01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Φύλλο 126 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015

Στις 4 Νοεμβρίου 2007 ο Νίκος Ξυδάκης έγραψε ένα άρθρο στην « Καθημερινή» με τίτλο  « Πολιτισμός χωρίς υπουργείο». Μεταξύ άλλων σημείωνε:

«… Ας αποσυρθεί λοιπόν το κράτος από αυτό τον γελοίο ρόλο του σχεδιαστή των ασχεδίαστων. Ας καταργηθεί το υπουργείο Πολιτισμού υπό την παρούσα μορφή του, κι ας μετασχηματισθεί σε ό,τι πράγματι χρειάζεται: Αφενός, σε έναν ισχυρό και ευέλικτο οργανισμό με σκοπό την προστασία και αξιοποίηση της κληρονομιάς, των μνημείων και των μουσείων - ακολουθούμε την ευρωπαϊκή ηπειρωτική παράδοση. Αφετέρου, σε ό,τι αφορά τη σύγχρονη δημιουργία, ας ακολουθήσουμε το αγγλοσαξονικό μοντέλο: ένα συμβούλιο τεχνών, με μέλη διοριζόμενα από τη Βουλή, με σταθερή θητεία, με ανεξάρτητο προϋπολογισμό - κατά το βρετανικό Arts Council. Αυτό το συμβούλιο δεν θα φιλοδοξεί να δεσπόζει επί του πολιτισμού, αλλά να σπεύδει αρωγός και υποστηρικτής των καλλιτεχνών παραγωγών σε όλες τους τις εκφάνσεις.

Η ιδέα περί Συμβουλίου Τεχνών (χωρίς κατάργηση του υπουργείου, βεβαίως) είχε πρωτακουστεί δειλά επί υπουργίας Μικρούτσικου, όταν είχαν επιχειρηθεί και κάποιες μεταρρυθμίσεις. Εκτοτε ο κρατισμός θέριεψε, χωρίς καμιά όρεξη να προσαρμοστεί στο ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Αντιθέτως με τον πολιτισμό, στο περιβάλλον επιβάλλεται να υπάρχει κεντρική μέριμνα, παρέμβαση και σχεδιασμός από το δημοκρατικό κράτος. Οπως ακριβώς και τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές, είναι εθνικός πόρος, εν πολλοίς μοναδικός και αναντικατάστατος. Αρα επιβάλλεται ο σχεδιασμός και η δράση σε εθνικό επίπεδο, συνδεδεμένα μάλιστα με τους ανάλογους οργανισμούς σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν εξαντλείται σε μια τεχνική διαχείριση, λ.χ., των προβλημάτων ρύπανσης. Σκοπός του είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η ποιότητα ζωής, η προάσπιση των εθνικών πόρων διαχρονικά. Ρόλος του δεν είναι να συγκροτήσει άλλη μια δυσκίνητη γραφειοκρατία, αλλά ευέλικτα όργανα που θα ρυθμίζουν και θα διαφωτίζουν διαρκώς - κι αν υπάρχει ανάγκη θα παρεμβαίνουν διορθωτικά ή και κατασταλτικά.

Το δημοκρατικό κράτος προσαρμόζεται και μετασχηματίζεται· ακολουθεί την κοινωνία, τη διευκολύνει, την αφουγκράζεται. Δεν φοβάται να μετασχηματίσει έναν αδρανή οργανισμό ή να καταργήσει έναν ξεπερασμένο, δεν διστάζει να δημιουργήσει έναν νέο για να καλύψει αναδυόμενες ανάγκες, για να υπακούσει στις νέες ευαισθησίες της κοινωνίας των πολιτών. Οφείλει να το κάνει.

Η αγορά παράγει προϊόντα πολιτισμού· το κράτος ρυθμίζει και παρεμβαίνει, διδάσκει ενισχύοντας βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία.

Η αγορά όμως δεν παράγει περιβάλλον ούτε το προστατεύει. Σε αυτή την περίπτωση, η κρατική παρέμβαση είναι η μόνη οδός, η μόνη μεταρρύθμιση».

 

            Με πόση χαρά δεχτήκαμε την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Πολιτισμού από τον καλύτερο γι’ αυτόν το ρόλο! Φαντάζομαι ένα κράτος δάσκαλο-συνεπίκουρο στο έργο μας στα σχολεία… Ονειρεύμομαι; Ναι, γιατί, όπως λέει μια φίλη στο φεϊσμπουκ, ναι, ονειρεύομαι, γιατί ξύπνησα!

 

                                                                                  Βούλα Καντεράκη


H Στρογγυλή Θεά…

Ο μέγας Τομ Χάνκς - ως Τσακ Νόλαντ - έχει ρυθμίσει την καθημερινότητά του με την ακρίβεια ωρολογιακού μηχανισμού, ως τη στιγμή, που βρίσκεται ναυαγός σ' ένα έρημο νησί. Εκεί, για να επιβιώσει, είναι αναγκασμένος να αποκτήσει τις ικανότητες ενός σύγχρονου Ροβινσώνα.

Στην προσπάθειά του αυτή, ανάμεσα στα συντρίμμια του αεροπλάνου του, θα βρει μια μπάλα του βόλεϊ, θα της ζωγραφίσει μάτια και στόμα, θα την ονομάσει «Κύριο Wilson» και σ’ αυτήν θα εξομολογηθεί όλα του τα μυστικά, ακόμη και τη διάθεσή του να αυτοκτονήσει, ως τη μέρα που ο «Ναυαγός» θα διασωθεί και θα επιστρέψει(;) σπίτι του. Ειρωνική λεπτομέρεια, στο έργο του Ρόμπερτ Ζεμέκις:

Η γυναίκα του Τομ έχει πλέον παντρευτεί με τον οδοντογιατρό της, ο οποίος λέγεται Δόκτωρ Spalding. Πληροφοριακά, η Wilson είναι η κορυφαία εταιρεία παραγωγής μπαλών βόλεϊ, ενώ η Spalding είναι η αντίστοιχη κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία παραγωγής μπαλών μπάσκετ και φυσικά η επίσημη μπάλα του NBA.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ένας μικρός Σομαλός θα ζητήσει μια μπάλα ποδοσφαίρου από την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη σε μια από τις αποστολές της Action Aid, αντί για μια δεξαμενή νερού που  πιθανότατα θα εξασφαλίσει τη ζωή στα μέλη της κοινότητάς του, οι αδελφοί Τουρέ δεν θα πάνε στην πατρίδα τους να θάψουν τον 28χρονο αδελφό τους - που πέθανε ξαφνικά- για να παίξουν με την Ελλάδα κι απαράλλαχτα θα δούμε χιλιάδες άλλα παραδείγματα σ’ όλο τον κόσμο, από τη Λαπωνία ως την Παταγονία. Τέτοιες, παρόμοιες ή διαφορετικές, λογικές, ερωτικές, παρορμητικές ή τόσο υπερβολικές ιστορίες έζησαν, ζουν και θα ζήσουν εκατομμύρια μικροί και μεγάλοι φίλοι, οπαδοί ή εραστές αυτής της στρογγυλής «κυρίας», της μπάλας.

 

Ειδικά για τους Τουρέ δεν ξέρω τι θέλω, ακόμα κι εγώ, ένας Έλληνας. Προφανώς, θέλω να δω την Εθνική μας να προκρίνεται στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η οποία τις ώρες που γράφεται αυτό το άρθρο ετοιμάζεται για τον καθοριστικό αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού. Αλλά η σκηνή που ο ένας αδελφός θα σκοράρει και θα γονατίζει με το ένα χέρι στην καρδιά και το άλλο χέρι να «κοιτάει» μαζί με το δακρυσμένο του πρόσωπο ψηλά τον ουρανό και τον αδελφό του, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Αυτή είν’ η μαγεία αυτής της μπαμπέσας κυράς, που όχι σπάνια περιστρέφεται γύρω κι έχει σχέση με τα πιο σημαντικά, τα πιο χαρούμενα ή τα πιο θλιβερά γεγονότα της ζωής μας.

 

Ένας παλιός αλλά σπουδαίος γνώριμός μας, ο Ίβιτσα Όσιμ, την χαρακτήρισε αβίαστα ως πόρνη, τη στιγμή που προπονούσε τον Παναθηναϊκό, μη γνωρίζοντας τί κάνει η οικογένειά του στη Βοσνία σε κείνο το απίστευτο μακελειό και φυσικά την ώρα που η εν λόγω πόρνη, αδιαφορώντας για το ότι ο ίδιος την υπηρετούσε, τον τιμωρούσε με έναν γλυκό πόνο, στα όρια της ηδονής. Το ίδιο έχει κάνει σε όλους μας, γνωστούς και αγνώστους, μικρούς και μεγάλους. Μας έχει ανεβάσει στα ουράνια ακούγοντας ένα απλό πρόσταγμα του στυλ «βάλτο αγόρι μου, βάλτο αγόρι μου…» και μας έχει στείλει εκεί που δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει πιο κάτω, υποχρεώνοντάς μας να ακούσουμε ότι «και η Γιουβέντους, ετοιμάζεται για μια από τις γνωστές της αποδράσεις, από το Στάδιο Καραϊσκάκη αυτή τη φορά…». Θα σηκώσει ένα έθνος – ενδεχομένως και τον πρωθυπουργό του - στο πόδι σε ένα κόρνερ και μια κεφαλιά Αγγέλων, θα μας κάνει να κλάψουμε σε μια απονομή και θα μας ξεσηκώσει, να πάμε στο αεροδρόμιο μέρα μεσημέρι για να βρίσουμε, επειδή κάποιος μας στέρησε το όνειρό μας.

 

Μας έκανε να αγαπήσουμε τους πιο άμυαλους, αντιπαθείς και μερικές φορές αποκρουστικούς χειριστές της, λες κι έχει βάλει σκοπό της να αποδείξει ότι «οι φίλοι μου θα είναι και δικοί σας φίλοι…». Το στρογγυλό σχήμα της, της δίνει τη δυνατότητα να ικανοποιεί, να ενθουσιάζει, να απογοητεύει, να ανεβάζει στα ουράνια ακόμα και να παρηγορεί ή να χρυσώνει το χάπι πουλώντας πραγματικά συναισθήματα για όλα τα βαλάντια. Κερδίζεις χωρίς να το αξίζεις αλλά έτσι είναι πιο γλυκό, χάνεις αλλά έχεις κάνει καλή εμφάνιση, θριαμβεύεις γιατί απλά αυτή είναι η αυτοκρατορία σου, χάνεις αλλά η επόμενη χρονιά θα είναι δική σου, κερδίζεις γιατί και οι φτωχοί έχουν δικαιώματα σ’ αυτήν την «πόρνη» και χάνεις για τον ίδιο λόγο, αλλά ποτέ δε μπορείς να το δεις έτσι. Είναι από τις λίγες φορές που θα διαφωνήσω με τον Τζίμη τον Πανούση, το έθνος δεν προσκυνάει σώβρακα και φανέλες, προσκυνάει τη μπάλα, αυτήν την εμβληματική μορφή που μπορεί να μας αποπροσανατολίσει ακόμα κι απ’ αυτό το πιο αποπροσανατολιστικό συναίσθημα, τον ίδιο τον έρωτα.

 

Και τώρα που η κυρία έχει την τιμητική της, την ώρα που οι υπερφίαλοι Εγγλέζοι και οι αριβίστες Ισπανοί θα γυρίσουν νωρίς σπίτι τους, της ίδια στιγμή που η ανυπόληπτοι Γκανέζοι θα διεκδικούν το δικαίωμα στο θαύμα απέναντι στους κατακτητές Γερμανούς, την ώρα που οι Κοσταρικανοί ή οι Πέρσες θα απαιτήσουν όσα τους οφείλει το παγκόσμιο λόμπυ και οι Γάλλοι θα επιδιώξουν μια νέα αρχή, τώρα που, όπως πάντα, οι Λατίνοι και οι Μεσόγειοι θα αποδείξουν ότι είναι οι θιασώτες του καλύτερου και του χειρότερου και η Ελλάδα θα προσπαθήσει, για μια ακόμα φορά, για κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που δικαιούται, βάσει του μεγέθους της, την ώρα που ακόμα και η έρμη, η διοργανώτρια Βραζιλία προσπαθεί να κρύψει την τόσο εμφανή κακομοιριά της, αλλά και τις εκατόμβες των νεκρών που έχουν δημιουργηθεί για χάρη αυτής της στρογγυλής θεάς, ας καθίσουμε εκεί που είμαστε άλλωστε και ας την απολαύσουμε να «παίζει» ελάχιστα με τη λογική και κυρίως με το συναίσθημά μας. Ας με συγχωρήσει η υψηλή διανόηση, αλλά σε μια εποχή που ο «άρτος» μας έχει λείψει, επιβάλλεται να περισσέψει το «θέαμα» και επιτρέψτε μου, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος. Εξάλλου, ποτέ δεν θα σταματήσουν οι γάμοι να γίνονται στα γήπεδα του κόσμου.

 

 

                                                                                                     Κυριάκος Γ. Κώτσογλου

                                                                                   Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης MSc

 

 

Αιρετικές Ιστορίες / Φεβρουάριος 2007 - φ.54

    
Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
 
 
Σαν ποτάμι κάτω απ' τη βροχή
ξεχειλάει η Βαλκάνια Ψυχή
κι απ' την πιο αρχαία φλέβα
Έλληνά μου Αδάμ και Εύα
γίνε πάλι βράχος γυμνός
λόγος μου κοινός
 
‘’Πήρα Χάρη’’ Άλκηστις Πρωτοψάλτη 1991

MΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΔIΑΔΥΚΤΙΑΚΑ ….

Γράφει η Ρούλα Καλαϊτζάκη

Ομολογουμένως αμφιταλαντεύτηκα πολύ μέχρι να αποφασίσω τελικά να ανοίξω λογαριασμό στο Facebook. Δύο χρόνια ίσως και κάτι παραπάνω η πλάστιγγα δεν έλεγε να ισορροπήσει ή έτσι ή αλλιώς… Υπήρχε μία μερίδα φίλων που ήταν κατά (τι το θες; η ξεφτίλα της φιλίας είναι με ανθρώπους που δεν τους ξέρεις, έ ρε που καταντήσαμε!  μη τυχόν να δημοσιεύεις φωτογραφία μη – τζίζ- κακό!)

Αιρετικές Ιστορίες / Δεκέμβριος 2006-φ.52

    
                               ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
 
 
Another mother's breakin',
Heart is taking over.
When the violence causes silence,
We must be mistaken.
 
Zombie- Cranberries 1994

Τεχνοκρατία και Δημοκρατία

«Όλοι μας, ο καθένας, έχει δικαίωμα στην άποψη για αποφάσεις που αφορούν τη ζωή του και για τις οποίες δεν δικαιούται να έχει το μονοπώλιο καμία αυθεντία».

Αιρετικές Ιστορίες / Νοέμβριος 2006 -φ.51

ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ(;)

I'm the stranger
Killing an Arab
Τhe Cure- Killing an Arab 1979
          Τα τελευταία χρόνια ο ισλαμικός φονταμενταλισμός φέρεται να εκδηλώνει ανοικτά την αντίδραση του ενάντια στις αξίες του Δυτικού πολιτισμού. Μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους, στο σταθμό της Μαδρίτης, στο μετρό του Λονδίνου, και αλλού, επικρατεί μια υστερική κατάσταση, καθώς οι περισσότερες δυτικές κοινωνίες, εμπεριέχουν στους κόλπους τους μουσουλμάνους πολίτες, οι οποίοι γίνονται οι εν δυνάμει ΄΄άλλοι΄΄, οι πιθανοί τρομοκράτες και αρνητές του κοσμικού τρόπου ζωής. Δε χρειάζεται βέβαια μια τρομοκρατική επίθεση για να εκφραστεί η άρνηση του δυτικού τρόπου ζωής και των δυτικών αξιών. Τα πρόσφατα παραδείγματα των δανέζικων γελοιογραφιών, και της αυτολογοκρισίας του βερολινέζικου θεάτρου, είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί.

Το πρόσωπο του Ιανού

Γράφει η Μαρία Κρέτση

Η παγκοσμιοποίηση έχει διπλό «πρόσωπο». Διασπαστική δύναμη και συνάμα ενοποιητική. Από τη μια μεριά εμφανίζεται με τη μορφή φονικού τυφώνα που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του.

Αιρετικές Ιστορίες / Οκτώβριος 2006-φ.50

         ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;

Σώπασε Κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις
πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ναι      
(δημοτικό μοιρολόι)
 
 
            Από τη στιγμή της ίδρυσης του ελληνικού κράτους το 1830, οι σχέσεις του με τον ανατολικό του γείτονα, είτε ως Οθωμανική αυτοκρατορία, είτε ως Τουρκία δεν χαρακτηρίζονται φιλικές. Πόλεμοι, διώξεις πληθυσμών, και θερμά επεισόδια συνέτειναν στη διατήρηση ενός κακού κλίματος το οποίο διαιωνίζεται μέχρι και σήμερα. Η ελληνική κοινή γνώμη θεωρεί ότι η το τουρκικό κράτος το μόνο που έχει στο μυαλό του είναι η συρρίκνωση της ελληνικής επικράτεια και κυριαρχίας, ενώ χαρακτηρίζει τον τουρκικό λαό υποτιμητικά μογγολικό και αμόρφωτο. 

Kώστας Βεργόπουλος:Καλός ο ευρωπαικός μηχανισμός στήριξης, αλλά..."

Σημαντική εξέλιξη, νομισματικού τύπου, χαρακτήρισε ο Kώστας Βεργόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, την απόφαση δημιουργίας μηχανισμού στήριξης για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης, ωστόσο όπως σημειώνει το πρόβλημα της Ευρώπης είναι βαθύτερο. «Η πολιτική της λιτότητας είναι το πρόβλημα και αν δεν το συνειδητοποιήσουμε θα βρεθούμε στον πάτο».

Αιρετικές Ιστορίες / Σεπτέμβριος 2006-φ.49

    The Lebanon- Human League

She dreams of nineteen sixty-nine
Before the soldiers came
The life was cheap on bread and wine
And sharing meant no shame
She is awakened by the screams
Of rockets flying from nearby
And scared she clings onto her dreams
To beat the fear that she might die


 
            Το τραγούδι αυτό κυκλοφόρησε πριν από 22 χρόνια. Είναι εμπνευσμένο από την τότε κατάσταση στο Λίβανο, θα μπορούσε όμως κάλλιστα να γραφτεί και σήμερα. Η κατάσταση που περιγράφει, είναι αυτή που όλο το καλοκαίρι βλέπαμε στις οθόνες μας, τις βόμβες να σκάνε, αμάχους να σκοτώνονται, και όλα αυτά σε ένα αδιέξοδο, άσκοπο πόλεμο.
 

Η αράχνη στον ουρανό

Η πιο έντονη ανάμνηση που έχω από τον πατέρα μου δεν είναι η μορφή του, όσο   παράξενο κι αν ακούγεται αυτό, ούτε κάποιο άλλο χαρακτηριστικό της παρουσίας του, η φωνή του για παράδειγμα ή το πρόσωπό του, τα μάτια του και ο τρόπος που σε κοίταζε ή τα χέρια του με τα μακριά δάκτυλα και τη βέρα που του έπεφτε φαρδιά και, όταν ήταν αφηρημένος,

Αιρετικές Ιστορίες / Μάιος 2006 - φ.46

ΓΕΓΟΝΟΣ 1ο: 1096-1099 μ.χ. Ά ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ. ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΝΑΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΕΠΙ 300 ΕΤΗ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΣΕΙΡΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑΕΤΗ ΠΟΛΕΜΟ (1618-1648).
 
ΓΕΓΟΝΟΣ 2ο: 1384 ΕΤΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ (2006 μ.χ.). Ο ΙΣΛΑΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ ΚΑΘΩΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΔΕΧΕΤΑΙ ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΩΗΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΒΡΑΪΣΜΟ.

Πορνό

Από τον ΕΥΓΕΝΙΟ ΑΡΑΝΙΤΣΗ

Ο διπλός θρίαμβος του DVD με πρωταγωνίστρια την Τζούλια Αλεξανδράτου, πρώτα στο επίπεδο των πωλήσεων, και δευτερογενώς αλλά όχι δευτερευόντως, σ' αυτό της δημοσιότητας, όπου η έκρηξη ενδιαφέροντος κάλυψε κάθε άλλο θόρυβο, πολιτικό, κοινωνικό ή τηλεοπτικό, δύσκολα εξηγείται με μόνον γνώμονα το παρουσιαστικό της συγκεκριμένης κοπέλας, ακόμη λιγότερο δε με το σκανδαλώδες της υπόθεσης, εφόσον, πρέπει να το παραδεχτούμε, τα σκάνδαλα τέτοιου ή άλλου είδους πολύ απέχουν πλέον απ' το να αποτελούν παραδείγματα σπανιότητας.

Αιρετικές Ιστορίες / Απρίλιος 2006 - φ45

ΓΕΓΟΝΟΣ 1ο: ΑΡΧΕΣ ΔΕΚΑΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΑΙΩΝΑ
Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ.
 
ΓΕΓΟΝΟΣ 2ο: ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΙΩΝΑ
ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΣΠΟΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ.

Αιρετικές Ιστορίες / Μαιος 2007 -φ.57

    
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ;
 
 
            Έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990 είχαμε συνηθίσει στην ιδέα ενός διπολικού κόσμου, από τη μια ο ΄΄ ελεύθερος κόσμος΄΄ της Δύσης με ηγέτιδα δύναμη  τις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ, και από την άλλη ο ΄΄κομμουνιστικός κόσμος΄΄ ο οποίος εκτός την ΕΣΣΔ περιελάμβανε τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την Κίνα αρχικά, και κάποια άλλα δορυφορικά κράτη.

Αιρετικές Ιστορίες / Μάρτιος 2006 - φ44

ΓΕΓΟΝΟΣ  1ο  ΑΡΧΕΣ 2003
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ, ΚΑΤΗΓΟΡΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΙΝ ΟΤΙ ΚΑΤΕΧΕΙ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, ΚΑΙ ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ  ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ.
 
ΓΕΓΟΝΟΣ 2ο  ΑΡΧΕΣ 2006
ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ Η ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΝΩ Ο ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ.

Αιρετικές Ιστορίες / Απρίλιος 2007 - φ.56

    
ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
 
          Η Οθωμανική αυτοκρατορία έφτασε στον κολοφώνα της ακμής της στα τέλη του 17ου αιώνα, όταν κυρίαρχη ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου, προσπάθησε να κατακτήσει την πρωτεύουσα της γειτονικής αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Διαδέχθηκε τη Βυζαντινή αυτοκρατορία, και εκτεινόταν σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

Αιρετικές Ιστορίες / Φεβρουάριος 2006 - φ43

1ο ΓΕΓΟΝΟΣ 1979
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ, Η ΠΛΕΟΝ ΔΥΤΙΚΟΦΙΛΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΗΓΕΤΗ ΤΟΝ ΑΓΙΑΤΟΛΑΧ ΧΟΜΕΪΝΙ
 
2ο ΓΕΓΟΝΟΣ 1998
ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Ο ΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙΔΗΣ

Αιρετικές Ιστορίες / Ιανουάριος 2005 - φ42

ΓΕΓΟΝΟΣ  1ο:  1994 ΟΙ ΧΟΥΤΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΦΥΛΗ ΣΤΗ ΡΟΥΑΝΤΑ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΤΟΥΤΣΙ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500.000 ΝΕΚΡΟΥΣ. Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ.

ΓΕΓΟΝΟΣ 2ο:  1999 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΘ’ΟΛΗ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1990, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΚΑΙ  ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ.