12172017Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Σχέδιο «Αθηνά» και Πολυτεχνείο Κρήτης

Στο Υπουργείο Παιδείας, σε εποχές μνημονίου, σχεδιάζουν κεντρικά μια «Αθηνοκεντρική» αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με μόνο κριτήριο τον περιορισμό του κόστους.


«Μην πετάς το φαγητό σου, είναι η δύναμή μας».

Της Δήμητρας Καμπέλη*

 «Ο καλύτερος δείκτης για το χαρακτήρα ενός ανθρώπου είναι αφενός πώς μεταχειρίζεται ανθρώπους που δεν μπορούν να τον ωφελήσουν σε τίποτα και αφετέρου πώς μεταχειρίζεται ανθρώπους που δεν μπορούν να του αντισταθούν ή να τον πολεμήσουν»  Abigail Van Buren, Αμερικανίδα αρθρογράφος

«Επαναστατική» επιλογή από το Time για το πρόσωπο της χρονιάς

Το πρόσωπο της χρονιάς που τελειώνει δεν είναι πολιτικό, αλλά επηρέασε τις πολιτικές εξελίξεις όσο κανένα άλλο. Δεν είναι καλλιτέχνης ή διανοούμενος, συγκίνησε όμως ολόκληρους λαούς. Δεν έπιασε όπλο στα χέρια του, αλλά έκανε επανάσταση. Δεν είναι ένα, αλλά χιλιάδες, ίσως εκατομμύρια. Το πρόσωπο του 2011 για τους συντάκτες του περιοδικού Time είναι ο ανώνυμος διαδηλωτής.

«Διάλογος» Ι. Χριστού και Χρυσής Αυγής για το μεταναστευτικό

Ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι στους αλλοδαπούς και γενικά στους ανθρώπους που θεωρούμε εχθρούς μας, το απαντάει μια κι έξω ο Χριστός, λέγοντας την παραβολή του Καλού Σαμαρείτη ην παραβολ(κατά Λουκάν ευαγγέλιο, κεφ. 10, στίχοι 25-37).

Παραμύθι και παιδί

Γράφει η Ευδοκία Σκορδαλά - Κακατσάκη

Ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά

Με…θυμάμαι, μικρό παιδί, να έχω πάντα την ίδια λαχτάρα κι ανάγκη: Ν’ ακούω ιστορίες και θρύλους, μύθους και παραμύθια, στίχους και δημοτικά τραγούδια, ακόμα ακόμα και νανουρίσματα. Να δραπετεύω μέσα στ’ όνειρο και τη φαντασία, να γίνομαι μέρος του παραμυθιού και της ζωής των ηρώων του!

Η επάνοδος του Φασισμού

Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί ως μια από τις μεγαλυτερες ιδεολογικές διαμάχες κατά ποσον η βασικότερη αντίθεση στον κόσμο είναι η ταξική. Εν ολίγοις, η ουσιαστική διαφοροποίηση του χώρου της Αριστεράς από τους υπόλοιπους, στο επίπεδο της ιδεολογικής ανάλυσης είναι το αν το δίπολο αστική τάξη - εργατική τάξη, με την συνεχή αντιπαράθεσή του, ρυθμίζει τον ρουν της ιστορίας.

Κοινωνική οικονομία. Κι όμως δουλεύει!

*  Της Ξένιας Κουτσογιάννη

Σε μια εποχή που η γκρίνια κι η μιζέρια αποτελούν εθνικό σπορ και μόνιμο θέμα συζήτησης στις παρέες, τις οικογένειες κι όσους τόπους δουλειάς έχουν απομείνει, τα καλά νέα είναι κρίμα να περνάνε απαρατήρητα κι ασχολίαστα.

Το μέλλον της Σούδας έρχεται από την θάλασσα.

 

 

 

 

Γράφει ο Μιχάλης Βλαχάκης*


Λόγω των τελευταίων ανακοινώσεων της Κυβέρνησης που εμπεριέχει το Λιμάνι της Σούδας στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) σας παραθέτω ανοικτή επιστολή- πρόταση για την οικονομική ανάπτυξη του λιμένα Σούδας και της ευρύτερης   περιοχής μέσω  επενδύσεων ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα)  αξιοποιώντας την Μελέτη ΡΟΓΚΑΝ.

Η μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη

Η μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη: Από την «παροχή αναλφαβητισμού»  προς μια εκπαιδευτική πολιτική ίσων ευκαιριών.

Γράφει ο Ανδρέας Νοταράς*

ΒΑΠΕ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ, Ένα έγκλημα συντελείται.

Η στροφή στις ΑΠΕ είναι η καλύτερη και η μόνη επιλογή καθιστώντας επιβεβλημένη τη διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα μας, και στη Κρήτη.

Το Πλήθος της Μεγάλης Πλατείας

Γράφει ο Αντώνης Περιβολάκης

Χιλιάδες είναι τα σχόλια και οι απόψεις που κυκλοφορούν δημοσίως για το κίνημα των πλατειών.

Δημοκρατική Ανατροπή των Πάντων

 

Στις μέρες που ζούμε συντελούνται γεγονότα σημαντικά και δυστυχώς δυσάρεστα. Τα γνωρίζουμε όλοι. Τουλάχιστον οι περισσότεροι. Άλλωστε τρία χρόνια τώρα ,στο «ίδιο έργο θεατές».

«Σακούλα;» Απαντάμε «όχι ευχαριστώ!»

Γράφει ο Λευτέρης Κοπάσης*

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Α. Η ποιότητα του περιβάλλοντος και η προστασία του έχουν μια αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση με τη συνειδητή φιλοπεριβαλλοντική συμπεριφορά του πολίτη.

«Ζωντανεύει» ξανά το θέατρο στην Αρχαία Απτέρα

Μια σημαντική πολιτιστική υποδομή αποκτούν τα Χανιά καθώς άρχισαν οι εργασίες για την αναστύλωση – ανάδειξη του θεάτρου στην Αρχαία Απτέρα.

Το πράσινο φως για την αναστύλωση του θεάτρου είχε δώσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2011 ενώ το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και είναι προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ιζ Γκρικλις ντέηντζερους;

Πριν από λίγο καιρό ένα δημοσίευμα του Αθηναϊκού τύπου που αναρτήθηκε και στο Διαδίκτυο, υπογεγραμμένο από την Ελένη Νικολαΐδου αφορούσε την χρήση των Greekglish από τους νέους.

Μετά την κρίση των αξιών και της ηθικής … έρχεται το (πολιτικό) πλιάτσικο

Με δεκάδες χιλιάδες κόσμο να είναι οργισμένος (όχι πλέον αγανακτισμένος) και επί ποδός και να διαμαρτύρεται, δεν είναι λίγοι αυτοί που προσπαθούν να καρπωθούν την αγανάκτηση για την διαφθορά των πολιτικών και την ηθική και οικονομική χρεωκοπία που έχουν οδηγήσει αυτή τη χώρα.

Επιστολή προς τους φίλους μου

Διάβαζα τις δημοσκοπήσεις στις κυριακάτικες εφημερίδες προ δεκαπενθημέρου και παρατηρούσα ότι μέσα στη γενική δυσαρέσκεια, τα κόμματα κάποιων από μας που συμμετέχουμε με δημόσιο λόγο στην κοινή αγωνία, δε συγκέντρωναν το ποσοστό που θα τους έβαζε στην επόμενη Βουλή.

Ένα κύτταρο από την Χαλέπα !!!

Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι ευκαιρία , να σκεφτούμε και να δράσουμε λίγο διαφορετικά…… Ίσως γιατί σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς το μόνο καταφύγιο είναι ο ανθρωπισμός μας……

"Χαρίζω ένα βιβλίο σ' έναν κρατούμενο"

Με το παραπάνω σύνθημα έφτασε σ΄ εμάς η πρωτοβουλία του χανιώτικου ραδιοφωνικού σταθμού «Δίκτυο Fm 91,5».

«…είμαι ανάμεσα σε αυτό που θα λέγαμε ελπίδα και πένθος…»

Νομίζω πως είναι (ο έρωτας)  ό, τι πιο σημαντικό μπορεί κανείς να πάρει από αυτή τη ζωή. Και κάτι ακόμα πιο σημαντικό που το ένιωσα πρόσφατα αποκτώντας εγγόνι, ότι παρ’ όλα αυτά, το γεγονός της ύπαρξης αυτών των μικρών παιδιών με υποχρεώνει εν ονόματί τους να μην τους κλείσω όλα τα παράθυρα ακόμα κι αν ξέρω ότι μπορεί να περάσουν όλη αυτήν τη διαδρομή που πέρασα εγώ.

Terra Verde

Τι είναι (ποιοι είμαστε)

Είμαστε μια κίνηση ανθρώπων που αποπειράται να διατυπώσει μια άλλη πρόταση εμπορίου, έξω από κάθε επίσημη οικονομική δομή, έξω από τα επίσημα εμπορικά κυκλώματα.