12172017Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Λες και ήταν χθες…

Μεσημέρι χειμωνιάτικης Κυριακής. Πλατεία Συντάγματος. Βόλτα με τα πιτσιρίκια στον Άγνωστο Στρατιώτη. Το τίναγμα των περιστεριών συνηγορεί στο αεράκι που δε σε αφήνει να φχαριστηθείς φράτζα και κάνεις τάχα μου πως ενοχλείσαι από αυτό ενώ αντίθετα ψάχνεις αφορμές για να επιδείξεις το μαλλί σου ειδικά σο γυναικείο πληθυσμό. Πιλάλα με τα πιτσιρίκια και το ταίρι ακολουθώντας κατά πόδας και κατά φτερούγας τα παιχνιδιάρικα πιτσούνια.


ΓΑΙΑ ΧΑΝΙΩΝ, ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΥΤΟΠΙΑ

Η ΓΑΙΑ ιδρύθηκε πάνω σε κάποιες "ουτοπικές" ιδέες μερικών "ευαισθητοποιημένων" παραγωγών αλλά και καταναλωτών της περιοχής των Χανίων, οι οποίοι απεφάσισαν να συνενωθούν σε μια προσπάθεια εφαρμογής των απόψεων τους στη πράξη, με σκοπό να διαδώσουν την ιδέα και να εμπορευθούν τα προϊόντα, δημιουργώντας μια όσο το δυνατόν οικολογική επιχείρηση, βασισμένη σε βιολογικά αλλά και κάποια άλλα επιλεγμένα προϊόντα…

"…ο άνθρωπος δεν είναι μόνο μια οικονομική μηχανή που παράγει εργασία…"

Γράφει ο Βαγγέλης Μαρκάκης
Η πορεία των Σοσιαλιστικών Κομμάτων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την άνοδο του Μπλερ στην εξουσία, έχει να επιδείξει μια έντονη τάση μίμησης του Νεοφιλελευθερισμού και των οδηγιών του σε κυρίως τέσσερις άξονες:

Με αφορμή μια έκρηξη

Στις αρχές του Ιουλίου αυτής της χρονιάς μια ασυνήθιστη για τα Χανιώτικα δεδομένα τρομοκρατική ενέργεια έλαβε χώρα στο χώρο της πόλης. Σε προχωρημένη νυχτερινή ώρα πραγματοποιήθηκε έκρηξη στα γραφεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Χανίων.

Μια συνάντηση ζωής στην δίνη ενός πολέμου

Αληθινές ειδήσεις σε Δημιουργική σκηνοθεσία της Νια Φώη

 

Η κουβέντα τα τελευταία χρόνια για τις μνήμες την περίοδο της κατοχής αλλά και την μετά εποχή, αυτή του εμφυλίου, βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών αναζητήσεων αλλά και αντιπαραθέσεων. Συνήθως τόσο οι καταγραφές όσο και αποτιμήσεις γίνονται μέσα από αυτό που λεμέ "επίσημη ιστορία". Μέσα από τις αποτυπώσεις αρχών, φορέων και εν τέλει αυτών που χαρακτηρίζονται ως νικητές ή ως δυνάμει διαχειριστές εκτός από την εξουσία  και της ιστορίας.
Η ιστορία που μοιράζεται μαζί μας η Νία Φώη, αγαπητή συνεργάτης, είναι μια από τις εκατοντάδες ιστορίες ζωής που απλά αποτυπώνουν την βαθύτερη πίστη στην αξία της ανθρώπινης ύπαρξης. Ιστορίες που επιβάλλεται να διαβάζονται μαζί με την "επίσημη" ιστορία για να μαθαίνουμε ΤΗΝ ιστορία.
Μ.Φ.

Με τις λέξεις φτάνεις στο άλυτο

Μισώ το λάκκο μου φθονώ την ακαμψία
Την όμορφη νεκρώσιμη
Ακολουθία
Μισώ την ορατή μυθολογία. Τους παπάδες
Τη λεκτική τους αθανασία
Τους χλοερούς τόπους ψαλτικής αναψύξεως
Τρομακτικά ψέματα
Δεν εννοώ να πεθάνω, δεν ταιριάζει σε μένα
Θα σκίσω τα επιθανάτια σεντόνια
(Συντήρηση ανελκυστήρων) Ν. Καρούζος