01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

χρονια πολλά

 

karta_pyxyda

--
Ματθαίος Φραντζεσκάκης
Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης
Μηνιαία Χανιώτικη Εφημερίδα "Πυξίδα Της Πόλης"
Τηλ. 2821074104 Φαξ. 2821036364
Κινητό. 6974739122
ΤΘ 53
ΤΚ 73135
Χανιά Κρήτης
www.pyxida.gr
www.pe-kritis.gr
www.agrotour-crete.gr
www.chania-info.gr

skype username:Mathios
facebook username: Mathaios Frantzeskakis
twitter username:     pyxida


Η μάχη των browser

Εάν δεν έχεις αναρωτηθεί ποτέ για το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς στον υπολογιστή σου, έφτασε η στιγμή να δώσεις λίγη προσοχή, διότι τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας τσακώνονται για το ποιος θα επικρατήσει στην οθόνη σου...

Internet Με ένα Μήνυμα

Κάποτε είχα ακούσει έναν σεβαστό και ηλικιωμένο επαγγελματία, να έχει ξετρελαθεί από την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των κινητών τηλεφώνων και να λέει "…σε λίγο καιρό θα έχουμε όλο τον κόσμο στέλνοντας απλά ένα μήνυμα!". Ήταν κάπως παρατραβηγμένο καθώς απορούσα …τι θα μπορείς πια να κάνεις μ ένα μήνυμα. Και μόλις συνάντησα το παρακάτω άρθρο στο Internet συνέδεσα την σκηνή εκείνη με αυτό που διάβαζα και τον δικαίωσα.

"Φιλτράρισμα" στο Ίντερνετ θα επιβάλει η Αυστραλία

Ένα φιλόδοξο σχέδιο αξίας 62 εκατομμυρίων ευρώ θα θέσει σε εφαρμογή η αυστραλιανή κυβέρνηση στα μέσα Ιανουαρίου. Την κατασκευή ενός γιγαντιαίου συστήματος "φιλτραρίσματος" του Ίντερνετ, που θα δημιουργήσει, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, ένα διαδικτιακό περιβάλλον ασφαλές, νόμιμο, και κυρίως προστατευτικό για τους ανηλίκους.

Φύτεψε κι εσύ ένα … κινητό, ΜΠΟΡΕΙΣ!

Το παρακάτω άρθρο το βρήκαμε στο Ίντερνετ, εκεί όπου βρίσκεις ότι πιο απίθανο συμβαίνει στον κόσμο. Η πηγή έγκυρη, το θέμα τρελό. Το αν είναι αλήθεια η ψέματα δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε. Σίγουρα όμως είναι αστείο. Για φαντάσου…
 
Εάν έχετε βαρεθεί το κινητό σας τηλέφωνο, ήρθε η ώρα να βλαστήσει
 
Το πρώτο οικολογικό βιοδιασπώμενο κινητό τηλέφωνο, το οποίο, μόλις φυτευτεί στο χώμα, μετατρέπεται σε...λουλούδι, είναι πλέον γεγονός! Όχι, δεν αναφερόμαστε σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά στη νέα επαναστατική εφεύρεση Βρετανών ερευνητών του Πανεπιστημίου του Γουόρικ, στην κεντρική Αγγλία. Πρόκειται για μια συσκευή "100% οικολογική", όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, με...ενσωματωμένο σπόρο. Το κινητό φτιάχνεται από βιοδιασπώμενα πολυμερή, που μετατρέπονται σε σκόνη, αν "φυτευτούν" στο έδαφος. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η συγκεκριμένη συσκευή θα δώσει λύση στο θέμα της ανακύκλωσης των κινητών, που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια από την εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως.

Τελικά είναι κοινωνικό το διαδίκτυο!

Με την εξέλιξη του διαδικτύου και την ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία του στην καθημερινότητά μας, πολλοί ήταν εκείνοι που φοβήθηκαν ότι θα "παγώσει" τις σχέσεις των ανθρώπων. Σήμερα διαπιστώνεται ακριβώς το αντίθετο. Μέχρι πριν πολύ λίγα χρόνια, το Internet χαρακτηριζόταν από τους αντιφρονούντες της διαδικτυακής "επανάστασης" ως απειλή για την κοινωνία, κίνδυνος για τους οικογενειακούς δεσμούς και μέσο δυνατό να αποχαυνώσει τις μάζες.

Εν αγνοία μας οι ηλεκτρονικές απειλές

 
Μελέτη που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες υποδεικνύει ότι σε συντριπτική πλειοψηφία οι χρήστες οικιακών υπολογιστών δεν γνωρίζουν ότι το σύστημά τους έχει μολυνθεί από επιβλαβή προγράμματα.
Η μελέτη, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από την "America Online" (ΑOL) και την "Εθνική Ένωση Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο" (NCSA ) ανακάλυψε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του υπολογιστή που έχουν στο σπίτι τους είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό απροστάτευτοι απέναντι σε κάθε είδους ηλεκτρονικών απειλών και σε μεγάλο βαθμό έχουν άγνοια των κινδύνων.
Οι δύο εταιρίες που συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της έρευνας, η AOL και η NCSA, έστειλαν τεχνικούς σε 329 σπίτια προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση των εκεί εγκατεστημένων υπολογιστών.

Μικρά Διαδυκτιακά Νέα

 
Οι περισσότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο δεν καταγγέλλονται
 
Πρόσφατη έρευνα του FBI αποκαλύπτει ότι οι περισσότερες προσβολές λογισμικού, υποκλοπές και υποθέσεις βιομηχανικής κατασκοπίας που δέχονται οι εταιρίες δεν φτάνουν ποτέ στα αυτιά των αρχών. Ο λόγος προφανής. Οι περισσότερες εταιρίες φοβούνται ότι αυτό θα βλάψει την εικόνα τους στην αγορά προς όφελος των ανταγωνιστών. Αυτή η επιφυλακτικότητα όμως αποδεικνύεται μακροχρόνια πιο επιβλαβής στα συστήματα ασφαλείας και στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ειδικά σε μια εποχή όπου το ηλεκτρονικό έγκλημα ανθεί και η τεχνολογία ευνοεί την ανάπτυξη κάθε είδους τρομοκρατίας όπως δήλωσε και ο επικεφαλής του FBI σε ένα εθνικό συνέδριο της InfraGard.

"Προσομοιωτής τρίτης ηλικίας"

Ειδικό κοστούμι επιτρέπει στους βιομηχανικούς σχεδιαστές να νιώθουν γέροι
 
Loughborough University
Οι σχεδιαστές του Ford Focus γνωρίζουν πώς είναι όταν είσαι γέρος Γι αυτό το λόγο επιτρέπουν στους σχεδιαστές τους να φορούν αυτό το κοστούμι για να καταλαβαίνουν καλύτερα τις ανάγκες της ηλικίας αυτής και να κατασκευάζουν τα αυτοκίνητά τους αντίστοιχα.
 
 
Μια στολή που περιορίζει την κινητικότητα των αρθρώσεων, την όραση και την αφή, επιτρέπει σε αρχιτέκτονες και βιομηχανικούς σχεδιαστές να αναπτύσσουν χώρους και προϊόντα πιο φιλικά για τους ηλικιωμένους.
 
Το Κοστούμι Τρίτης Ηλικίας (Third Age Suit) αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Λάμπορο στη Βρετανία και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο σχεδιασμό του Ford Focus, αναφέρει το BBC.

Δυκτιακά / Οκτώβριος 2005 - φ.39

Περίπλοκη δεοντολογία και το Yahoo! κατηγορείται για συνεργασία με το Πεκίνο στη σύλληψη δημοσιογράφου. Το περιεχόμενο του κινεζικού Διαδικτύου λογοκρίνεται αυστηρά
  
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι το Yahoo! υποχώρησε στις πιέσεις των κινεζικών αρχών και αποκάλυψε στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψη ενός Κινέζου δημοσιογράφου με την κατηγορία της αποκάλυψης κρατικών μυστικών. Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές κάθε χώρας, απαντάει η διαδικτυακή πύλη.

Bluetoothing - Η Νέα μόδα που σαρώνει την Ευρώπη

Αν ξαφνικά αρχίζετε να λαμβάνεται εικόνες, μελωδίες ή μηνύματα στο κινητό σας χωρίς να ξέρετε από πού, μην τα χάσετε. Κάποιος χρησιμοποίησε την τεχνολογία Bluetooth (μπλε δόντι) που έχουν πλέον τα κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς και σας εντόπισε.
 
Η μόδα αυτή είναι πολύ διαδεδομένη στην Αγγλία. Πρόσφατα το Διεθνές Πρακτορείο Ρόιτερς είχε αφιέρωμα στο Τουδινκ ή Μπλουτζάκινκ όπως λέγετε στο εξωτερικό. http://www.reuters.com/newsArticle.jhtml?type=internetNews&storyID=4867149
 
Το Τόυδινκ έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στο εξωτερικό μιας που είναι δωρεάν και επιτρέπει σε δύο εντελώς αγνώστους ανθρώπους να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ένας απλός τρόπος είναι να δημιουργήσετε μια νέα επαφή στο τηλέφωνό σας και αντί για όνομα να βάλετε "Γεια, τι κάνεις;" και να στείλετε την επαφή μέσω Bluetooth. Τα περισσότερα "θύματα" δεν θα έχουν ιδέα πως αυτό το μήνυμα έφτασε στο τηλέφωνό τους. Η επικοινωνία τέτοιου τύπου έχει προχωρήσει τόσο πολύ που έχει δημιουργηθεί και κώδικας ηθικής. Μπορείτε να το δείτε στην σελίδα http://www.bluejackq.com/codeofethics.asp Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι αν ο παραλήπτης δεν ανταποκριθεί σε δύο συνεχόμενα μηνύματα ο αποστολέας πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί.

Προσοχή στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες!

 
Χιλιάδες αντικείμενα αλλάζουν καθημερινά χέρια μέσω ηλεκτρονικών δημοπρατηρίων. Όμως η συμμετοχή σε μια ηλεκτρονική δημοπρασία ενέχει κινδύνους που την κάνουν τελείως διαφορετική από τις δημοπρασίες του...μη-ψηφιακού κόσμου.
 
"Ένα …δύο …τρία …κατοχυρώθηκε!"
 
Όπως συμβαίνει και με άλλα είδη ηλεκτρονικών χώρων, έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση, η ακριβής διαδικασία διαφέρει από ένα ιστοχώρο σε ένα άλλο.

Η Γιαγιά μου!!!

Η γιαγιά μου είναι μια κυρούλα 80 χρονών. Ζει μόνη της σ ένα παλιό σπίτι σε κάποιο χωριουδάκι με άλλα 35 άτομα κάπου στον ορεινό Αποκόρωνα. Τα μόνα της εισοδήματα είναι η σύνταξη ΟΓΑ που της άφησε ο παππούς μου της τάξεως των 230 € και ένα γεροντομοίρι με 20 ελιές, 1 λεμονιά, 1 καρυδιά  και 10 κλίματα αμπέλι. Η γιαγιά μου ίσως ζηλεύει τους συνταξιούχους του ΙΚΑ που παίρνουν τα 3πλάσια χρήματα από αυτήν, όμως δυστυχώς το καιρό εκείνο ο παπούς μου δεν είχε να κολλήσει ένσημα υπερωριών στο χωράφι.
 
Όταν σκέφτομαι τη γιαγιά μου χαίρομαι και στενοχωριέμαι μαζί.
 
Στενοχωριέμαι αλλά και χαίρομαι γιατί είναι πραγματικά άγνωστη σε μένα που δουλεύω από το πρωίμέχρι το βράδυ για να τα φέρω βόλτα η μαγική συνταγή του να ζεις με ένα τέτοιο χρηματικό ποσό το μήνα, όμως αυτή τα καταφέρνει, παρόλο που από τα πάγια και μόνο του ηλεκτρικού, του τηλεφώνου και του νερού αφαιρείται το 1/3 του αδιανόητου.

Διαδικτυακή προστασία προσωπικών δεδομένων στο internet

 
 
"Φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά" λέει ο σοφός λαός. Στην περίπτωση του internet αυτή ίσως είναι και η πιο σοφή συμβουλή. Σχεδόν όλα όσα κάνετε ενώ είστε συνδεδεμένοι με τον παγκόσμιο ιστό καταγράφονται. Και ενώ αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, είναι πολλές φορές επικίνδυνο, ιδίως αν κάποιος τρίτος αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες που σας αφορούν.

Έμπνευση από το Google

Τα παράπονα ενός χρήστη ότι, "σβήνει σαν τρελός" τα e-mails, είτε επειδή είναι "ύποπτα" για ιούς, είτε για να είναι ο λογαριασμός του εντός του ορίου χωρητικότητας, έδωσαν σε έναν από τους ιδρυτές της Google, τον Λάρι Πέιτζ, την ιδέα για το Gmail. Μάλιστα, ιδιαίτερη καινοτομία της νέας υπηρεσίας είναι το ότι, θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία της μηχανής αναζήτησης, με αποτέλεσμα οι χρήστες να μην χρειάζεται να σβήνουν σε τακτά διαστήματα τα μηνύματά τους, αλλά και να βρίσκουν εύκολα το μήνυμα που επιθυμούν. Παράλληλα, οι εμπνευστές του Gmail έχουν "στήσει" μια ειδική ομάδα καταπολέμησης των spam, η οποία θα συλλέγει πληροφορίες για τα ανεπιθύμητα e-mails από το φίλτρο της υπηρεσίας.

Spyware

 
Όλοι οι χρήστες υπολογιστών τρέμουν μήπως το μηχάνημά τους προσβληθεί από κάποιον ιό. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι υπάρχουν πιο "ύπουλα" προγράμματα που απειλούν να "στρογγυλοκαθίσουν" στον Η/Υ τους! Αν θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ένα πλεονέκτημα των ιών που προσβάλλουν τους υπολογιστές αυτό θα ήταν ότι εξαπλώνονται και πεθαίνουν σχετικά γρήγορα.

Και νέος ιός στον ορίζοντα των email μας!

Ο W32.Beagle.J@mm προσπαθέι να εξαπλωθεί και μέσω File - Sharing / Peer - to - Peer προγραμμάτων όπως είναι το KaZaa και το iMesh.
Το μήνυμα που στέλνει έχει τα εξής χαρακτηριστικά.
 
Στο πεδίο του αποστολέα, η ηλεκτρονική διεύθυνση συντάσσεται σαν να προέρχεται από τις παρακάτω διευθύνσεις και το domain του παραλήπτη:
management@
administration@
staff@
noreply@
support@
 
κοινώς, είναι σαν να παίρνετε ένα μήνυμα από τον εαυτό σας.

Ζώντας με το spam / Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων

Ενοχλημένοι όσο ποτέ, αλλά και συνηθισμένοι στα ανεπιθύμητα e-mails οι χρήστες του Διαδικτύου, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών
 
Κομμάτι της καθημερινής ζωής φαίνεται πως έχουν γίνει τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (spam), όπως αποκαλύπτει έρευνα του New Internet and American Life Project σε χρήστες του Διαδικτύου στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 52% ερωτηθέντων χαρακτήρισε το spam μεγάλο πρόβλημα, ενώ το 28% δήλωσε πως λαμβάνει περισσότερα ανεπιθύμητα e-mail σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία τόνισε ότι ο βομβαρδισμός με spam δεν την αποτρέπει από το να χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο.

Ηλεκτρονικά Μηνύματα (;)

Μάθαμε, από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό και προς έκπληξή μας, ότι θα πρέπει από δω και στο εξής να κάνουμε οικονομία ακόμη και στον αποθηκευτικό χώρο των server της εταιρείας μας. Βέβαια διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας όσον αφορά το ποιός ευθύνεται για αυτήν την "σπατάλη χώρου" εφόσον σε μερικές εταιρείες η φύλαξη των emails αποτελεί πάγια τακτική.
 

Στην 42η θέση πέφτει η Ελλάδα στην κατάταξη "δικτυακής ετοιμότητας" του WEF

 
 
Αρνητικές επιδόσεις για την χώρα μας όσον αφορά την "δικτυακή της ετοιμότητα". Πέρυσι βρισκόμασταν οκτώ θέσεις ψηλότερα. Το ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της κατάστασης είναι κάτι που θα συζητήσουμε σε επόμενο άρθρο μας. Προς το παρόν αρκούμαστε απλά στο να εκθέσουμε τα γεγονότα.
 
 
 Σε διάστημα ενός έτους, η Ελλάδα έπεσε από την 34η στη 42η θέση στην κατάταξης που εκδίδει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με τις επιδόσεις 104 οικονομιών όσον αφορά τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών. Η χώρα μας δεν φαίνεται να δραστηριοποιείται αρκετά για τη μετάβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η έκθεση του WEF, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποιεί το "δείκτη δικτυωμένης ετοιμότητας" (NRI) με τον οποίο μετράται "ο βαθμός ετοιμότητας ενός κράτους ή μιας κοινότητας να συμμετέχει και να ωφελείται από εξελίξεις στο χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Τηλεπικοινωνιών".

Περί γεννητικού ελέγχου ανέκδοτα

Χριστούγεννα και ενώ οι φιλανθρωπικές μας τάσεις εντείνονται, σκεπτόμενοι πόσοι συνάνθρωποί μας και πόσα παιδιά δεν θα έχουν ούτε τα στοιχειώδη για να νιώσουν έστω και στο ελάχιστο την σπουδαιότητα αυτών των ημερών, ένας Δανός επιστήμονας βρήκε την λύση στο πρόβλημα αυτό. Εφόσον δεν μπορούμε να εξαλείψουμε την φτώχεια και τηδ υστυχία από τον κόσμο, κατά την άποψή του μπορούμε πολύ απλά να "απαγορεύσουμε" στους "δυστυχείς" να αναπαράγονται, ώστε να μην υποφέρουν ούτε αυτοί από πείνα, ούτε εμείς από τύψεις, συμβάλλοντας παράλληλα στη δημιουργία ενός ευφυέστερου γένους. Θυμάστε τι έλεγε ο Χίτλερ; Διαβάστε το ακόλουθο άρθρο....