01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Φύλλο 127 Απρίλιος - Μάιος 2015

Γιώργος Κοκκινάκος

«Όταν αχνίζουν τα πηγάδια»

Χανιά 2015

Σχήμα:  14 x 21 , Σελ: 276 ,

ISBN:    978-618-81242-8-8

Εκδόσεις Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης – Πυξίδα της Πόλης

http://ekdoseis-pek.blogspot.gr/


Φύλλο 126 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015

anarxikos trapezitisΟ Αναρχικός Τραπεζίτης

Φερνάντο Πεσσόα

Εκδ. Μίνωας

Πώς μπορεί κανείς να είναι βαθύπλουτος τραπεζίτης, κερδοσκόπος και μαζί αναρχικός, απόλυτα συνεπής προς τη θεωρία αλλά και την πράξη του αναρχισμού, αυτό μόνο ο Πεσσόα μπορεί να μας το πει! Το βιβλίο, με τον οξύμωρο τίτλο, γράφτηκε γύρω στα 1922 κι ενώ η πολιτική κατάσταση στην Πορτογαλία ήταν ιδιαίτερα έκρυθμη.

Φύλλο 110 - Απρίλιος - Μαίος 2012

Παραμύθια από την Κρήτη

Αγλαΐα Κυρμιζάκη

Το καινούργιο βιβλίο των εκδόσεων Νόβολι είναι μια συλλογή λαϊκών παραμυθιών από την Κρήτη της Αγλαΐας Κυρμιζάκη (εκπαιδευτικός, λογοτέχνης και ζωγράφος,

ΕΞΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΞΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

 

Φωτογραφία στο εξώφυλλο: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Εκδόσεις Το Ροδακιό, Ιούνιος 2011 – μυθιστόρημα –

 

EXODOS PROS TIN KAPADOKIAΔέκα άνθρωποι ξεκινούν από την Αθήνα με προορισμό την Καππαδοκία. Για τον Αντώνη η Καππαδοκία είναι ο τόπος της φαντασίας από τα παραμύθια της γιαγιάς του. Για την Έμιλυ με το περιηγητικό πνεύμα είναι terra incognita. Για τη Λητώ ένας άγριος ερημικός τόπος. Για τον Αχμέτ τα παιδικά του χρόνια και η βίαιη διακοπή τους. Ακολουθεί η γυναίκα του Αγγελική. Και άλλα δυο ζευγάρια, οι γιατροί Αγησίλαος και Δήμητρα και οι έμποροι Διαμαντής και Χρυσούλα. Ο Γεράσιμος, καθηγητής πανεπιστημίου, είναι ο αρχηγός. Ρευστές ταυτότητες, ρευστές πατρίδες, ξενιτιά ατομική και συλλογική, περιπλάνηση και παραπλάνηση. Ένα ταξίδι αναψυχής οδηγεί στην αποκάλυψη ενός άλλου εαυτού. Το πνευματικό περιεχόμενο του τόπου σημαδεύει τη μοίρα του καθενός.

 

Φύλλο 109 - Μάρτιος 2012

"Presto o Tardi", Νίκος Δ. Πλατής (Νεφέλη)

της Άννας Λυδάκη

Ο Γ. Χουιζίνκα (Ο άνθρωπος και το παιχνίδι. Ηomo ludens, μετ. Σ. Ροζάνης & Γ. Λυκιαρδόπουλος,Γνώση), που πιστεύει ότι το παιχνίδι προηγείται του πολιτισμού και ότι πολλές φορές ένα παιδικό λογοπαίγνιο ή ένα ασήμαντο ευφυολόγημα ελάχιστα απέχει από τη βαθύτερη σοφία, γράφει:

Φύλλο 120 - Δεκέμβριος 2013

Συζητήσεις με τον εαυτό μου

Mandela Nelson

Εκδόσεις Πατάκη

 Οι συζητήσεις είναι συνήθως σύντομες - εκείνος βρίσκεται στο λυκόφως της ζωής του και εγώ ασχολούμαι με το βαρύ πρόγραμμα που συνεπάγεται το αξίωμά μου. Πάντοτε όμως σε αυτές τις συζητήσεις υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες διαφαίνεται η καλοσύνη, η γενναιοδωρία και η σοφία αυτού του ανθρώπου.

Φύλλο 108 - Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2012

Το μοιραίο δείπνο
Ισμαήλ Κανταρέ
Εκδ. Μεταίχμιο

To_moiraio_deipno_Ismail_Kantare11Αργυρόκαστρο, φθινόπωρο 1943: Ένα μυστηριώδες δείπνο του γιατρού της πόλης με τον διοικητή των Ναζί δημιουργεί ερωτήματα. Τι έκρυβε εκείνο το δείπνο; Πώς μπορούν οι επιπτώσεις του να διαρκούν μέσα στον χρόνο, παρά τη μεταβολή του καθεστώτος και τη ριζική αλλαγή των ανθρώπων;

Φύλλο 107 - Δεκέμβριος 2011

ΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ CAMBRIDGE

Επιμέλεια έκδοσης: Robert Audi

Επιμελητές ελληνικής έκδοσης:

Στέλιος Βιρβιδάκης, Γιώγος Ξηροπαΐδης

 

Το Φιλοσοφικό Λεξικό του Καίμπριτζ θεωρείται το πλέον έγκυρο λεξικό φιλοσοφίας στον κόσμο.

Φύλλο 118 Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2013

 Διονύσης Χαριτόπουλος

Συλλεκτική Έκδοση

Εκδ. Τόπος

Oι εκδόσεις ΤΟΠΟΣ σας προσφέρουν τη Συλλεκτική  Έκδοση με όλες τις νουβέλες και όλα τα διηγήματα του Διονύση Χαριτόπουλου. Πέντε σημαντικά και δυσεύρετα βιβλία, συγκεντρωμένα σε ένα τόμο, με τη χρονολογική σειρά που εκδόθηκαν.

Φύλλο 106 - Νοέμβριος 2011

Walter Isaacson
Η επίσημη βιογραφία  του
Steve Jobs

Εκδ. Ψυχογιός

Βασιζόμενος σε περισσότερες από σαράντα συνεντεύξεις που παραχώρησε ο Steve Jobs σε διάστημα δύο ετών -καθώς και σε συνομιλίες με περισσότερους από εκατό συγγενείς, φίλους, αντιπάλους, ανταγωνιστές και συνεργάτες-,

Φύλλο 116 Απρίλιος - Μάιος 2013

Ελλάδα αποικία χρέους

Νίκος Κοτζιάς

Εκδόσεις Πατάκη

Ο Ν. Κοτζιάς διατυπώνει µια νέα ερµηνεία των πολιτικών-θεσµικών επιπτώσεων της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Κρίσης. Μέσα από την εξέταση των αυτοκρατοριών τα 500 τελευταία χρόνια καταλήγει στο συµπέρασµα ότι η ΕΕ µετεξελίσσεται σε µια αυτοκρατορία στηριζόµενη: α) στις χρηµατοπιστωτικές αγορές, β) στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, γ) στη Γερµανία.

 

Φύλλο 105 - Οκτώβριος 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ 1940-1945
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

επιμελητής : ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ

Εκδ.  ΛΙΒΑΝΗΣ

Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας Περιόδου 1940-1945 Ελληνικά Ολοκαυτώματα αποτελείται από 50 Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας (46 Δήμους και 4 Κοινότητες), στην περιφέρεια των οποίων υπάρχουν 90 αναγνωρισμένες Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά.

Φύλλο 115 Φεβρουάριος - Μάρτιος 2013

Πως γράφτηκε η πρώτη επιστολή

Rudyard Kipling

Εκδόσεις ΑΡΑΔΑ

 

«…για το βράδυ υπήρχαν ιστορίες που προορίζονταν για να βάλουν την Τζόζεφιν για ύπνο,

και δεν σου επιτρεπόταν να τους αλλάξεις ούτε μια τόσο δα μικρούλα λέξη.

 Έπρεπε να ειπωθούν ακριβώς έτσι.

Αλλιώς η Τζόζεφιν ξυπνούσε για να ξαναβάλει

τη λέξη που έλειπε στη θέση της... »

 

Rudyard Kipling

Φύλλο 101 - Μάιος 2011

Το αρχαϊκό χαμόγελο του Μάνου Χατζιδάκι

Βλάσσης Τρεχλής

Εκδόσεις Οδός Πανός

Ένα σπάνιο βιβλίο για τον Μάνο Χατζιδάκι και την εποχή του, την Ελλάδα από π.Χ. έως σήμερα. Τώρα. Οι φίλοι του, οι τέχνες τους, οι συνθήκες, το ρεμπέτικο, ο Μπαχ, ο Μότσαρτ….

Φύλλο 114 Δεκέμβριος 2012 - Ιανουάριος 2013

"Η εποχή των μνημονίων"  |  Στάθης
Εκδ. Λιβάνη

 stathis

 

Η εποχή των μνημονίων του ΣΤΑΘΗ περιέχει σκίτσα που δημοσιεύθηκαν στην Ελευθεροτυπία, στους 4 Τροχούς, στο Παρόν, στα Επίκαιρα, στη Real News και στον ιστότοπο enikos.gr.

Ορισμένα απ' αυτά αναδημοσιεύθηκαν στο γερμανικό, στον αυστριακό, στο βρετανικό και στον αμερικάνικο Τύπο, σε εφημερίδες όπως η New York Times και περιοδικά όπως το Spiegel καθώς και σε πολλές ηλεκτρονικές εκδόσεις.

Φύλλο 103 - Ιούλιος - Αύγουστος 2011

«Κρίσης λεξιλόγιο: οι οικονομικοί όροι που μας καταδυναστεύουν», Γιάνης Βαρουφάκης (Ποταμός)

troktiko_124188_0«Δεν υπάρχει μεγαλύτερος σύμμαχος στην μελαγχολία από την απραξία. Και καμία γιατρειά καλύτερη από την πράξη". Τάδε έφη το 1621 ο Robert Burton στο κλασσικό του βιβλίο Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΣ. Ήταν το βιβλίο που διάβαζε κάθε πρωί, για να βρει το κουράγιο να σηκωθεί από το κρεββάτι του, ο μελαγχολικός Dr Johnson. Και ποια "πράξη" επέλεξε ο Dr Johnson ώστε να αποδράσει από την μελαγχολία που τον καταδυνάστευε; Την λεξικογραφία. Την καταγραφή και απόδοση των όρων που συνιστούσαν τον καθημερινό αγώνα να εκφράζουμε, και να διαμορφώνουμε, τις σκέψεις μας. Έτσι, εν έτει 1755, προέκυψε ίσως το γνωστό, και ακόμα απολαυστικό, λεξικό του Dr Johnson. Με αυτό καταπολέμησε την μελαγχολία του αλλά και άσκησε κριτική. Παραδείγματος χάριν, ορίζει τον αντίστοιχο ΦΠΑ της εποχής του ως εξής: "Ένας μισητός φόρος επί αγαθών ο οποίος επιλέγεται όχι από δίκαιους κριτές των αξιών αλλά από φουκαράδες στην δούλεψη εκείνων που κερδίζουν από την είσπραξή του." Σήμερα, εδώ στην Ελλάδα της Κρίσης, η μελαγχολία ξεπέρασε τα όρια του ατομικού και κινδυνεύει να μολύνει το σώμα της κοινωνίας ολόκληρης. Η πράξη, όπως έλεγε ο Burton, είναι η καλύτερη γιατρειά. Συλλογικά και ατομικά. Το λεξικό τούτο αποτελεί μία από αυτές τις μικρές, ατομικές πράξεις. Από την μία, εξηγεί τους όρους που αιωρούνται παντού (CDS, spreads κλπ) ενώ από την άλλη, στον δρόμο που χάραξε ο Dr Johnson, η λεξικογραφική προσπάθεια που κρατάτε στα χέρια σας ελπίζει να διαταράξει την κοινή μας μελαγχολία θέτοντας τους όρους της Κρίσης στο φως της κριτικής.»

 

Όταν οι νεκροί χορεύουν,Ταιμπο Πάκο Ιγνάσιο,Εκδ. Αγρα

b168529«Από εκεί προέρχεται όλη μου η δυσπιστία για τη μέθοδο των λογικών συμπερασμάτων. Είπα στη δικηγόρο μου να μη σε προσλάβει με καμία δύναμη αν πρώτα δεν σιγουρευτεί ότι ήσουν απολύτως παράλογος, φίλε». Ο Έκτορ ήταν πάντα ξένος, εκτός τόπου. Δεν είχε δικά του σκηνικά, είχε μόνο δανεικά σκηνικά, κατασκευασμένα ειδικά για εκείνον, έναν απελπισμένο ηθοποιό χαμένο στη μέση μιας παράστασης, στο κέντρο των σανιδιών, χωρίς σενάριο στα χέρια, χωρίς κανένα ταλέντο, χωρίς καμιά ικανότητα αυτοσχεδιασμού. Ήταν χαμένος σ’εκείνο το χωριό όπου σύμμαχοι δεν έλεγαν να φανούν και όλος ο κόσμος είχε απαντήσεις σε ανύπαρκτες ερωτήσεις. […] Άρχιζε να χάνεται μέσα στην ομίχλη του Μεξικού, να μην αναγνωρίζει τον εαυτό του στους δρόμους. Γερνούσε, και μαζί με την ηλικία ερχόταν η αίσθηση απουσιών, πολλών μικρών αμνησιών για πράγματα που έπρεπε να ήταν σημαντικά κάποτε, αλλά είχε ξεχάσει να τα σημειώσει στην καρδιά του. Δεν ένιωθε ούτε καν θλίψη για τον εαυτό του. Άρχιζε να μοιάζει με τον άνθρωπο που γύρευε. Ήταν και οι δύο χαμένοι στον Σαν Αντρές.

 

Ο ίσκιος πάνω από το Ίνσμουθ, Χάουαρντ Φίλιπ Λάβκραφτ, Εκδ. Αίολος

9789605212315Το απομονωμένο λιμάνι του Ίνσμουθ κρύβει ένα αποτρόπαιο μυστικό, που οι αλλόκοτοι στην όψη κάτοικοί του προσπαθούν να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο. Από τα μισοερειπωμένα σπίτια τρομακτικοί θόρυβοι αντηχούν και στον Ύφαλο του Διαβόλου χορεύουν παράξενα όντα. Ο ίσκιος του Ίνσμουθ, μια εισαγωγή στην περίφημη Μυθολογία Κθούλου, είναι από τις καλύτερες νουβέλες του Χ.Φ. Λάβκραφτ και αποτέλεσε το σκηνικό για πολλά έργα συγγραφέων Τρόμου μα και για σενάρια ταινιών. Μαζί, θα διαβάσετε τα διηγήματα: Ο βάλτος του φεγγαριού, όπου σε κάποιο ιρλανδικό πύργο αναμειγνύονται ο τρόμος και η ελληνική μυθολογία, Το κυνηγόσκυλο, όπου κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του το αποτρόπαιο Νεκρονομικόν, το Φυλακισμένος με τους φαραώ, μια αποπνικτική ιστορία φρίκης που είχε γράψει ο Λάβκραφτ για λογαριασμό του διάσημου μάγου Χουντίνι και, τέλος, ο Ίβιδος, ένα από τα ελάχιστα σατιρικά διηγήματα φαντασίας που έγραψε ο συγγραφέας. Μια συλλογή που αποκαλύπτει τα πιο χαρακτηριστικά χρώματα της παλέτας του μεγάλου μαέστρου του Φανταστικού.

 

Επιμέλεια  Μ.Φ.

Νίκος Ξυλούρης

...τραγουδαμε για να σμίξουμε τον κόσμο

ISBN: 978-960-99366-1-3   Σελίδες: 126

xilourisΟ Nίκος Ξυλούρης είναι μία από τις πιο οικείες φυσιογνωμίες στην ελληνική μουσική. Αγαπήθηκε απ΄ όλους τους Έλληνες, από τους διανοούμενους μέχρι και τους πιο απλούς και λαϊκούς ανθρώπους. Είχε το πλεονέκτημα ο,τιδήποτε και να τραγουδούσε να το κάνει κτήμα όλων, γεγονός που χαρακτηρίζει μόνο τους πολύ μεγάλους ερμηνευτές. Και αυτό γιατί δεν ήταν απλά ένας μεσολαβητής των τραγουδιών αλλά μύστης μιας τελετουργίας. Είπε , βέβαια, και σπουδαία τραγούδια. Αυτός ο συνδυασμός είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει αλώβητος στο πέρασμα του χρόνου και να καταφέρει να περνά από γενιά σε γενιά.

Τα 30 χρόνια από το θάνατό του (8 Φεβρουαρίου 2010) τιμήθηκαν με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με κορύφωση τη «Διήμερη συνάντηση για τον Νίκο Ξυλούρη» στη γενέτειρά του, τα Ανώγεια, στις 26 και 27 Ιουνίου 2010.

Στο πλαίσιο του έτους Νίκου Ξυλούρη  το περιοδικό Μετρονόμος παρουσίασε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Αρχάγγελο της Κρήτης, το οποίο σε νέα επεξεργασμένη μορφή και με αρκετές προσθήκες περιλαμβάνεται στο βιβλίο

«Νίκος Ξυλούρης  -  …τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».

Στις σελίδες του βιβλίου συναντούμε μοναδικές αφηγήσεις της γυναίκας του Ουρανίας, του γιου του Γιώργου, του αδελφού του Γιάννη, του Χρήστου Λεοντή και του Χριστόδουλου Χάλαρη.

Γράφουν επίσης  ο Λίνος Κόκκοτος, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Γιώργος Μονεμβασίτης, ο Σταύρος  Γ. Καρτσωνάκης, ο Σπύρος Κουρκουνάκης, ο Θόδωρος Βαλσαμίδης, η Αγάπη Καλομοίρη και ο Γρηγόρης Παπαδογιάννης.

Περιλαμβάνεται αναλυτική δισκογραφία του Νίκου Ξυλούρη και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αρκετό από αυτό ανέκδοτο, που παραχώρησε ευγενικά η οικογένεια Ξυλούρη.

Για το Νίκο Ξυλούρη το τραγούδι ήταν οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου από το «Καπνισμένο τσουκάλι», του Χρήστου Λεοντή, που ο ίδιος ερμήνευσε: «…εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ΄ τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».

Την έκδοση επιμελήθηκε ο Θανάσης Συλιβός.

Επιμέλεια Μ.Φ.

Φύλλο 112 Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2012

Τα μπλουζ της Ευρώπης

Άρνε Νταλ

Εκδ. Μεταίχμιο
Ένας έλληνας γκάνγκστερ σε διατεταγμένη αποστολή στη Στοκχόλμη θα βρεθεί μισοφαγωμένος από τις αρκούδες στον ζωολογικό κήπο.

Φύλλο 102 - Ιούνιος 2011

Fin de siècle

Παύλος Κρέμος

Εύμαρος

Ο πόλεμος, είτε ως βίωμα των προηγούμενων είτε ως σύγχρονο με το συγγραφέα γεγονός, η αντίσταση και τα επαναστατικά οράματα της δεκαετίας του ’70,

Φύλλο 111 - Ιούνιος - Ιούλιος 2012

Μιλτιάδης Πασχαλίδης
Επόπτης

Εκδ. Α.Α. Λιβάνη

Ο Μπιλ φοβόταν. Ήταν ενήλικος. Δεν είχε την απάντηση. Και φοβόταν πολύ. Ήξερε να διακρίνει τις ποιότητες του φόβου. Υπήρχε ο φόβος να µη σε πιάσει η µαµά µετά από µια µικρή αταξία.

Φύλλο 101 - Μάιος 2011

Μουσικοί της Αυγής

Τον Δεκέμβριο του 2010 κυκλοφόρησε μια ιδιωτική έκδοση της Μαρίας Βάρδα από τον Κρούστα Μεραμπέλλου, αφιερωμένη στον αλησμόνητο λυράρη Γιάννη Σολιδάκη ή Κιρλίμπα (1896-1979) από την Μαρωνιά Σητείας.