιπλώνει διακριτικά τις προσωπικές ιστορίες των δημιουργών και των ερμηνευτών που συνδέονται μετά τραγούδια κι εμφανίζει σιγά σιγά το παζλ κάθε εποχής με την οποία καταπιάνεται. Οι εκπομπές  του έχουν την αίσθηση του ασπρόμαυρου φιλμ και οι ρυθμοί της ζωής του την ίδια γοητεία. Παίζει ακόμη 78άρια,  δεν χρησιμοποιεί υπολογιστή, δίνει χειρόγραφα και ξετρυπώνει τα τε­λευταία καφενεία και μαγειρεία που κρατούν ζωντανό το χρώμα της παλιάς Αθήνας με τον ίδιο τρόπο που ανιχνεύει το τραγούδι και την άλ­λη του αγάπη, το ποδόσφαιρο". Χαρακτηριστικά, εξάλλου, νομίζω πως είναι και τα λόγια του μπουζουξή Γιάννη Σταματίου ή Σπόρου "Ο μεγαλύτερος λαϊκός βάρδος ήταν εκείνος"… 
 
      Το 2001 ε­πιμελήθηκε την έκδοση του ημερολογίου για τον Στέλιο Καζαντζίδη "Όταν η φωνή φτάνει τον θρύ­λο". Η εκτίμηση που του έτρεφαν όλοι ήταν τέτοια, ώστε και ο άλλος μεγάλος του λαϊκού τραγουδι­ού, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ενώ ήξερε τον σύν­δεσμο του με τον Καζαντζίδη, του εμπιστεύθηκε την αυτοβιογραφία του "Εγώ ο Σερ".

Η Εκδίκηση Της Γυφτιάς

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΦΤΙΑΣ
Μουσική: Νίκος Ξυδάκης
Στίχοι: Μανώλης Ρασούλης
Ερμηνεία: Νίκος Παπάζογλου
LYRA 1978
 
 
            Η "Εκδίκηση της  Γυφτιάς" αποτελεί  αναμφισβήτητα έναν από τους πιο σημαντικούς δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας. Κι αυτό όχι μόνο επειδή περιέχει  13 πολύ καλά, ολόφρεσκα κι δροσερά τραγούδια τα οποία τα είχε και τα έχει ανάγκη το ελληνικό τραγούδι, αλλά κυρίως γιατί ήταν ένας από τους δίσκους  εκείνους που προτείνουν και ανοίγουν νέους δρόμους και ανανεώνουν τους μουσικούς και στιχουργικούς προσανατολισμούς. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η "Γυφτιά"  αποτελεί -  ακόμα και σήμερα - σημείο αναφοράς για πολλούς καλλιτέχνες.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ / ΛΑΪΚΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ / Χάρις Αλεξίου

"θα ‘ταν δώδεκα του Μάρτη / μεσημέρι Κυριακής
Τότε που ‘φευγες στρατιώτης / μ’ ένα τρένο της γραμμής"
 
Οι στίχοι από το υπέροχο τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή, σε στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη που ερμήνευσε η Χ. Αλεξίου. Η σύμπτωση  ήταν τραγική αφού τη μέρα αυτή ο συνθέτης έφυγε από τη ζωή…
Ο Σταύρος Κουγιουμτζής έφυγε ήσυχα και διακριτικά. Ακριβώς όπως έζησε. Δεν επιθυμούσε τη δημοσιότητα, απεχθανόταν τις δημόσιες σχέσεις, δεν επιδίωξε να γίνει μέλος καμιάς καλλιτεχνικής ή δημοσιογραφικής παρέας, δεν θέλησε να δημιουργήσει κανένα θόρυβο γύρω από το όνομά του. Έτσι  - χωρίς διακηρύξεις και τυμπανοκρου­σίες -  δημιουργούσε   έργο   πολύτιμο,   παραμένοντας   σχεδόν άγνωστος στο πλατύ κοινό. Αυτό το πλατύ κοινό που τόσο τον τραγούδησε! Κι αλήθεια ποιος δεν έχει τραγουδήσει, ποιος δεν έχει χορέψει τα τραγούδια του Κουγιουμτζή – κι ας μην γνώριζε ότι είναι δικά του;

Στην Αρχή του Τραγουδιού - Δεκέμβριος 2004 / Φ.30

                                                                   "ΔΙ’  ΕΥΧΩΝ"
                                                               ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
 
                                                        ΜΟΥΣΙΚΗ: ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
                                                 ΣΤΙΧΟΙ: ΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
                                                                             1992
 
            "Δι’ ευχών" ο δίσκος που επιλέξαμε γι’ αυτόν το  μήνα, για να σας στείλουμε με αυτόν  τον τρόπο και τις δικές μας ευχές για τις γιορτές που έφτασαν: Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο, Ειρηνικό και με Υγεία το 2005! Τώρα, γιατί θυμηθήκαμε το συγκεκριμένο δίσκο; Ίσως απλά λόγω του τίτλου  του…Ίσως πάλι  να πήγε το μυαλό μας στη Χ. Αλεξίου  επειδή, παραμονές εορτών, είναι βέβαιο πως ένας από τους δίσκους - δώρα που  θα "κινηθούν"  περισσότερο αυτές τις μέρες είναι το διπλό (στην τιμή ενός) "Ανθολόγιο" με ορισμένες από τις πιο σημαντικές στιγμές της τραγουδίστριας.